background img
banner
banner

Η «ψυχή» του Α. Λόντου επέστρεψε στο σπίτι της

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΓΙΑ… ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ

Με μία λιτή, ιδιαίτερη τελετή και σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το τρισάγιο στη μνήμη του μεγάλου τοπικού αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Ανδρέα Λόντου. Το Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου τέλεσε την εκδήλωση της μνήμης του το περασμένο Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 10.30 το πρωί, με τους παρευρισκόμενους να μνημονεύουν για τρίτη και τελική φορά, τον Αιγιώτη ήρωα.

Τρεις και η… καλή του μέρα

Ο λιγοστός κόσμος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του μουσείου της οδού Δεσποτοπούλου, έγινε “μάρτυρας” σε ένα ταξίδι μέσα στον… χρόνο: Στις 15 Οκτωβρίου 1846 τα οστά του Ανδρέα Λόντου ήρθαν για πρώτη φορά στο Αίγιο, όπου ο λαός ο οποίος είχε μάθει για την άφιξη αυτή, είχε σπεύσει στο λιμάνι. Εν πομπή πένθιμη, μεταφέρθηκε την ίδια ημέρα στο σπίτι του αδελφού του Αναστάσιου όπου και εκφωνήθηκε επικήδειος, πραγματοποιώντας έτσι τον πρώτο “φόρο τιμής” στον ήρωα. Χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1932, έγινε η δεύτερη ταφή των οστών του ήρωα, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης, όπου υπήρχε και η προτομή του Α. Λόντου, προσφορά των κατοίκων από την Αιγιάλεια που ζούσαν στο εξωτερικό. Τα οστά του ήρωα ήταν θαμμένα στο συγκεκριμένο σημείο, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε ειδικό κουτί φύλαξης.

Π. Ανδριόπουλος: “Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για ήρωες τέτοιου βεληνεκούς”

Μιλώντας στο protionline.gr ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Παναγιώτης Ανδριόπουλος, για την ιστορικής σημασίας και μνήμης εκδήλωση, ανέφερε: “Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου “Ανδρέας Λόντος” φέροντας το όνομα του μεγάλου τοπικού αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του ‘21, όφειλε να τιμήσει την μνήμη του σε κάθε περίπτωση. Η επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε, η τρίτη κατά σειρά “ταφή” του δηλαδή, είναι η επισφράγιση της αξίας του σπουδαίου ήρωα της Αιγιάλειας. Είναι μία ιστορική διαδρομή που έχει και ο ίδιος, αλλά και το ίδιο του το λείψανο. Αυτό το λείψανο, έχει δεχτεί τρεις διαφορετικές ταφές. Αυτή τη φορά, έγινε ουσιαστικά και η τρίτη, τελευταία του ταφή. Μνημονεύσαμε και θα τιμούμε αυτόν τον διακεκριμένο Αιγιώτη όλοι οι Αιγιαλείς και νομίζω ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Οφείλουμε να τιμούμε κάθε χρόνο την μνήμη του, με τις ανάλογες τιμές που αξίζουν στον αγωνιστή της Επανάστασης” τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος.

Β. Μπεντεβή: “Με… ατμόπλοιο και τρομερή συγκίνηση η υποδοχή των οστών του ήρωα”

“Εορτάσαμε την τρίτη και τελευταία ταφή του μεγάλου Αιγιώτη και είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι γι’ αυτό. Το λείψανο του αγωνιστή, πλέον μπορεί να “ησυχάσει” καθώς… επέστρεψε στην αρχική του θέση ταφής, την αρχική θέση του στην οποία υπάρχει και η επιτάφια πλάκα του.

Στις 15 Οκτωβρίου 1846 ήρθε στο Αίγιο η σωρός του Ανδρέα Λόντου με ατμόπλοιο…” επισήμανε η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, αναφερόμενη στην συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου. Να σημειωθεί ότι, ο Αιγιώτης αγωνιστής αυτοκτόνησε στην πρωτεύουσα στις 26 Σεπτεμβρίου 1846, κυρίως για λόγους οικονομικούς. Βρέθηκε στο σπίτι του με το όπλο του δίπλα του, κοινωνικά “πνιγμένος” από την ένδεια και την πενία που τον είχε χαρακτηρίσει στο τέλος της ζωής του και παραπεταμένος. Ο Ανδρέας Λόντος δεν ετάφη με θρησκευτική τελετή στην Αθήνα, γι’ αυτό και ο αδελφός, προσπαθούσε επί αρκετές εβδομάδες να στείλει τα ιερά λείψανα του αγωνιστή στο Αίγιο. Όταν πια τα κατάφερε, ο κόσμος της πόλης του Αιγίου υποδέχθηκε τα λείψανα του Λόντου με δέος και θαυμασμό.

Τα οστά, κατέληξαν στο σημερινό κτίριο που στεγάζει το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, το οποίο εκείνη την εποχή στέγαζε το δημαρχείο της πόλης, με τον Αναστάσιο Λόντο να είναι ο πρώτος δήμαρχος του Αιγίου, αμέσως μετά την απελευθέρωση της ελληνικής επικράτειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr