background img
banner
banner

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. αναδεικνύει την τέχνη του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών

ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ» ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Με σκοπό την ανάδειξη της τέχνης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και το Μαύρο Θέατρο Πάτρας του Κώστα Μακρή, συνεργάζονται με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, για την υλοποίηση του προγράμματος «Σκαλίσματα και χρώματα με μουσική». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό project που φέρνει την Αιγιάλεια στο επίκεντρο και την καθιστά πόλο έλξης για τους πολυάριθμους λάτρεις του δημοφιλούς Καραγκιόζη, πανελλαδικά και όχι μόνο!

Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και περιλαμβάνει εκπαίδευση τεχνητών κατασκευής των επιμέρους στοιχείων Καραγκιόζη, όπως είναι οι φιγούρες, ο μπερντές, οι φωτισμοί, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί στην περιοχή της Αιγιάλειας ομάδα καλλιτεχνών του παραδοσιακού θεάτρου σκιών, δημιουργώντας ένα συλλογικό αίσθημα κοινού και μεταβιβάσιμου στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τις παράλληλες δράσεις που ξεκινούν άμεσα, δηλαδή μέσα στον ερχόμενο μήνα (Νοέμβριος 2022).Το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικά υπεύθυνη την Μαρία Φραγκή, Ph.D, Θεατρολόγο -Σκηνοθέτιδα, σχεδιάζει, παρακολουθεί και υλοποιεί τη δράση σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.

Όσοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το επιθυμούν, παρακολουθούν το πρόγραμμα με σκοπό να γνωρίσουν αυτή τη μορφή τέχνης, να αντιληφθούν τις παιδαγωγικές και πολιτισμικές δυνατότητες του θεάτρου σκιών και να την αξιοποιήσουν στην επαγγελματική τους πορεία. Για τον ίδιο σκοπό θα γίνει θεατρική παράσταση πάνω στο κείμενο του Βασίλαρου, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», που θα παίζεται στο θέατρο και θα συνοδεύεται με θεατροπαιδαγωγική δράση για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Μόνιμο «Θεάτρου Σκιών και Φώτων»

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., με την συνεισφορά της σε υλικό, χώρους για τα εργαστήρια και με τη δημιουργία ενός μόνιμου «Θεάτρου Σκιών και Φώτων», θα συνεισφέρει στην ανάδειξη αυτού του σημαντικού στοιχείου. Ένα ζωντανό μουσείο, το «Σπίτι του Καραγκιόζη», με πρωτότυπες δράσεις κατασκευών για τα μικρά παιδιά, θα γίνει πόλος έλξης τόσο για την πόλη όσο και ευρύτερα.
Θα παρουσιαστούν μεγάλες μορφές του Θεάτρου Σκιών με ειδική μνεία στους Αιγιώτες καλλιτέχνες όπως είναι ο Βασίλαρος (Β.Ανδικόπουλος), ο Χαρίλαος (Πετρόπουλος), ο Ψαριανός, ο Τ. Παλαιοθόδωρος. Στους χώρους του θα εκτεθούν εικαστικά έργα, φιγούρες, κείμενα, προσωπικά είδη των καλλιτεχνών από το 1930 ως τις μέρες μας.

Θα βρει στέγη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου

Το «Σπίτι του Καραγκιόζη», όπως αποκαλύπτει στο protionline.gr η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Μαρία Τσουκαλά, θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, στην αριστερή, κατά την είσοδο, αίθουσα, εκεί όπου θα λαμβάνουν χώρα και τα σεμινάρια για νέους δημιουργούς και βέβαια θα φιλοξενούνται και παραστάσεις με τη δυναμική του υπαίθριου θεάτρου «Γ. Παππάς». Στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. άλλωστε δεν ξεχνούν την ανταπόκριση της οποίας τυγχάνει ο ήρωας μικρών και μεγάλων, ο Καραγκιόζης, με τις κατά καιρούς παραστάσεις να συγκεντρώνουν πλήθος θεατών.

΄΄Ήταν μία πρόταση από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να υποβάλλουμε μαζί πρόταση για να επιχορηγηθούμε μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να αναδείξουμε το θέατρο σκιών, τη μεγάλη άυλη πολιτιστική κληρονομιά που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον ως τις μέρες μας.

Το υπουργείο Πολιτισμού αποδέχθηκε την πρόταση και θα χρηματοδοτήσει το έργο, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους΄΄, επισήμανε στo protionline.gr η κ. Τσουκαλά. Παράλληλα, σημείωσε ότι ΄΄το Μουσείο – Έκθεση θα αποτελέσει σημαντική πολιτιστική υποδομή για τον δήμο Αιγιαλείας, αφού θα εκτίθενται παλιές φιγούρες από το 1930, τεχνοτροπίες που υπήρχαν έναν αιώνα πριν, με αναφορές σε πολλούς παλιούς δημιουργούς Καραγκιόζη από το Αίγιο της παλιάς εποχής, ενώ ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για όποιον το επιθυμεί και για σχολεία από όλη την Ελλάδα΄΄.

Επιπλέον, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. εστίασε στη διεξαγωγή των σεμιναρίων σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη του Θεάτρου Σκιών αλλά και στις πολύ σημαντικές συνεργασίες, πέραν του Πανεπιστημίου Πατρών, με το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2023, θα διοργανωθεί στο Αίγιο ημερίδα με ερευνητές της Θεατρικής Ανθρωπολογίας, της Εθνογραφίας και Λαογραφίας για την παρουσίαση μελετών και ζητημάτων πάνω στο θέατρο σκιών.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr