background img
banner
banner

Έγκριση αυξήσεων τελών από την Οικονομική Επιτροπή αλλά και διάθεση συζήτησης

ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η πρόταση της δημοτικής αρχής για αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 10% έως 15% για το οικονομικό έτος 2023, ενεκρίθη κατά πλειοψηφία στη  συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, του δήμου Αιγιαλείας. Την αντίθεσή τους ωστόσο εξέφρασαν τα μέλη που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση, γνωστοποιώντας τη πρόθεση κατάθεσης εναλλακτικής πρότασης, με τον δήμαρχο να παρουσιάζεται διαλλακτικός, προτείνοντας συνάντηση δημοτικών αρχηγών για κοινή πρόταση, εν όψει της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι τα τέλη καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, καθώς και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού, πρέπει να καλύπτουν κάθε σχετική δαπάνη με τη διεξαγωγή λειτουργία και γενικά βελτίωση των υπηρεσιών αυτών, βάσει του άρθρου 17 του Ν.1080/80, άρα πρόκειται για το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος. Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, ο συντελεστής του τέλους Καθαριότητας-Φωτισμού πρέπει να προσδιοριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο σε τέτοιο ύψος, ώστε να καλύπτει υποχρεωτικά τις εν γένει δαπάνες λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας, δηλαδή τις αποδοχές του προσωπικού, την προμήθεια και συντήρηση των μέσων αποκομιδής των απορριμμάτων, την εναπόθεση και μεταφορά των απορριμμάτων και κάθε άλλη δαπάνη που έχει σχέση με τη διεξαγωγή, τη λειτουργία και την εν γένει βελτίωση της υπηρεσίας αυτής. Είναι ευνόητο βέβαια ότι επειδή το τέλος είναι ανταποδοτικό, τα έσοδα πρέπει να καλύπτουν τις δαπάνες των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού και μόνον αυτές.

Με 15% αυξήσεις, έσοδα ύψους 7.842.757,65 €

Σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, για το 2023 με αύξηση 15% των συντελεστών, εκτιμάται ότι τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν από το ενοποιημένο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού οικιών και καταστημάτων, θα ανέλθουν στο ποσό των 7.842.757,65 €. Όπως τονίζεται στην εισήγηση, επειδή ο δήμος οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, προτάθηκε η μείωση του τέλους καθαριότητας και φωτισμού σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή κατά προϋποθέσεις, μείωση κατά 50% σε πολύτεκνους, απαλλαγή 100% ή μείωση κατά 20% σε άτομα με αναπηρία, ή μείωση κατά 50% για οικονομικά αδύναμους.

Στα 9.309.009,93 € με τρεις κωδικούς… φωτιά

Για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2023 όμως τα έξοδα προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 9.309.009,93 €. Στα έξοδα ωστόσο εκτός των έξοδα για τη ΔΕΗ με 1.232.113 ευρώ, περιλαμβάνεται και η υπηρεσία της Ενεργειακής Αναβάθμισης – Αυτοματοποίησης Συστήματος ύψους 1.046.872,03 που έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης και βέβαια 1.575.296 για εναπόθεση απορριμμάτων και 1.074.000 για μεταφορές αυτών, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει βρει τη λύση για τα σκουπίδια.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Θα συζητήσουμε μόνο  αν προταθεί μείωση τελών και αν αποφασιστεί ματαίωση της επαχθούς σύμβασης του ηλεκτροφωτισμού΄΄

Απορρίπτοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» και μέλος της Ο.Ε., Βάσω Ψυχράμη τόνισε στο protionline.gr: ΄΄Η δημοτική αρχή, στην πρότασή της, έχει δεσμεύσει 1,23 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και έχει κωδικό για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του ηλεκτροφωτισμού με ποσό 1,046, πράγμα που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε σχεδόν τα διπλάσια κι αυτό σε ετήσια βάση. Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα αυτό για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει. Φαίνεται πόσο επαχθής είναι για τους δημότες αυτή η επιλογή της δημοτικής αρχής για τον ηλεκτροφωτισμό, διότι αυτομάτως επέφερε την πρόταση του συν 10% με 15%. Δηλαδή από τη μία έχουμε αύξηση τελών σε δυσβάσταχτα πλαίσια, από την άλλη δεν σημειώνεται η παραμικρή πρόοδος σε σχέση π.χ. με την ανακύκλωση παρά τα όσα ισχυρίζονται. Και φτάνουμε να χρειαζόμαστε 2,5 εκατ. ευρώ μεταφορά και εναπόθεση απορριμμάτων, σε μία συγκυρία που το εισόδημα των πολιτών πλήττεται από παντού και που ο δήμος, που θα πρέπει να είναι ο συμπαραστάτης των δημοτών, έρχεται κι αυτός να μειώσει κι άλλο το εισόδημά τους. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της ανάλγητης συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής΄΄.

Και πρόσθεσε: ΄΄Ο δήμαρχος είπε «ελάτε να το συζητήσουμε». Η δική μας παράταξη θα συζητήσει μαζί του μόνο στην κατεύθυνση του μείον 15% στα τέλη και όχι αύξηση. Η μόνη συζήτηση που θα κάνουμε με τον δήμαρχο και όλες τις παρατάξεις θα είναι για μείωση των δημοτικών τελών και ματαίωση της δυσβάστακτης και απαράδεκτης σύμβασης της ενεργειακής απόδοσης που ετοιμάζει. Δεδομένου ότι ήδη αλλάζουμε με λάμπες led από το 2018 και επειδή περιθώρια για μεγαλύτερη εξοικονόμηση δεν υπάρχουν, είναι εμφανές ότι πρόκειται για μία σύμβαση που εγγυάται το κέρδος της εταιρείας που πήρε το έργο και την οικονομική αφαίμαξη των δημοτών. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι δικαίως η παράταξή μας εδώ και ένα χρόνο έχει κάνει αγώνα για να ακυρώσει την πρόταση της δημοτικής αρχής. Εάν χρειαστεί θα υποβάλουμε πρόταση, θα συζητήσουμε και με τις υπόλοιπες παρατάξεις γι’ αυτό και ευχαρίστως να καταθέσουμε πρόταση από κοινού στην κατεύθυνση όμως της μείωσης των δημοτικών τελών για τους δημότες΄΄.

Π. Παπαγιαννακόπουλος: ΄΄Ας μειώσουν τα έξοδα, ήδη διαθέτουν χρήματα για ρουσφετολογικές προσλήψεις΄΄

Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος – μέλος της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο», Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, επισήμανε στo protionline.gr: ΄΄Ο δήμαρχος παρουσίασε την πρόταση της αύξησης κατά 15% των ανταποδοτικών τελών, ως εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Όμως το δημαρχείο το διοικεί η δημοτική αρχή και όχι οι υπηρεσίες. Γι’ αυτό και παρατηρήσαμε στον δήμαρχο ότι δεν μπορεί να επικαλείται ότι οι αυξήσεις είναι πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια να εμφανιστεί ο ίδιος ότι μειώνει τις αυξήσεις. Γι’ αυτό και τον καλέσαμε να ξεκαθαρίσει τίνος είναι η εισήγηση. Όταν παραδέχθηκε πως είναι της δημοτικής αρχής, ξεκαθαρίσαμε πως δεν συμφωνούμε και ότι είμαστε κατά της λογικής των αυξήσεων, κάτι που είχαμε ξεκαθαρίσει και πέρυσι και το κάναμε πράξη με δική μας πρόταση, κάτι που προτιθέμεθα να πράξουμε και φέτος, εφόσον βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας τα οικονομικά στοιχεία. Από εκεί και πέρα, ακόμη κι αν δεν έχουμε αντίρρηση να βρεθούμε να συζητήσουμε το θέμα με τον δήμαρχο, αμφιβάλλουμε αν θα υπάρξει κοινή συνισταμένη΄΄.

Ερωτηθείς για το τι θα περιλαμβάνει η πρότασή τους σε περίπτωση που τα οικονομικά του δήμου δεν καλύπτονται με μειώσεις τελών, ο κ. Παπαγιαννακόπουλος είπε: ΄΄Όταν πάρουμε τα στοιχεία θα γνωρίζουμε. Το βέβαιο είναι ότι η πρότασή μας θα είναι στη λογική των μηδενικών αυξήσεων. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσει ο δήμος με κάποια άνεση. Εάν γίνεται να υπάρξει και μείωση θα το προτείνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της αύξησης και το έχουμε δείξει και τα τρία χρόνια. Δεν μπορεί ο δήμος να παίρνει τους κόσμου τις επιχορηγήσεις λόγω covid αλλά και άλλες, και να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Ας περιορίσει και τα έξοδα. Έχουν κάνει πάρα πολλά έξοδα όπως για παράδειγμα οι 600.000 ευρώ παραπάνω στο ΝΠΔΔ του δήμου. Έχουμε ζητήσει στοιχεία για όλα αυτά δεδομένου ότι έχουμε αποδείξεις ότι οι δαπάνες κατευθύνονται για να καλυφθούν ρουσφετολογικές προσλήψεις. Τους καλούμε να μας πουν όλα αυτά που ζητούν, πού έχουν κατασπαταληθεί΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Κι εμείς θα θέλαμε μειώσεις, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίζουμε επί πραγματικού εδάφους΄΄

΄΄Όντως προτάθηκε στην Οικονομική Επιτροπή να γίνουν συναντήσεις με τους δημοτικούς αρχηγούς, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε μία πρόταση κοινή και είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε΄΄, τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, ερωτώμενος από τo protionline.gr για το θέμα. Αναφορικά με το ότι η δημοτική αρχή κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης τελών, ο δήμαρχος απάντησε: ΄΄Όλοι θα τη θέλαμε τη μείωση αλλά πρέπει να δούμε αν είναι εφικτή. Η αντιπολίτευση μπορεί να εκφράζει την επιθυμία όμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίζουμε επί πραγματικού εδάφους΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχόλια

  • Τα δημοτικά τέλη ήταν ήδη πολύ ανεβασμένα. Στα 150 ευρώ του λογαριασμού τα 50 είναι δημοτικά τέλη. Ευχαρίστως να σας στείλω φωτογραφίες απ’τα σκουπίδια και τη κατάσταση της καθαριότητας να μου πείτε αν είναι ανταποδοτικό αυτό το ποσό. Τώρα με τη πρώτη ευκαιρία θα ανέβουνε πάλι; Στο τέλος περισσότερα θα δίνουμε για τέλη παρά για ρεύμα.

    Πάλι αύξηση; 07/10/2022 17:49

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr