background img
banner
banner

Προς ολοκλήρωση ο τρύγος με εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής

«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του βρίσκεται στην Αιγιάλεια ο τρυγητός της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, παρά τις ζημιές που σημειώθηκαν σε ορεινές περιοχές, εξαιτίας επαναλαμβανόμενων βροχοπτώσεων. Την ίδια στιγμή, η κατώτερη τιμή που εκ των συνθηκών όρισε η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών αποτελεί μία δικλίδα ασφαλείας για τον παραγωγό, πλην όμως το υψηλό κόστος παραγωγής εξακολουθεί να προβληματίζει..

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανθρώπων της Π.Ε.Σ., η παραγωγή φέτος θα είναι αυξημένη, όχι όμως στον βαθμό που θα περίμενε κανείς, καθώς κομμάτι της παραγωγής βγήκε εκτός, εξαιτίας των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τον Αύγουστο και έπληξαν συγκεκριμένες ορεινές περιοχές. Πέρυσι η παραγωγή στην Αιγιάλεια ανήλθε χοντρικά σε 8.000 με 10.000 τόνους και η πρόβλεψη για φέτος είναι 20% πάνω.

Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ε.Σ.: “Απαιτούμενη η προσοχή στο προϊόν αλλά και τους αποδέκτες…”

΄΄Εισερχόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, υπάρχουν ακόμη σταφίδες ατρύγητες ωστόσο τελειώνει η διαδικασία του τρύγου. Η παραγωγή θα ήταν περισσότερη από πέρυσι και ίσως είναι, σε τελική φάση. Όμως οι βροχές στα τέλη Αυγούστου δημιούργησαν ένα μικρό πρόβλημα στις ορεινότερες περιοχές. Και πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στον παραγωγό ώστε να κάνει τη διαλογή του έτσι, που να μην προκύψει πρόβλημα με το τελικό προϊόν, το οποίο θέλουμε να είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει. Γιατί αν μπουν μέσα οι προβληματικές σταφίδες, στο τέλος δεν θα έχουμε να παρουσιάσουμε ένα σωστό προϊόν΄΄, επισήμανε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, οι πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, σταφιδοπαραγωγός, Θανάσης Σωτηρόπουλος. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. σημείωσε: ΄΄Η Παναιγιάλειος Ένωση, όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώνει τη σταφίδα από τον παραγωγό και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, μετά από πολλές συσκέψεις, συνεδριάσεις και ουκ ολίγες προσπάθειες μαζί με την Περιφέρεια, καλώντας τους μεταποιητές να συμφωνήσουμε στον προσδιορισμό μιας κατώτερης τιμής, δεν κατέστη εφικτό να γίνει αυτό ομόφωνα. Τελικά αποφασίσαμε μόνοι μας και με τη στήριξη πλέον ενός μεταποιητή αλλά και όλων των παρευρισκόμενων προέδρων των συνεταιρισμών, να ορίσουμε ως κατώτερη τιμή το 1,25 ευρώ το κιλό. Γνωρίζω και προσωπικά ως παραγωγός ότι αυτή η τιμή δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα του παραγωγού, δυστυχώς όμως αυτή είναι η κατάσταση με βάση τα δεδομένα της αγοράς. Αυτή τη στιγμή, αυτό μπορούσαμε να κάνουμε΄΄. ΄΄Πιστεύω να το αντιληφθεί ο συνάδελφος παραγωγός και να μην παραδίδει στον οποιονδήποτε χωρίς να του διασφαλίζει μία ελάχιστη τιμή΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ.

Στη φάση εξατομίκευσης των ζημιών ο ΕΛΓΑ

Πάντως, η διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, όπως μετέφερε στo protionline.gr ο αντιπρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως, Νίκος Μιχαλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ Πάτρας, μαζί με τον εντεταλμένο σύμβουλο – βοηθό περιφερειάρχη Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο. Συγκεκριμένα, συνάντησαν τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Υποκαταστήματος Πατρών Γεώργιο Τσιλιγιάννη, τον Επόπτη Αχαΐας Παναγιώτη Κοτσώνη και ενημερώθηκαν για την πορεία των εκτιμήσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις) του Αυγούστου, σε αμπέλια και σταφίδες στην Ανατολική Αιγιάλεια και σε αμπέλια στην Δυτική Αχαΐα.

Ερωτώμενος από τo protionline.gr για το μέγεθος των ζημιών στην Αιγιάλεια αλλά και τη διαδικασία ως προς τις αποζημιώσεις, ο κ. Μιχαλόπουλος επισήμανε: ΄΄Δυστυχώς σημειώθηκαν ζημιές εξαιτίας κατά τόπους βροχοπτώσεων το προηγούμενο διάστημα σε ορεινά σημεία, με επιπτώσεις αλλού περισσότερες κι αλλού λιγότερες. Κατά τόπους παρουσιάστηκαν έντονα φαινόμενα και για πολλές ημέρες, αφού παρατηρήθηκε ότι υπήρξαν τοποθεσίες που παράγουν σταφίδα, εκεί όπου κάθε απόγευμα έβρεχε. Π.χ. Κουνινά, Παρασκευή, Αράχωβα, Μυρόβρυση. Στα άλλα χωριά το πρόβλημα ήταν μικρότερο. Πήγαμε στον ΕΛΓΑ και ζητήσαμε να γίνουν έγκαιρα εκτιμήσεις, διότι βρισκόμαστε στην περίοδο του τρύγου. Θέσαμε την αναγκαιότητα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις ως τη διαδικασία, διότι οι σταφιδοπαραγωγοί ήδη βιώνουν μία δύσκολη κατάσταση με το υψηλό κόστος καλλιέργειας σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, οπότε αν αργούν τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις, αυτό επιδεινώνει την κατάσταση και θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας για την επόμενη χρονιά και κατ’ επέκταση οι σταφιδοπαραγωγοί δεν θα μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους΄΄.

΄΄Μας έκαναν γνωστό πως οι γεωπόνοι ήδη έχουν ξεκινήσει τις εκτιμήσεις στα πρώτα χωριά και πως κινήθηκε γρήγορα ο μηχανισμός. Οι επόπτες έχουν εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς και βρίσκονται στη φάση της εξατομίκευσης σε κάθε παραγωγό, οπότε αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα΄΄, κατέληξε ο κ. Μιχαλόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr