background img
banner
banner

Επί τάπητος τα προβλήματα των δήμων με πρώτο το ενεργειακό κόστος

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΝ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΔ. ΜΠΑΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη είχαν την περασμένη Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος, δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής.

Οι δύο δήμαρχοι έθεσαν στον υπουργό καίρια ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτά τέθηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος.

Ζητείται θέσπιση δείκτη ενεργειακής επιβάρυνσης για κάθε δήμο χωριστά

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι λόγω της ενεργειακής κρίσης, για την αντιμετώπιση του οποίου ζητείται μεταξύ άλλων η θέσπιση δείκτη ενεργειακής επιβάρυνσης για κάθε δήμο χωριστά, προκειμένου να υπάρξει πιο δίκαιη και αναλογική οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης, όπως και έκτακτη χρηματοδότηση βάσει αναλογικότητας, ενώ εκφράστηκε για ακόμη μία φορά η κάθετη αντίθεση στη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς μετά και τον τελευταίο νόμο περί ευζωίας.

Απογραφή

Παράλληλα, τέθηκε το θέμα της πρόσφατης απογραφής, για το οποίο οι κύριοι Παπαδόπουλος και Μπαρής εξέφρασαν στον κ. Βορίδη την ανησυχία και την επιφύλαξη αρκετών Δημάρχων για τη μέθοδο συλλογής δεδομένων της απογραφής και της ελλιπούς ενημέρωσής τους για το πώς προέκυψαν μεθοδολογικά οι αριθμοί μονίμων κατοίκων που ανακοινώθηκαν.

Υποχρηματοδότηση για την πολιτική προστασία, υποστελέχωση υπηρεσιών

Επίσης, συζητήθηκαν, το θέμα που προέκυψε με τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών από τις δομές των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, αν και διέθεταν voucher, οι ελλείψεις στον τομέα Πολιτικής Προστασίας εξαιτίας της μικρής – σε σχέση με τις ανάγκες – χρηματοδότησης των δήμων και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, τα προβλήματα από τη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, όπως η συντήρηση των επαρχιακών οδικών δικτύων, κ.ά.

Συμμετοχή στις επιτροπές ΕΣΠΑ

Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη συμμετοχής της ΠΕΔ στις επιτροπές του ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός αναγνώρισε αρκετά από τα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ και δεσμεύτηκε πως θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή τους στο προσεχές συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον επόμενο μήνα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr