background img
banner
banner

Στην τελική ευθεία οι εργασίες στο «Αίθριο»

ΝΕΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ” ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ΝΑ… ΛΑΜΨΕΙ

Μεγάλη έμφαση στην ανάδειξη των αρχαίων και των μνημείων που… ήρθαν στο “φως” στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, δίνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, αλλά και προσωπικά η Διευθύντρια και Βυζαντινολόγος Αναστασία Κουμούση που ηγείται της όλης προσπάθειας. Το σημαντικό εγχείρημα, είναι αυτό της ανάδειξης των έργων από τις ανασκαφικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αιγιάλεια. Εκτός από το στήσιμο της αρχαιολογικής έκθεσης για το ευρύ κοινό, έργο που βρίσκεται στην τελική του ευθεία πλέον, η 6η Εφορεία Αρχαιοτήτων εκτελεί και επιβλέπει ταυτόχρονα όλες τις υπόλοιπες εργασίες ανάδειξης της ιστορίας του τόπου.

Η δράση της 6ης Εφορείας Αρχαιοτήτων

Η επέκταση της αίθουσας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου και οι τελευταίες εργασίες που γίνονται στον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, οι παρεμβάσεις στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής και η επίβλεψη στις σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές – κομβικά σημεία, δίδουν την αίσθηση ότι ήδη, για το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής έχει ξεκινήσει “νέα εποχή”. Η 6η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει αναπτύξει μεγάλη ανασκαφική δραστηριότητα και στη γειτονική Πάτρα, ενώ συνολικά έχει την επίβλεψη σε 22 έργα αναστήλωσης και ανάδειξης βυζαντινών ναών, μεσαιωνικών κάστρων και αρχαιολογικών χώρων στους νομούς Αχαΐα, Κορινθία, Ηλεία, αλλά και στα Ιόνια Νησιά καθώς και σε μουσειακά έργα. Στον δήμο Αιγιαλείας, υπάρχουν δεκάδες σημεία μικρού ή μεγάλου μεγέθους αρχαιολογικών ευρημάτων και μάλιστα το τελευταίο διάστημα “ξεπηδούν” όλο και πιο συχνά νέα στοιχεία και ευρήματα, κυρίως από ιδιωτικούς χώρους και οικόπεδα, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας έχει “χαράξει τη διαχωριστική γραμμή” του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, από τις ανασκαφικές έρευνες της ομάδας της “Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης” η οποία εργάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εκτός της υποστήριξης του αρμόδιου υπουργείου.

Από όλη την Αιγιάλεια τα αρχαιολογικά “κοσμήματα”

Η έκθεση των παλαιών ευρημάτων που ήδη υπήρχαν στην αίθουσα του ¨Αίθριου¨ του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, έχει εμπλουτιστεί με νέα ευρήματα τα οποία έχουν έρθει στο “φως” τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και αφορούν τις ανασκαφικές έρευνες στην Ελίκη, το Κούμαρι, τα Μάρμαρα αλλά και άλλες περιοχές της Αιγιάλειας, ιδιωτικών ή μη χώρων. Τα καινούρια εκθέματα έχουν χωριστεί σε έξι διαφορετικές ενότητες, σύμφωνα με την παλαιότητά τους. Πολλά άλλα ευρήματα δε, εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών του ανοίγματος του δρόμου Κόρινθος – Πάτρα, οδοί και παράδρομοι που “πέρασαν” από κομβικά σημεία της Αιγιάλειας με βαρύτατο αρχαιολογικό υπόβαθρο, αλλά και από τη διάνοιξη του δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί η γραμμή του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Τον Σεπτέμβριο του ‘23 η ολοκλήρωση της αίθουσας

Μιλώντας στo protionline.gr η κ. Κουμούση και σχολιάζοντας για την σημαντικότητα της αίθουσας “Αίθριο” που στεγάζεται μέσα στο εμβληματικό κτίριο της οδού Αγίου Ανδρέου, αναφέρει: “Σκεφτήκαμε ότι από το να υπάρχουν στις αποθήκες μας αυτά τα εξαιρετικά ευρήματα και αξιόλογα μνημεία που κατά καιρούς έρχονται στο “φως” από διάφορες ανασκαφικές εργασίες της περιοχής, να υπάρξει ένας χώρος απολύτως επισκέψιμος εντός του Μουσείου και τα εκθέματα αυτά, να μπορεί να τα απολαύσει όλος ο κόσμος” τόνισε αρχικά η κ. Κουμούση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η νέα “πτέρυγα” της αίθουσας με τα τελευταία κομμάτια – προσθήκες των ανασκαφών, θα ολοκληρωθεί στο 100% τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η κακή συγκυρία του άγονου διαγωνισμού

Όσα εκθέματα ήταν να τοποθετηθούν επάνω σε ειδικές βάσεις, είναι τοποθετημένα εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτή τη στιγμή “τρέχουμε” το εποπτικό υλικό, όμως υπήρξε μία εμπλοκή με τον διαγωνισμό του συγκεκριμένου έργου. Αυτός ο διεθνής διαγωνισμός είχε δικαιολογήσιμο συνολικό ποσό ύψους 200 χιλιάδες ευρώ. Η καθυστέρηση, μας “έφερε” περίπου έναν χρόνο πίσω, από τις αρχικές χρονικές μας εκτιμήσεις, καθώς ήταν άγονος” επισήμανε η διευθύντρια της ΣΤ’ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ξεκαθαρίζοντας ότι στον εν λόγω διαγωνισμό αναδοχής, ο ενδιαφερόμενος ήταν μόνο ένας, ο οποίος μάλιστα δεν πληρούσε καν τις προϋποθέσεις για να αναλάβει και να διεκπεραιώσει το σύνολο των απαραίτητων εργασιών.
Ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε έπειτα από ορισμένο διάστημα και αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο οποίος και ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες από σήμερα, καθώς έγινε – για πρώτη φορά – εξ ολοκλήρου μέσω του διαδικτύου και αφορούσε αιτήσεις από εταιρείες και κατασκευαστικές που εδρεύουν όλη την Ευρώπη.

Οι υπολειπόμενες εργασίες

Αντικείμενο του να γίνει η προμήθεια και η τοποθέτηση των προθηκών, είναι μια ενέργεια που χρειάζεται αρκετό χρόνο για να διεκπεραιωθεί και βάσει της “κρατικής γραφειοκρατικής μηχανής” αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας μιας τέτοιας αναδοχής υψηλών απαιτήσεων και μεγάλου κόστους.

Μικρή επισκεψιμότητα στο Μουσείο

Τέλος να επισημανθεί ότι, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μηδαμινό ενδιαφέρον επισκεψιμότητας στην αίθουσα του Μουσείου, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολικές μονάδες, φορείς ή συλλόγους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επίσης να σημειωθεί ότι, έπειτα από τις προσθήκες αυτές, θα γίνουν οι εργασίες για τα στηρίγματα, ενώ ταυτόχρονα θα ανανεώνεται το εποπτικό υλικό (πίνακες, λεζάντες και πλακέτες). Το δε αμέσως επόμενο διάστημα, ετοιμάζονται και άλλες παρεμβάσεις εξωραϊσμού στο κτίριο γενικά, όπως για παράδειγμα η εξωτερική φωταγώγηση του χώρου σε όλο το μήκος του κτιρίου ως φωτισμός ανάδειξης και διάφορες άλλες παρεμβάσεις καλλωπιστικού χαρακτήρα και στο “Αίθριο” και στα εξωτερικά σημεία του Μουσείου της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr