background img
banner
banner

Έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση του δήμου

ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ -ΕΡΓΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αναδρομή μικρών παρεμβάσεων και μεγάλων έργων που έχουν εκτελεστεί στην τριετία 2019-2022, αλλά και αναφορά στα εν εξελίξει έργα και σε όσα έχουν δρομολογηθεί και προγραμματιστεί, περιελάμβανε η συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, χθες Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού δήμου Αιγιαλείας, Βασίλης Γ. Χριστόπουλος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθειά του για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών σε όλο το εύρος του δήμου, με βαρύτητα στο κέντρο και με μέριμνα και για την περιφέρεια του δήμου σε συνεργασία με τους προέδρους.

Από τα σημεία της συνέντευξης που ξεχώρισαν, ήταν η γνωστοποίηση, από πλευράς του αντιδημάρχου, του υψηλού ποσοστού ένταξης έργων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, η ενημέρωση γύρω από το θέμα της ανάπλασης της πλατείας και του νέου έργου της ανάπλασης της Μητροπόλεως, η παράδοση των «παλαιών σφαγείων» άμεσα αλλά και του νέου κτιρίου του Ε.Κ.Α.ΜΕ. σε ένα εξάμηνο, οι παρεμβάσεις αποκατάστασης παραλιών λόγω διάβρωσης, η αντικατάσταση λαμπτήρων οδοφωτισμού, οι παιδικές χαρές, καθώς και το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, που θα διευθετήσει και το ζήτημα των κατολισθήσιμων οικισμών. «Καθημερινά η Αιγιάλεια αλλάζει εικόνα, αποκαθιστούμε προβλήματα και καλύπτουμε ελλείψεις ετών που λίμναζαν στην κυριολεξία και προσπαθούμε για το καλύτερο αύριο με έργα ουσίας και με αξία όχι μόνο θεωρητική αλλά και πρακτική» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστόπουλος.

Παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων

Ο αντιδήμαρχος μίλησε για τις παρεμβάσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, όπως: Αποκαταστάσεις πεζοδρομίων, Συντήρηση αστικού εξοπλισμού (Ρήγα Φεραίου, Σολωμού, Βασιλειάδη, Ελαιώνας, Διακοπτό κ.λπ.), Καλλωπισμός-βάψιμο κοινοχρήστων χώρων, Κατεδάφιση ακινήτου επί της Μητροπόλεως και Σολωμού, σύνδεση Αλυκόβρυσης Αλυκής και μονοδρόμηση παραλιακού το καλοκαίρι, οριοθέτηση του δρόμου για τους πεζούς δημότες, που αξιοποιείται ευρέως. Για την αναβάθμιση και επέκταση των ελεύθερων χώρων στάθμευσης στο κέντρο του Αιγίου, αναφέρθηκε στα πάρκινγκ: Παναγιωτοπούλων και Ανδρονοπούλου, μεγάλη ανάσα για το κέντρο της πόλης, με εμβαδό 1,5 στρέμμα, Πάρκινγκ στο πρώην «Στέμμα» (να σημειωθεί ότι και ως χρήση γης είναι χώρος στάθμευσης) και Πάρκινγκ Ασημάκη Φωτήλα και Περικλέους. Τοποθετήθηκε φωτισμός σε αρκετά από τα υπόλοιπα παρκινγκ του κέντρου.

Μίλησε ακόμη για την αποκατάσταση και βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας με την βοήθεια και των χρηματοδοτήσεων που έχει εξασφαλίσει αλλά και διεκδικεί καθώς και για το πρόσφατο πρόγραμμα βελτίωσης πρόσβασης σε περιοχές με γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Αιγιαλείας, με 500.000€ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για δίκαιη κατανομή στη συντήρηση των αγροτικών δρόμων στους προέδρους (συντηρήθηκαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια, όπως είπε), τονίζοντας ότι βοήθησε και η αύξηση του προϋπολογισμού.
Αναφέρθηκε επίσης στις αποκαταστάσεις σε παραλιακούς δρόμους από την διάβρωση, επισημαίνοντας πως ΄΄πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής μας. Αυτό το καλοκαίρι δώσαμε οριστική λύση στον δρόμο των Διγελιωτίκων με μελέτη του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις (με δαπάνες Δημοτικών Πόρων) σε Σελιανίτικα, Ροδιά και Διακοπτό. Επίσης προγραμματίζουμε την παραλία της Τέμενης, Άγιο Γεώργιο και μικρότερες σε κάποια άλλα σημεία, πχ Ακράτα. Αξίζει να ευχαριστήσω την Κτηματική Υπηρεσία της ΠΕ Αχαΐας για τη συνεργασία. Επίσης έχουμε στείλει αιτήματα και για άλλες περιοχές όπως Βαλιμίτικα, Ριζόμυλο και Παραλία Τράπεζας στη μεγάλη μελέτη του αρμοδίου Υπουργείου΄΄.

Η ασφάλεια των μαθητών

Για τα έργα ασφάλειας των μαθητών και τις παρεμβάσεις στα σχολεία, αναφέρθηκε στη διαγράμμιση των διαβάσεων μαθητών για πρώτη φορά σε όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας, από Ερινεό ως Αιγείρα και την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες, δημιουργία ραμπών ΑΜΕΑ στα σχολεία (υπογράφεται σήμερα). Παράλληλα, σημείωσε ότι προχωρά η διαδικασία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου και την υποβολή προγράμματος «Προμήθεια εξοπλισμού και υλικών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του Δήμου Αιγιαλείας». Ακόμη, ότι προγραμματίζονται ενεργειακές παρεμβάσεις στα σχολεία με υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, εξαίροντας τη συνεργασία με τους πολύ δραστήριους Προέδρους Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ελευθεριώτη και Δούλο.

Ερωτηθείς για το εάν επίκεινται έλεγχοι στατικότητας στα σχολεία, ο αντιδήμαρχος είπε πως είχε κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα «Τρίτσης», ύψους 50.000 ευρώ και για τα σχολεία και για τα δημοτικά κτίρια, που όμως εκκρεμεί, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί και θα γίνει «γέφυρα» σε άλλο. Επίσης, είπε πως ασκούνται πιέσεις για ένταξη σε άλλο πρόγραμμα, του έργου της αγροτικής οδοποιίας σε όλη την Αιγιάλεια, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ το οποίο επίσης, θα επιχορηγείτο από το «Τρίτσης».

Φώτα και απορρόφηση 18,2 εκατ. ευρώ από προγράμματα για έργα

Για τις ηλεκτρολογικές αποκαταστάσεις καλλωπιστικού φωτισμού ανέφερε πως τμήματα τα οποία ήταν για χρόνια ανενεργά επισκευάστηκαν, π.χ. δυτική είσοδος, Διακοπτό, Ροδοδάφνη, παραλία Ακράτας, πλατείας Μυρτιάς κ.ά., αποκατάσταση σε εύλογο χρόνο των βλαβών και τοποθέτηση λαμπτήρων σε απομακρυσμένους οικισμούς που ήταν παραμελημένοι, ηλεκτροδότηση στο σχολαρχείο της Τράπεζας που εκκρεμούσε από το 2010. ΄΄Αναμένουμε τη μεγάλη παρέμβαση σε όλο το εύρος του Δήμου με την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Φωτισμού, με εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης αυτού αλλά και με εμφανή αποτέλεσμα στην φωτεινότητα. Προγραμματίζουμε προμήθεια καλλωπιστικού φωτισμού για τους παραλιακούς οικισμούς πχ όπως στον Πλάτανο΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων και υποβολή προτάσεων σε κάθε πρόσκληση είπε: ΄΄Αναμένουμε τη νέα διαχειριστική περίοδο, ενώ ξεκινά αυτές τις μέρες η υλοποίηση των έργων από χρηματοδοτήσεις όπως: -Ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας (Natura 2000/ GR 2320006), το πρώτο πρόγραμμα που έχει εφαρμογή στην ανάδειξη της Αλυκής. -Αποπεράτωση πλατείας και χώρου αθλοπαιδιών στην Τ.Κ. Τέμενης της Δ.Ε. Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας. – Κατασκευή-επισκευή πλατειών στις περιοχές Μεσσηνεζη και Αγ. Αθανασίου της Δ.Ε. Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας. -«Ασφαλτόστρωση δημοτικών δρόμων του πρώην Δήμου Διακοπτού» πυρόπληκτα

Η παρούσα Δημοτική Αρχή από τον 10/2019 έχει εντάξει έργα συνολικού ποσού 18.193.749,93€, ποσοστό κοντά στο 60%, ενώ αναμένουμε να φτάσουμε στο 65 -70 % με αυτά που περιμένουμε και έχουμε ενημερωθεί ότι θα είμαστε δικαιούχοι. Ολοκλήρωση παιδικών χαρών και με την συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας ειδικά στην παιδική χαρά τέρμα Μητροπόλεως, όταν παραιτήθηκε ο εργολάβος. Ολοκληρώθηκαν οι εξής παιδικές χαρές: Δ.Ε. ΑΙΓΙΟΥ: 1. ΠΙΝΔΟΥ, 2. ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 3. ΔΙΓΕΛΙΩΤΙΚΑ, 4. ΒΑΛΙΜΙΤΙΚΑ, 5. ΚΟΥΜΑΡΙ, Δ.Ε. ΑΙΓΕΙΡΑΣ, 1. ΑΙΓΕΙΡΑ, 2. ΛΑΜΠΙΝΟΣ, Δ.Ε. ΑΚΡΑΤΑΣ, 1. ΑΚΡΑΤΑ, 2. ΑΜΠΕΛΟΣ, Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ, ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ, Δ.Ε. ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ: ΑΒΥΘΟΣ. Δ.Ε. ΕΡΙΝΕΟΥ: 1. ΚΑΜΑΡΕΣ, 2. ΣΑΛΜΕΝΙΚΟ. Παιδικές χαρές στις οποίες με τεχνική υποστήριξη δωρεάν από το γραφείο μου στο Δήμο, είχα πραγματοποιήσει το 2018 τις τοπογραφικές αποτυπώσεις πάνω στις οποίες σχεδιάστηκαν. Επίσης σχεδιάζουμε και άλλες παιδικές χαρές σε διάφορα σημεία του Δήμου μας, που θα εγγράψουμε στο τεχνικό πρόγραμμα΄΄. Για την «Κατασκευή και λειτουργία κέντρου διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας και στέγης υποστηριζόμενης διαβιώσης για άτομα με ειδικές ανάγκες» του EKAME/ΑμΕΑ Αιγίου, είπε πως΄΄ προχωρά και άμεσα θα κάνουμε εγκαίνια΄΄.

Επισήμανε ακόμη πως ΄΄ η Τεχνική Υπηρεσία υποστηρίζει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως: Διεύθυνση Καθαριότητας αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα ΔΗΚΕΠΑ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ, άρα καταλαβαίνετε το μέγεθος των αρμοδιοτήτων και των μελετών΄΄, καθώς επίσης και ότι ΄΄τις επόμενες ήμερες θα έχουμε πλήρη ανάπτυξη του τεχνικού προγράμματος. Κωδικοί οι όποιοι απλά εγγράφονταν θα ενεργοποιηθούν, αφού πραγματοποιήθηκαν οι μελέτες΄΄.

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Παράλληλα, τόνισε: ΄΄Θεωρώ ίσως από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και παρακαταθήκη για το μέλλον, αυτής της δημοτικής αρχής, την έγκριση και εφαρμογή του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) (ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και πολεοδομική οργάνωση οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, επεκτάσεις σχεδίων πόλεων) ύψους 2.301.681,60€. Είμαστε μέσα στους πρώτους 10 Δήμους που εγκριθήκαμε με φορέα υλοποίησης το ΤΕΕ. Αντικείμενο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Αιγιαλείας είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου στην έκταση του Δήμου με διάκριση των επιμέρους Δημοτικών Ενοτήτων. Τα ΤΠΣ αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων, με τα οποία καθορίζονται: • το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, • τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, • οι χρήσεις γης, o οι όροι και περιορισμοί δόμησης, • οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, • τα μεταφορικά (για την μηχανοκίνητη και τις ήπιες μορφές κινητικότητας), τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, • η ιεράρχηση του οδικού δικτύου, • ο σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κινδύνων, • η προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών • η γεωλογική καταλληλότητα για δόμηση στην περιοχή μελέτης. Ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, επιπλέον καθορίζουν: -Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ), -Ζώνες Ειδικών Πολεοδομικών Κινήτρων, -Περιοχές και ζώνες ήπιας κυκλοφορίας και χαμηλών εκπομπών ρύπων,-μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, -μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρο ή περιορισμό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης. Επιπλέον, περιλαμβάνει ως υποστηρικτικές Μελέτες της Κύριας Μελέτης ΤΠΣ την συνοδή Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των προτεινόμενων ρυθμίσεων και κατευθύνσεων, την Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας στο σύνολο της έκτασης και για τις προς πολεοδόμηση περιοχές και τους οικισμούς που οριοθετούνται για πρώτη φορά΄΄.

Για την πλατεία

Αναφορικά με την Πλατεία Αγίας Λαύρας, ο αντιδήμαρχος είπε: ΄΄Συνεχίζεται η προσπάθεια το έργο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις εισηγήσεις της τεχνικής και νομικής υπηρεσίας, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ώστε μέσα στο 2023 το έργο να έχει ολοκληρωθεί.

Επειδή οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές) αλλά και οι παράλληλες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα, όπως έκπτωση εργολάβου, ποινικές ρήτρες, παραλαβή υλοποιηθέντος έργου κ.λπ. είναι δύσκολες, χρονοβόρες και κάποιες φορές απρόβλεπτες και έχουμε και να αντιμετωπίσουμε και την αύξηση του κόστους λόγω αναθεώρησης των τιμών των υλικών, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε σαφές χρονοδιάγραμμα. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, ώστε να μην υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση. Αν προχωρούσαμε σε νέα δημοπράτηση, θα περνούσε τουλάχιστον ένας χρόνος επιπλέον΄΄.

Και συνέχισε: ΄΄Βέβαια, όσο εμείς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αποπερατωθεί το έργο, μαθαίνουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να βάλουν αναχώματα, να μην ολοκληρωθεί. Να πω ότι γίνεται ένα «μπραντ α φερ» στην πλατεία, δεν μου αρέσει, αλλά καλύτερα να είμαστε νικητές εμείς για να κερδίσει η Αιγιάλεια και το κέντρο του Αιγίου να γίνει όπως του αρμόζει και οι πολίτες και οι επισκέπτες να έχουν την καθημερινότητα που αξίζει στον τόπο μας΄΄.

Ερωτηθείς για το θέμα της ανάπλασης της Μητροπόλεως είπε πως η σύμβαση θα υπογραφεί το νέο έτος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *