background img
banner
banner

Πρόταση της Αλκυόνος για τη διάβρωση των ακτών της Αιγιάλειας

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Την πλήρη αντίθεσή της στα «σκληρά» τεχνικά έργα που εκτελούνται στις παραλίες του δήμου Αιγιάλειας εκφράζει η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών», τονίζοντας πως οδηγούν σε μεγαλύτερης έκτασης διαβρώσεις και έχουν τεράστιο κόστος για τους πολίτες για το όφελος των εργολάβων. Την ίδια στιγμή, στον δήμο Αιγιαλείας βρίσκονται εν αναμονή της μελέτης αποκατάστασης των σημείων διάβρωσης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα των παραλιακών οικισμών του δήμου.

Η Αλκυών μέσω ανακοίνωσής της έχει εκφράσει δημόσια και στο παρελθόν αλλά και σήμερα, ότι τα «σκληρά» τεχνικά έργα που εκτελούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στις παραλίες της Β. Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών είναι πλήρως ακατάλληλα και οδηγούν σε μεγαλύτερης έκτασης διαβρώσεις. Όπως τονίζει, ΄΄έχουν τεράστιο κόστος για τους πολίτες των Δήμων και υπακούν μόνο στην εργολαβική εντολή που λέει « Ο εργολάβος κάνει τις παράνομες αμμοληψίες στα ποτάμια αφαιρώντας τα φερτά υλικά που χτίζουν τις ακτογραμμές και ο εργολάβος εκτελεί τα σκληρά έργα στην ακτογραμμή. Έτσι λειτουργούν οι «εργολαβικοί Δήμοι» και Περιφέρειες καταστρέφοντας τις παραλίες μας αποκομίζοντας τεράστια κέρδη οι εργολάβοι και οι ιθαγενείς πολίτες «πληρώνουν το μάρμαρο»΄΄.

Και προσθέτει: ΄΄Οι διαβρώσεις που υφίστανται σε μερικές παραλίες του Δ. Αιγιάλειας είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής καταλήστευσης των υλικών των ποταμών Κράθι, Κερυνίτη, Σελινούντα, Μεγανίτη και Φοίνικα και της άνευ προηγουμένου αφαίρεσης φερτών υλών από την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ ΑΕ για την κατασκευή της΄΄.

Να αφαιρεθούν τα «εγκλωβισμένα υλικά»

Σε άλλο σημείο σημειώνει πως έχει προτείνει στο παρελθόν και προτείνει και σήμερα την εξής λύση για τις διαβρωμένες παραλίες του Διακοπτού, της Ροδιάς, των Βαλιμιτίκων, της Τεμένης, του Αη Γιώργη Ροδοδάφνης, των Σελιανιτίκων: ΄΄Με σύνταξη μελέτης από τον Δήμο και άδεια των αρμοδίων υπηρεσιών – Κτηματικής και Περιφέρειας – να αφαιρεθούν τα «εγκλωβισμένα υλικά» λόγω του εγκιβωτισμού τους στις δεκαετίες 1960,1970, 1980, στους ποταμούς που αναφέραμε παραπάνω και να μεταφερθούν και απλωθούν τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, μετά από σχετική κοκκομέτρηση, αυτούσια στις ανωτέρω παραλίες. Ειδικά από τους ποταμούς Κράθι, Βουραϊκό, Σελινούντα, Μεγανίτη και Φοίνικα από την παλαιά Ε.Ο. ως και τις εκβολές τους΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τμήμα Υδραυλικών και Γεωλογίας, θα ήταν πολύ χρήσιμη.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι το κόστος για τον Δήμο και την Περιφέρεια είναι δέκα φορές μικρότερο από τα σκληρά τεχνικά έργα που κατασκευάζονται τώρα. Το χρονικό εύρος διατήρησης των υλικών αυτών στις παραλίες θα είναι για πολλές δεκαετίες. Ας δούμε τη φρόνηση των διοικούντων και ας κρίνουμε΄΄.

Στον δήμο Αιγιαλείας πάντως αναμένουν τη μελέτη του υπουργείου εκτιμώντας πως πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι μονομερής.
Υπενθυμίζεται ότι με παρέμβαση του δήμου Αιγιαλείας προς το υπουργείο, έγινε πέρυσι αποδεκτό το αίτημα να ενταχθούν κι άλλες παραλίες στη μελέτη που εκπονεί το υπουργείο, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό για την περιοχή, δεδομένου ότι αρχικά υπήρχε πρόβλεψη μόνο για Αιγείρα – Ακράτα, Διακοπτό και Σελιανίτικα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr