background img
banner
banner

Το καλοκαίρι πέρασε, έμειναν οι αφίσες…

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΟΛΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ένα πλούσιο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις καλοκαίρι μόλις… πέρασε στην ιστορία. Εκτός όμως από τον απόηχο των διασκεδάσεων και της ψυχαγωγίας που σε κάθε περίπτωση ήταν προς τη θετική κατεύθυνση, άφησε πίσω του και εκατοντάδες αφίσες προβολής, αρκετές από τις οποίες η πρώτη φθινοπωρινή βροχή χθες έριξε στον δρόμο, ρυπαίνοντας το περιβάλλον…

Το γνωστό πρόβλημα που παρατηρείται κάθε χρόνο, με την άναρχη, παράνομη αφισοκόλληση, φέτος παρουσιάστηκε υπέρ το δέον, αφού τόσο εντός του Αιγίου όσο και στις γύρω κοινότητες, απ’ άκρη σε άκρη σχεδόν σε όλο τον δήμο, κολόνες ή ακόμη και… κορμοί δέντρων, καλύφθηκαν από πρόσωπα καλλιτεχνών και αναγγελίες εκδηλώσεων, σε αφίσες και μπάνερ. Σε κάποια σημεία μάλιστα, μεγάλες αφίσες καλύπτουν και τις πινακίδες σήμανσης της τροχαίας, με την κατάσταση να έχει ξεφύγει αρκετά σε κάποια σημεία…

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα της παλαιάς εθνικής οδού που διέρχεται τον δήμο σε μία μεγάλη ακτίνα, εκεί όπου… ενημερώνεται κανείς για όλα τα κατά τόπους πανηγύρια, τις μουσικές εκδηλώσεις αλλά και τις θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν το καλοκαίρι στην περιοχή.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για το θέμα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος κατέστησε σαφές πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός σε όλα τα σημεία από την Υπηρεσία Καθαριότητας, τονίζοντας ωστόσο πως στην παρούσα φάση δεν θα επιβληθούν πρόστιμα.

Αναλύοντας το σκεπτικό του δήμου, ο αντιδήμαρχος τόνισε: ΄΄Το φετινό καλοκαίρι εισπράξαμε την ανάγκη συλλόγων που στερήθηκαν τις εκδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια λόγω του covid να πραγματοποιήσουν δράσεις που θα έφερναν κόσμο στην περιοχή. Παράλληλα και τα καταστήματα είχαν ανάγκη να προβάλουν πάρτι και εκδηλώσεις. Είναι γνωστό ότι επλήγησαν από τα μέτρα της πανδημίας. Ζητήσαμε έτσι από όλους καλή τη πίστει, εάν προτίθενται να βάλουν αφίσες, να το κάνουν βάζοντας περιορισμένο αριθμό αφισών και συγκεκριμένα 15 όλες κι όλες, κι αυτές δύο ημέρες πριν την εκδήλωσή τους και να τις βγάζουν δύο ημέρες μετά.

Όχι μόνο δεν εισακουστήκαμε, αλλά κάποιοι τις έχουν αφήσει ακόμη στους δρόμους κι αυτός μας λυπεί ιδιαίτερα. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε σταδιακά τον καθαρισμό της πόλης και από τις αφίσες΄΄.

Στο ερώτημα εάν θα επιβληθούν πρόστιμα, ο αντιδήμαρχος είπε πως για την παρούσα κατάσταση δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, προειδοποίησε ωστόσο ότι η περίοδος χάριτος έχει λήξει και ότι από εδώ και στο εξής θα τηρείται κατά γράμμα ο Κανονισμός Καθαριότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα…

Τι προβλέπει ο Κανονισμός

Σε ό,τι αφορά την υπαίθρια διαφήμιση πάντως, στο Άρθρο 16 ο Κανονισμός αναφέρει: «Απαγορεύεται σύμφωνα με το Ν. 2946/2001 η υπαίθρια διαφήμιση δηλαδή η υπαίθρια και δημόσια προβολή (π.χ. αφισοκόλληση) με κάθε τρόπο και μέσο για την προώθηση εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών στους εξής χώρους: Α. Σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στις ζώνες προστασίας γύρω από αυτούς, σε παραδοσιακούς οικισμούς, στον περιβάλλοντα χώρο τους καθώς και σε τόπους που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά. Β. Σε μνημεία, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους και παραδοσιακά κτίρια. Γ. Σε κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Δ. Σε κοιμητήρια, κτίρια ναών κάθε θρησκείας και δόγματος, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο τους. Ε. Σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στο άρθρο 14 παράγραφο 1 του Ν 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α’) όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας ΣΤ. Σε στοές κτιρίων Ζ. Σε πινακίδες δημοσίας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας.

Απαγορεύεται επίσης: Α. Η ανάρτηση πανό, αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιοδήποτε λόγο, σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και σε ακάλυπτους χώρους, χωρίς άδεια από την Υπηρεσία.

Ακόμη, ο διασκορπισμός διαφημιστικών- ενημερωτικών φειγ-βολάν στο κατάστρωμα των δρόμων και σε κοινόχρηστους χώρους. Σε όλες τις περιπτώσεις το πρόστιμο βαρύνει αλληλέγγυα και στο ακέραιο τόσο τον διαφημιζόμενο όσο και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παραβαίνει τη διάταξη αυτή. Επιπλέον οι υπαίτιοι, βαρύνονται με το κόστος καθαρισμού που απολογιστικά θα επιβάλει ο Δήμος».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr