background img
banner
banner

Πιλοτικά και… βήμα – βήμα

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μπορεί ο νέος θεσμός του διευρυμένου ολοήμερου σχολείου να φαίνεται ότι βγήκε… εκτός αφού δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση από τους γονείς των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Αίγιο ωστόσο, δύο από τα μεγαλύτερα σχολεία συμμετέχουν, δυνάμενα να εκτελέσουν το πρόγραμμα που απαιτεί το παρατεταμένο ως τις 5.30 το απόγευμα, ωράριο.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την επέκταση της λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων μέχρι τις 5.30 το απόγευμα (αντί για τις 4μ.μ. όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) θέτοντας το πρόγραμμα σε πιλοτική εφαρμογή. Μάλιστα, για τις ανάγκες του υπήρξε ικανοποιητικός αριθμός προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν καλυφθεί εξ ολοκλήρου οι θέσεις ειδικοτήτων.

Διπλός ο στόχος

Ο στόχος της πρωτοβουλίας διεύρυνσης του ωραρίου είναι διπλός: Αφενός, η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά, μέσω δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων, επιπλέον χρόνου για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο. Αφετέρου, η υποστήριξη της οικογένειας με προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων, περισσότερο ελεύθερο, δημιουργικό χρόνο στο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο, επέκταση των δωρεάν παροχών εκπαίδευσης.

Η επιλογή των σχολικών μονάδων έγινε με κριτήρια όπως ο αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν ήδη στα ολοήμερα. Υπήρχε δε πρόβλεψη, το πιλοτικό πρόγραμμα να υλοποιηθεί περίπου στα μισά τμήματα της χώρας που λειτουργούσαν ως τώρα ως ολοήμερα.

Οι γονείς εκλήθησαν ως τις 12 Σεπτεμβρίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπληρώνεται επαρκής αριθμός για την ισχύ ανά σχολείο του διευρυμένου ολοήμερου σχολείου.

Τελικώς, στην Αιγιάλεια, με διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσουν πέντε Δημοτικά Σχολεία και κανένα Νηπιαγωγείο. Αυτά είναι: 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, Δημοτικό Σχολείο Ροδοδάφνης, Δημοτικό Σχολείο Τέμενης, και Δημοτικό Σχολείο Ελίκης.

Προσπαθούν να συνδυάσουν το ωράριο με εξωσχολικές δραστηριότητες

Για τη λειτουργία του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος αυτές τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς, ρωτήθηκε από το protionline.gr η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Βασιλική Πλατάνου. Όπως είπε, ΄΄παρότι είμαστε το μεγαλύτερο σχολείο στο Αίγιο, δήλωσαν συμμετοχή λιγότεροι μαθητές εν συγκρίσει με άλλα σχολεία ωστόσο συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός και το σχολείο μας λειτουργεί με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα. Βεβαίως, σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι πολλοί μαθητές μεγαλώνοντας συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως εκμάθηση ξένων γλωσσών κ.ά. και ίσως δεν τους εξυπηρέτησαν οι ώρες. Θεωρώ ότι το πρόγραμμα του διευρυμένου ολοήμερου είναι στη σωστή κατεύθυνση, μένει όμως να το δούμε στην πράξη, διότι ακόμη είναι πολύ νωρίς. Άλλωστε, είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και δεν μπορούμε ως τώρα να εξάγουμε συμπεράσματα΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της διευθύντριας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, οι μαθητές του ολοήμερου μπορούν να αποχωρούν είτε στις 3.00, είτε στις 4.00, είτε στις 5.30 πλέον, ενώ από τις 4.00 ως τις 5.30 το πρόγραμμα είναι τελείως διαφορετικό και δεν έχει τη μορφή της προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα.

Έχει εντελώς άλλα γνωστικά αντικείμενα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως είναι η φιλαναγνωσία, η εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, εκμάθηση παραδοσιακών και μοντέρνων χορών, μουσικές δραστηριότητες κ.ά.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το εάν έχουν καλυφθεί οι θέσεις εκπαιδευτικών για τα νέα γνωστικά αντικείμενα, η κ. Πλατάνου είπε πως στο σχολείο της υπάρχει δασκάλα ΠΕ70 εξ’ ολοκλήρου που μπορεί να αξιοποιηθεί καθώς και καθηγητής Πληροφορικής για πέντε ώρες, ωστόσο βρίσκεται εν αναμονή της κάλυψης των υπόλοιπων ειδικοτήτων.

Νωρίς για συμπεράσματα

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε από τo protionline.gr και ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Χρήστος Μαράντης, σημειώνοντας: ΄΄Οι γονείς ανταποκρίθηκαν, το σχολείο μας λειτουργεί με το πιλοτικό πρόγραμμα, ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα για το πώς θα κυλήσει. Εκτιμώ ότι στα τέλη του μήνα με αρχές Οκτωβρίου θα γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσει. Έγιναν τα πρώτα βήματα, είδαμε ότι οι γονείς προσπαθούν να διευθετήσουν το θέμα με τις άλλες δραστηριότητες των παιδιών τους π..χ με τις ξένες γλώσσες που μαθαίνουν, ώστε να εντάξουν τα παιδιά τους στο διευρυμένο ολοήμερο, κάναμε ό,τι έπρεπε και αναμένουμε΄΄. ΄΄Βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι αποτελεί λύση για κάποιες οικογένειες με γονείς που εργάζονται ως εκείνη την ώρα΄΄, πρόσθεσε.

Σχετικά με το εάν καλύπτονται οι ειδικότητες του διευρυμένου ολοήμερου, ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου είπε ότι υπάρχει καθηγητής Φυσικής Αγωγής για δέκα ώρες και Πληροφορικής για 5, πέραν από τον δάσκαλο που έχει αναλάβει το διευρυμένο ολοήμερο, ενώ, όπως τόνισε, το σχολείο βρίσκεται εν αναμονή της κάλυψης κι άλλων ειδικοτήτων που λείπουν και στην πρωινή βάρδια.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι αναπληρωτές, οπότε και αναμένεται να καλυφθούν όλα τα κενά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr