background img
banner
banner

Ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πάρει την θέση που του αξίζει!

ΧΑΡΑΧΤΗΚΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ

Με απόλυτη επιτυχία και με την παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιου Στύλιου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στο «Πολύκεντρο» Αιγίου η Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης και ο ρόλος των αγροδιατροφικών προϊόντων στην τοπική οικονομία» και η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο ανάδειξης των δράσεων της ΠΔΕ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, έχοντας ως επίκεντρο το νέο γεωργό αλλά και τον επαγγελματία αγρότη.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδας, ο κ. Στύλιος τόνισε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού πρωτογενούς τομέα. «Καθημερινά εργαζόμαστε για να κάνουμε πράσινο και ψηφιακό τον πρωτογενή τομέα, μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα αναζωογόνησης της ελληνικής υπαίθρου. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε τους επαγγελματίες του αύριο, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στη χώρα μας και θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια, ώστε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη αλλά και στην ανάκαμψη που όλοι τόσο πολύ επιθυμούμε», είπε ο υφυπουργός γεωργικής Ανάπτυξης.

Τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που «τρέχουν»

Ακολούθως έκανε αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που «τρέχει» η ελληνική Πολιτεία. Το μεν πρώτο είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου ο Έλληνας αγρότης μπορεί να δανειστεί από 10.000 έως 5 εκατομμύρια ευρώ, με πολύ μικρά επιτόκια στα οποία συμβάλλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το δεύτερο είναι το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων, μέσω του οποίου οι παραγωγοί μπορούν να δανειστούν από 3.000 έως 20.000 ευρώ, χωρίς καμία εγγύηση, καθώς το υπουργείο είναι ο εγγυητής για αυτά τα μικρά δάνεια. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για δύο πολύ καλά εργαλεία και αναμένουμε από τις τράπεζες να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα που θα είναι ελκυστικά για τον παραγωγό και τον αγρότη, με στόχο να έχουμε μακροπρόθεσμα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή στα οικονομικά πράγματα της Ελλάδας. Με πολλή δουλειά, αλλά, κυρίως, με σεβασμό και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θεωρώ ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!», κατέληξε ο Γεώργιος Στύλιος.

Στην κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κάθε χρηματοδοτικού πόρου

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πάρει την θέση που του αξίζει, αρκεί να υπάρξει εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ενσωματώνοντας την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, να αξιοποιηθεί το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό ούτως ώστε να παρέχονται εξειδικευμένες γνώσεις στους αγρότες και τα συλλογικά σχήματα λειτουργίας τους όπως οι ομάδες παραγωγών, να υπάρξει συνεργασία με τους δήμους, λοιπούς φορείς και τους αγρότες για τη συνδιοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης για τα Π.Α.Α., εκδηλώσεων και γιορτών αγροτικών προϊόντων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με σκοπό την ενημέρωση, την ανάδειξη των προϊόντων μας, αλλά και την απόκτηση ενιαίας ταυτότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Τέλος, ο κ. Φαρμάκης δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος, οι συνεργάτες του αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα κινηθούν στο μέλλον με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς και, εκμεταλλευόμενοι κάθε χρηματοδοτικό πόρο, θα συνεχίσουν να δείχνουν στους πολίτες το καλό και εξωστρεφές πρόσωπο της αγροτικής παραγωγής.

Και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ολοκλήρωσε με τα εξής λόγια: «Καμία κυβέρνηση, κανένας Περιφερειάρχης και κανένας δήμαρχος δεν είναι σωτήρας… Γι’ αυτό και επιθυμούμε από κοινού να σχεδιάσουμε το μέλλον, να δράσουμε με το σχέδιο που έχει ήδη μπει στις… ράγες τα τελευταία τρία χρόνια. Πιστεύω, δε, ακράδαντα ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα από τις τεράστιες δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα και από την υπεραξία που έχουν τα προϊόντα μας!».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr