background img
banner
banner

Έναρξη κινητοποιήσεων με αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα

ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- ΝΤΡΙΝΙΑΣ»

«Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και την παραμονή μας στο χωράφι μας σε αυτό που πολύ καλά ξέρουμε να κάνουμε. Να παράγουμε αγνά αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας». Με τα λόγια αυτά έκλεισε την ομιλία του στους συγκεντρωμένους αγρότες, το πρωί της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» Γιάννης Μποδιώτης. Κάλεσε δε τους παραγωγούς να είναι σε ετοιμότητα καθώς επίκεινται νέοι δυναμικοί αγώνες, σε συντονισμό με τους συλλόγους και τις επιτροπές και των άλλων σταφιδικών περιοχών.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον ποταμό Σελινούντα έξω από την Π.Ε.Σ. και οι αγρότες – μέλη του Α.Σ. Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την ακρίβεια σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές της σταφίδας και των άλλων αγροτικών προϊόντων. Διεφάνη μάλιστα η πρόθεσή τους να στηρίξουν δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις. Ακολούθησε πορεία με τα αγροτικά οχήματα στην οδό Κορίνθου με κατάληξη το κέντρο του Αιγίου, όπου με κόρνες οι αγρότες διαδήλωσαν, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους.

Σε συντονισμό με τους παραγωγούς και των άλλων σταφιδικών περιοχών

΄΄Το σημαντικό είναι ότι η σημερινή κινητοποίηση γίνεται συντονισμένα με τους υπόλοιπους συλλόγους και επιτροπές αγώνα των σταφιδικών περιοχών στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά. Οι αγρότες – παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας και οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου είναι ενωμένοι και διεκδικούν την παραμονή τους στην αγροτική δραστηριότητα, από εδώ και πέρα με συντονισμό όπως αυτό αποφασίστηκε στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο΄΄, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μποδιώτης. Είχε προηγηθεί χαιρετισμός του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Αλέκας Ζαμπάτη.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην ιστορία του Συλλόγου, στους αγώνες του παρελθόντος που «έφεραν αποτέλεσμα και έβαλαν εμπόδια στο σχέδιο εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής από τους πραγματικούς παραγωγούς», όπως είπε, ενώ υπενθύμισε τις κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας για το αφορολόγητο, τις ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος, το ακατάσχετο κ.λπ. που έφεραν αποτέλεσμα, παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι για να υποβαθμίσουν τους αγώνες’’, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τα περί… διάσπασης

Επιπλέον, απάντησε σε όσους ισχυρίστηκαν πως τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου είναι διασπαστές του κινήματος, λέγοντας: ΄΄Για ποιους το είπαν αυτό;. Γι’ αυτούς που αγωνίζονται τόσα χρόνια και έχουν την αναγνώριση από τους παραγωγούς. Όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα της κρίσης. Κάναμε περιοδείες στα χωριά και γι’ αυτή την κινητοποίηση και για τις άλλες που θα ακολουθήσουν. Ενημερώνουμε πως η καινούρια «καραμέλα» της διάσπασης είναι: «Οι παραγωγοί φταίνε, τι να σου κάνει η κυβέρνηση, τώρα είναι αργά κ.ά.»΄΄.

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις του Α.Σ.Α. είπε: ΄΄Συνάδελφοι, δεν εγκαταλείπουμε, απομονώνουμε διασπαστές και προβοκάτορες. Αγωνιζόμαστε με καθαρό πλαίσιο αγώνα. Συνεχίζουμε με ό,τι μας ενώνει. Όλοι το Σάββατο στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Agrotica. Στη συνέχεια συμμετέχουμε στην απεργία της 9ης Νοέμβρη. Γιατί τα αγροτικά μας προϊόντα για να απορροφηθούν πρέπει να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των Συλλόγων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την έγκριση και στήριξη του αγωνιστικού μας πλαισίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Για την ημερομηνία της κινητοποίησης αυτής θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα, να είσαστε σε ετοιμότητα. Ζητάμε συνάντηση με τον υπουργό για να δοθούν λύσεις΄΄.

Όχι τιμές κάτω του κόστους

Τέλος διάβασε την κοινή ανακοίνωση των συλλόγων και επιτροπών που συμμετείχαν στη σύσκεψη στον Πύργο, στην οποία τονίζεται πως οι παραγωγοί δεν διαπραγματεύονται τιμές στα αγροτικά τους προϊόντα κάτω του κόστους και πως η αγροτική οικονομία έχει άμεση σχέση με την τοπική οικονομία, ζητώντας άμεσα μέτρα για τα πανάκριβα καύσιμα, ρεύματα, εφόδια, λιπάσματα, ζωοτροφές αλλά και το καθημερινό κόστος διαβίωσης και καλώντας τον λαό της Αιγιάλειας να αγωνιστεί μαζί με τους αγρότες.

Το αγωνιστικό πλαίσιο

Το πλαίσιο διεκδικήσεων του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου είναι το εξής:

Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από το παραγωγό για την Κορινθιακή Σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2€/Kg έτσι ώστε να καλύπτουμε το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουμε ένα εισόδημα επιβίωσης.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε σταφίδα, οινοποιήσιμα σταφύλια, εσπεριδοειδή και για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους, εξαιτίας των απωλειών ξένων αγορών και της αδυναμίας απορρόφησης στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση, αφού η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και μισθοί – συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι.
Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και όλων των χαρατσιών.
Άμεση εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφαλαίο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr