background img
banner
banner

Παραχώρηση και χρήση της σοφίτας μόνο για τα «Πριμαρόλια»;

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να προχωρήσει σε μακροχρόνια παραχώρηση του οικοπέδου της παλαιάς σταφιδαποθήκης και κατεδαφιστέου κτιρίου απέναντι από τον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό στο Αίγιο, αποδέχθηκε στην τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του δήμου. Και μπορεί η δημοτική αρχή να κινείται και προς την κατεύθυνση της ΓΑΙΑΟΣΕ ώστε να μισθώσει τμήμα της σταφιδαποθήκης που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της για να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της δημιουργίας Εκθεσιακού Κέντρου, ωστόσο η χρήση των εγκαταστάσεων, έτσι όπως διατυπώνεται στο αίτημα του δήμου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις…

Συγκεκριμένα, στο αίτημα του δήμου Αιγιαλείας προς την Περιφέρεια και κατ’ επέκταση στην απόφαση της Περιφέρειας αλλά και στην αποδοχή αυτής από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, αναφέρεται ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα δωμάτια στη σοφίτα του κτιρίου θα χρησιμεύουν για φιλοξενία Πολιτιστικών ομάδων – επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα καλούνται να μετέχουν στις πολιτιστικές γιορτές των ‘’Πριμαρολίων’’.

Η αποκλειστική διάθεση των χώρων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του εν λόγω θεσμού, όπως τουλάχιστον φαίνεται στην απόφαση, προκάλεσε την αντίδραση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσως Ψυχράμη, η οποία ανέφερε πως όταν κατέφθασε η ίδια, ως μέλος στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, είχε ήδη ψηφιστεί μολονότι είχε ενημερώσει για την οσονούπω άφιξή της.

 

Τι προβλέπεται να κατασκευαστεί

Υπενθυμίζεται ότι η δράση αφορά τη δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου προβολής της ιστορίας του πολιτισμού και της διατροφικής αξίας της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας, με στόχο ο δήμος να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές και με την συνεργασία Πανεπιστημιακών φορέων της Παιδείας και της Υγείας να μελετά και να προβάλει την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Διατροφική αξία του χαρακτηρισμένου ως «μαύρου χρυσού» της Αιγιάλειας.

Το πρώτο βήμα ήταν η εξασφάλιση της παραχώρησης του χώρου, η σύνταξη μελέτης και τευχών δημοπράτησης, οι απαραίτητες εγκρίσεις των υπηρεσιών και εν συνεχεία η οικοδομική άδεια και βέβαια η αναζήτηση προγράμματος χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ ώστε να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΣΤΑΦΙΔΑΠΟΘΗΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ». Η μακροχρόνια χρήση του οικοπέδου 1.539,96τ.μ. με την αποθήκη που θα στεγάσει το Εκθεσιακό Κέντρο και το κτίσμα που θα κατεδαφιστεί, έχει ήδη εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες για τη μίσθωση του τμήματος ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ για τουλάχιστον τριάντα χρόνια.

Για το κτίριο που θα ανακαινιστεί υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία έξι δωματίων στη σοφίτα, τα οποία, όπως τονίζεται, θα προορίζονται: α) για την φιλοξενία καλλιτεχνών με μέγιστο χρόνο διάρκειας 6 μηνών με ταυτόχρονη υποχρέωση παράδοσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε μαθητές και εικαστικής δημιουργίας που θα παραμένει για να εκτίθεται στους πολιτιστικούς χώρους του κέντρου, β) για φιλοξενία Πολιτιστικών ομάδων – επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα καλούνται να μετέχουν στις πολιτιστικές γιορτές των ‘’Πριμαρολίων’’.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Δεν επιτρέπεται ο δήμος να δεσμεύει τον χώρο για τα «Πριμαρόλια» για τόσα χρόνια΄΄

Σχετικά με την αναφορά και μόνον στα «Πριμαρόλια» η κ. Ψυχράμη επισήμανε στο protionline.gr: ΄΄Εξεπλάγην όταν διαβάσαμε το περιεχόμενο του αιτήματος που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια ως προς την χρήση του ακινήτου, καθώς γίνεται αναφορά αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των συντελεστών των «Πριμαρολίων». Όμως οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του δήμου δεν είναι μόνο τα «Πριμαρόλια». Υπάρχουν θεσμοί όπως π.χ. τα «Οινοξένεια» ή οι «Γιορτές Οδοντωτού» ή και τόσες άλλες εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν στις νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν. Θα μπορούσε ο δήμος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου να πραγματοποιεί εκδηλώσεις με ορμητήριο το Εκθεσιακό Κέντρο΄΄. Επιπλέον, τόνισε: ΄΄Δεν επιτρέπεται ο δήμος να δεσμεύει τον χώρο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση για τόσα χρόνια. Εκτός κι αν έχουν άλλους σκοπούς που εισηγήθηκαν κάτι τέτοιο, τους οποίους και αναμένουμε να μας εξηγήσουν΄΄.

Κύτταρο πολιτισμού για όλες τις εκδηλώσεις το… θέλει η Μαρία Τσουκαλά

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, που τα τελευταία χρόνια προωθεί τη δημιουργία του Εκθεσιακού Κέντρου και η οποία δήλωσε άγνοια αναφορικά με το πώς διατυπώνονται οι όροι παραχώρησης, μη συμφωνώντας στο να προορίζονται αποκλειστικά οι χώροι της σοφίτας για τις ανάγκες των «Πριμαρολίων». ΄΄Προσωπικά έχω προχωρήσει τις διαδικασίες εδώ και δύο χρόνια για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων από την Περιφέρεια, όπως και βρίσκομαι σε συζητήσεις με την ΓΑΙΑΟΣΕ για τη μίσθωση του τμήματος των 563τ.μ. ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε την πρόταση. Όμως, όπως φαίνεται είμαι ανενημέρωτη για τους όρους που αναφέρονται και δεν είχε τεθεί υπόψη μου το αίτημα παραχώρησης και η απόφαση. Θεωρούσα ότι θα ήταν όπως το είχαμε χαρακτηρίσει ότι θα είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που θα δύναται να φιλοξενήσει όλες τις πολιτιστικές προσπάθειες της Αιγιάλειας. Δεν γνώριζα το παραμικρό περί μονομερούς πρόβλεψης για τα Πριμαρόλια και διαφωνώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο΄΄, σημείωσε.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr