background img
banner
banner

Παράταση διάθεσης θέσεων από ιδιώτες για το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας 2022-2023

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΑΙΓΙΟΥ

Η ηλεκτρονική καταχώριση για διάθεση ελεύθερων θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας 2022 – 2023 από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα θα ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59. Η ηλεκτρονική καταχώριση δεσμευμένων θέσεων θα συνεχιστεί υπό προϋποθέσεις μέχρι και την λήξη των εγγραφών των μαθητευομένων. Βασική προϋπόθεση ότι δεν έχουν προσφέρει ελεύθερη θέση στην ίδια ειδικότητα.

Οι εργοδότες που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας, Ελεύθερες ή Δεσμευμένες στους αποφοίτους του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου, θα πρέπει να δηλώσουν τις θέσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Μαθητείας – ΠΣΜ στον σύνδεσμο (https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/) αφού πρώτα συμβουλευτούν τον Οδηγό για την υποβολή θέσεων Μαθητείας. Προσφερόμενες Θέσεις Μαθητείας που δεν θα έχουν δηλωθεί στο ΠΣΜ δεν θα είναι έγκυρες.

Κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων προς επιχειρήσεις της Αιγιάλειας

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη ο δήμος Αιγιαλείας και φέτος έχει δηλώσει ενδιαφέρον για δέκα θέσεις, ενώ και επιχειρήσεις της Αιγιάλειας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Όπως εξηγεί στο protionline.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου Ντία Παναγοπούλου, ΄΄το πρόγραμμα μαθητείας ωφελεί τόσο τους αποφοίτους του ΕΠΑΛ όσο και τις επιχειρήσεις. Ένας μαθητής έχει τελειώσει τη φοίτησή του στο σχολείο, μπορεί να κάνει 9μηνη μαθητεία σε κάποια επιχείρηση. Κατά 90% πληρώνεται από κρατική επιχορήγηση και το 10% από τον εργοδότη. Ωστόσο η επιχείρηση επιβαρύνεται περίπου 80 με 90 ευρώ τον μήνα μόνο, για μισθό και εργοδοτικές εισφορές. Έτσι απορροφούνται στην αγορά εργασίας παιδιά από την περιοχή μας που έχουν τελειώσει κάποια ειδικότητα και τους δίνουμε δυνατότητα να εργαστούν, να πληρωθούν και να αποκτήσουν τα πρώτα τους ένσημα, ενώ παράλληλα μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους από την κατηγορία 4 στην κατηγορία 5. Το κυριότερο όμως είναι ότι κυκλοφορούν στην τοπική αγορά, ενισχύουν την οικογένεια και καλύπτουν τα έξοδά τους για εννέα μήνες΄΄.

Και συνέχισε η κ. Παναγοπούλου: ΄΄Προσκαλούμε και παρακαλούμε τις τοπικές επιχειρήσεις να δηλώσουν ενδιαφέρον ότι θέλουν να απορροφήσουν παιδιά του ΕΠΑΛ. Υπάρχουν απόφοιτοι σημαντικών ειδικοτήτων όπως: Βοηθός νοσηλευτικής, οικονομίας διοίκησης, μηχανολόγος, μηχανικός, ηλεκτρολόγος, βρεφονηπιαγωγός, υπολογιστών και γενικότερα μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Στην ουσία πρόκειται για μία ευκαιρία που αναζητά κάθε νέο παιδί για μία πρώτη εμπειρία στον χώρο της εργασίας, διότι υπό άλλες συνθήκες αυτό γίνεται συνήθως χωρίς ένσημα. Εδώ όμως το κράτος βάζει τα πρώτα ένσημα στην ηλικία των 18 ετών και μαθαίνουν στην νοοτροπία της νόμιμης εργασίας. Προτρέπουμε και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας να απορροφήσουν παιδιά, το ντόπιο δικό μας δυναμικό που σε λίγα χρόνια θα αποτελέσει την παραγωγική «μηχανή» της περιοχής΄΄.

Η καινοτομία

Οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο (του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα) 4 μέρες την εβδομάδα ενώ μία ημέρα παρακολουθούν εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας σε σχολικά εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ. ή σε Εργαστηριακά Κέντρα. Φυσικά. Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων αυξήθηκε από 75% στο 95% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και ανήλθε στο ποσό των 27,59€.

Για το έτος 2021-2022, το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 19.9 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας», και έχει πετύχει τόσο αύξηση της αμοιβής των μαθητευομένων κατά 25%, όσο και αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων κατά 35%, σε σχέση με πέρυσι.

Οι μαθητευόμενοι κατά το διάστημα της «Μάθησης σε εργασιακό χώρο», υπάγονται στην ασφάλιση, τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Με την ολοκλήρωσή του μπορεί να αποκτήσει Δίπλωμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr