background img
banner
banner

Τα παλαιά σφαγεία… ανοίγουν δρόμους για το μέλλον

ΚΟΜΒΙΚΟΣ Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Τι κι αν στην προτέρα τους κατάσταση χρησίμευαν για εμπορικούς και οικονομικούς σκοπούς, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εποχής; Οι δύο εγκαταστάσεις των παλαιών σφαγείων στο Αίγιο, άσχετες μεταξύ τους, τυγχάνει να… αναγεννιούνται ταυτόχρονα και αναμένεται να αναβαθμίσουν τη λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών στην… υπηρεσία του δημότη.

Ο χώρος των παλαιών σφαγείων στην οδό Μιχαλοπούλου αναμορφώνεται και το ιστορικό ακίνητο θα καταστεί ως πολυχώρος πληροφόρησης και δραστηριοτήτων. Από την άλλη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑ στη Μυρτιά, η αποθήκη που παλιότερα στέγαζε σφαγεία, αποκτά νέα όψη και θα χρησιμεύσει για τη στέγαση χώρων της Δημοτικής Επιχείρησης και υποδοχής δημοτών. Θα αποτελέσει δε «βιτρίνα» καθώς το κτίριο θα είναι ορατό από τον νέο δρόμο που θα συνδέει το λιμάνι του Αιγίου με τη νέα εθνική οδό!

Σε εκκρεμότητα μόνο οι ανελκυστήρες ώστε να διαμορφωθεί ένα «δυνατό» σημείο επικοινωνίας

Το έργο στα παλαιά σφαγεία κάτω από την «Τεμπελόραχη», εκτελείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Ιταλία, με το ακρωνύμιο FAME ROAD, από την εταιρεία ΑΝΤΑΙΟΣ και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα μόνο οι ηλεκτρικοί ανελκυστήρες που θα ανεβάζουν άτομα με κινητικά προβλήματα. Τα δύο ασανσέρ έχουν παραγγελθεί στο εξωτερικό και αφορούν την εξωτερική σύνδεση από τον δρόμο ως την είσοδο και τη σύνδεση των δύο επιπέδων εσωτερικά του κτιρίου.

Τα Παλαιά Σφαγεία θα διαμορφωθούν και θα καταστούν λειτουργικά, φιλοξενώντας έναν πολιτιστικό κόμβο και αποτελώντας σημείο επικοινωνίας και διάδρασης ομάδων εργασίας και του τοπικού δυναμικού, παράλληλα με τη φιλοξενία στοχευμένων δράσων. Η μελέτη εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και το έργο έχει προϋπολογισμό 269.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.).

Οι παρεμβάσεις αφορούν στην εκτέλεση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών ώστε να επιτευχθεί η πλήρης λειτουργικότητα του ακινήτου και η άμεση χρήση του, ενώ σκοπός είναι να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Πληροφόρησης του δήμου, αλλά και πραγματοποίηση του προγράμματος που αποσκοπεί στην τουριστική προβολή της Αιγιάλειας μέσα από τον αγροδιατροφικό τομέα.
Εκτιμάται ότι θα διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες και θα παραδοθεί ολοκληρωμένο ως το τέλος Οκτωβρίου.

Θα αλλάξουν την εικόνα της… εισόδου της πόλης «βλέποντας» στην εθνική οδό

Τα παλαιά σφαγεία εντός του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΑ αναδιαμορφώνονται μέσω χρηματοδότησης από το ΤΑΣ καθώς το κτίριο είχε κριθεί ότι χρήζει αποκατάστασης από τον σεισμό του 2008 με την χρηματοδότηση να φτάνει τα 180.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της ίδιας έγκρισης είχαν ανασκευαστεί και οι υδατόπυργοι. Το κτίριο, εν προκειμένω, είναι 1.000τ.μ. και αποτελεί μεγάλο περιουσιακό στοιχείο για τη Δημοτική Επιχείρηση, το οποίο ωστόσο ήταν μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο και χρησίμευε ως αποθήκη. Πλέον, η εταιρεία ΕΧΙΝΟΣ ΑΤΕ που ανέλαβε μέσω διαγωνισμού να το αναμορφώσει, προχωρά τις εργασίες με ταχείς ρυθμούς, έχοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία και το αποτέλεσμα αναμένεται εντυπωσιακό.

Και σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι το έργο θα παραδοθεί τον ερχόμενο μήνα και μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, το κτίριο θα καταστεί λειτουργικό.

Στην παρούσα φάση, εφόσον έγιναν οι καθαιρέσεις, πραγματοποιήθηκαν «ενέσεις» για τη στατικότητα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, ούτως ώστε να στεγαστούν εκεί τα νέα γραφεία της ΔΕΥΑΑ και η αίθουσα συνεδριάσεων και παρουσιάσεων.

Ως γνωστόν, πολύ συχνά πραγματοποιούνται ενημερωτικές επισκέψεις στη ΔΕΥΑΑ και ο υπάρχων χώρος του κοντρόλ ρουμ πλέον φαντάζει μικρός και δεν εξυπηρετεί, άρα θα υπάρξει πρόβλεψη στους ανακαινισμένους χώρους των παλαιών σφαγείων. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν γραφεία για την άρδευση και ταμεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου, καθώς επίσης και γραφεία για τα τμήματα ύδρευσης αλλά και για το νέο τμήμα της αποχέτευσης που θα συσταθεί μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων, οπότε και θα υπάρξει αυξημένη προσέλευση πολιτών για τις συνδέσεις.

Ούτως ή άλλως, ο ίδιος ο χώρος θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εικόνας της ΔΕΥΑΑ, καθώς θα λειτουργεί βάσει σύγχρονων προδιαγραφών. Και βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το κτίριο θα χαρακτηρίζει τη Δημοτική Επιχείρηση καθώς θα έχει «πρόσωπο» στον νέο δρόμο που πρόκειται για κατασκευαστεί, ο οποίος θα συνδέει το νέο λιμάνι Αιγίου με τη νέα εθνική οδό, άρα θα μιλάμε για μία αξιοπρεπή εικόνα στην είσοδο της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr