background img
banner
banner

Τα καυσόξυλα καλούνται να… σώσουν τη φετινή χρονιά

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΩΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΞΥΛΟ – ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΚΟΡΜΩΝ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Εβδομάδα με την εβδομάδα, το φθινόπωρο μπαίνει σιγά – σιγά για τα… καλά και το σκηνικό του καιρού αλλάζει. Σε πολλά σημεία της Αιγιάλειας το κρύο πρόκειται να δείξει άμεσα το “σκληρό του πρόσωπο” αρχίζοντας από τις ορεινές περιοχές, με ένα πολύ μικρό δείγμα να διαφαίνεται με την έντονη βροχόπτωση και το κρύο της προηγούμενης Παρασκευής, όπου δρόμοι μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκαν σε χείμαρροι, διατηρώντας τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα λόγω της τεράστιας υγρασίας. Η ακρίβεια της καθημερινότητας και οι συνεχείς αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, έχουν φέρει ήδη πολλά νοικοκυριά της περιοχής σε απόγνωση. Η τσέπη του μέσου δημότη είναι… “μείον” και αρκετοί, αντιμετωπίζουν ήδη την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν, με ιδιαίτερη ανησυχία για τον επικείμενο χειμώνα. Το μεγαλύτερο άγχος του μέσου καταναλωτή δε, είναι το πώς θα ζεστάνει το σπιτικό του με αποτελεσματικότητα και ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος σύμφωνα με την εποχή, για να το πετύχει αυτό.

Δ. Βασιλακοπούλου: “Θα δοθούν καυσόξυλα σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικά οικογένειες”

Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του δήμου, κάνει την αρχή της “θωράκισης” του φετινού χειμώνα με θέρμανση, προσφέροντας σε δεκάδες πολίτες δωρεάν καυσόξυλα, προκειμένου να προετοιμαστούν για το δύσκολο “χειμερινό τοπίο” που πλησιάζει: “Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συντονισμό με την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο και έχουμε αποφασίσει να δοθούν καυσόξυλα σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικά οικογένειες της Αιγιάλειας. Οι άνθρωποι αυτοί, για εμάς είναι η πρώτη προτεραιότητα, καθώς όσο θα χειμωνιάζει και θα κρυώνει ο καιρός, όλο και περισσότερο οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων θα αυξάνονται. Θα προηγηθούν όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και λαμβάνουν την επιδότηση της Κοινωνικής Πρόνοιας. Ο σκοπός μας, είναι να βοηθηθεί όσος περισσότερος κόσμος γίνεται, γιατί οι ανάγκες είναι πραγματικά μεγάλες και δεν μπορώ ως αντιδήμαρχος να διανοηθώ πως θα αρχίσουν τα κρύα και θα υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν θα έχουν πώς να ζεσταθούν…” ήταν τα λόγια της αντιδημάρχου Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Διαμάντως Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, μιλώντας στo protionline.gr για την παροχή που ξεκίνησε ήδη και πρόκειται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πέρσι 150, φέτος περισσότεροι!

Να σημειωθεί ότι, θα προηγηθούν για τη διάθεση των καυσόξυλων οι δημότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και όσοι προσκομίσουν χαμηλά εισοδήματα μέσω της φορολογικής δήλωσής τους, ή οι άστεγοι. Η συγκεκριμένη προσπάθεια, έχει ξεκινήσει πριν από ενάμιση χρόνο και από την αρχή βοήθησε πολλούς συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης πόρων για θέρμανση. Τα συγκεκριμένα καυσόξυλα, έχουν φυλαχθεί στις αποθήκες του δήμου και προέρχονται αποκλειστικά από τα κλαδέματα των δέντρων όλου του δήμου και την κοπή όσων έπρεπε, κοπή που έχει πραγματοποιήσει η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πράσινου και κρατήθηκαν σε απόθεμα για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Κατά την περσινή σεζόν, είχαν ωφεληθεί περίπου 150 οικογένειες, λαμβάνοντας αρκετή ποσότητα ξύλων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες θέρμανσης. Φέτος και την τρέχουσα χειμερινή περίοδο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα επωφεληθούν περίπου ο ίδιος αριθμός οικογενειών, αν και δεν αποκλείεται να αλλάξει αυτό το νούμερο προς τα πάνω, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις των καυσίμων είναι ήδη στο “ζενίθ” σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Ο κόσμος πλέον δείχνει να στρέφεται πλέον σε λύσεις όπως το κλασικό τζάκι ή οι ξυλόσομπες, προκειμένου να αποφύγουν αυτά τα νοικοκυριά το αβάσταχτο κόστος όλων των υπολοίπων πηγών οικιακής θέρμανσης που βασίζονται 100% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Θα προηγηθούν τα νοικοκυριά τα οποία έχουν διαπιστευμένα, κοινωνική ανάγκη

Η κ. Καρτσωνάκη – Βασιλακοπούλου, ερωτώμενη πόσο σημαντική είναι για πολλούς δημότες αυτή η συγκεκριμένη δράση που οργανώθηκε, επισήμανε: “Οι πρώτες ύλες είναι μία δαπάνη πολύ μεγάλη για όλους και το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή οι ανάλογοι τρόποι θέρμανσης για πολλά νοικοκυριά της Αιγιάλειας, λόγω της τεράστιας ακρίβειας που υπάρχει και του κόστους, είναι απαγορευτικοί. Τα καυσόξυλα είναι μία λύση, στην παρούσα φάση και αποτελεσματική και αποδοτική. Ο δήμος θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα να δίνει βοήθεια στις ευάλωτες οικογένειες που το μέσο θέρμανσης που διαθέτουν απαιτεί την καύση ξύλων και μόνον και βέβαια, και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν απόλυτη ανάγκη στήριξης. Ο στόχος μας, ήταν και είναι να μην κρυώνει κανένας δημότης στο εξής” τόνισε η αντιδήμαρχος, η οποία ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι δεν θα δοθούν πουθενά καυσόξυλα σε άλλα νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν διαπιστευμένα, κοινωνική και πρακτική ανάγκη με άμεσο τρόπο.

Π. Λαμπρόπουλος: “Δεν επαρκεί ποσοτικά ο όγκος της ξυλείας στο να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής”

Ποια μορφή θέρμανσης όμως προτίθενται να επιλέξουν οι περισσότεροι Αιγιαλείς; Είναι συμφέρουσα η χρήση καυσόξυλων εφόσον ο καταναλωτής θα χρειαστεί να τα αγοράσει; Ένας από τους πιο γνωστούς επαγγελματίες στον κλάδο του ξύλου και της επεξεργασίας του, ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, δίνει την δική του – έμπειρη διάσταση – για το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη αγορά, σε σχέση με το ξύλο και τα πέλλετ, αλλά και το τι θα ισχύσει φέτος κατά την χειμερινή περίοδο. “Εμείς καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα πελατών, όχι μόνο στην Αιγιάλεια αλλά και σε άλλες, πιο μακρινές περιοχές από εμάς.

Αγοράζουμε την πρώτη ύλη από διάφορους παραγωγούς και αφού γίνει η κατάλληλη επεξεργασία στα ξύλα, διοχετεύονται στην αγορά μέσω λιανικής πώλησης” ήταν τα πρώτα λόγια του εκπροσώπου της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας, μιλώντας στo protionline.gr για το αντικείμενο της εργασίας του. Ο επαγγελματίας, ο οποίος είναι ουσιαστικά η τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησής του, ξεκαθάρισε ότι απορροφούνται μεν ως ενεργειακό προϊόν οι τοπικές ξυλείες που υπάρχουν, όμως αυτές δεν επαρκούν ποσοτικά, στο να καλύψουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν στον δήμο και γενικά στο αγοραστικό κοινό.

Η τροπολογία του υπουργείου και τα βαρύτατα πρόστιμα

Ταυτόχρονα, η τροπολογία για επιβολή πλαφόν στο κέρδος από καυσόξυλα, πέλλετ και άλλα στερεά καύσιμα έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να δίνει περιθώριο μικτού κέρδους 30%, ποσοστό το οποίο δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε ανά μονάδα όγκου βάρους πριν την 1η Νοεμβρίου ‘21. Το υπουργείο, προβλέπει “βαριές καμπάνες” για τους “παραβάτες” ή τους παράνομους πωλητές, με πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ το πλαφόν του 30% θα ισχύει έως 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αυτό θα συμβεί κυρίως, για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, από συλλογικές ή ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής ή εμπορίας, διακίνησης ή διανομής και αποθήκευσης στερεών καυσίμων καυσόξυλα παντός είδους ή πέλλετ.

Τριπλάσιο το κόστος του πέλλετ από την περσινή χρονιά

Η τιμή του πέλλετ είναι τουλάχιστον η τριπλάσια από ό,τι πέρσι τον ίδιο μήνα (4,50 έως 5,70 ήταν το κόστος ανά 15 κιλά και ανάλογα την ποικιλία του ξύλου) ενώ αυτή την στιγμή η κοστολόγηση αυτή, είναι από 12 έως 15 ευρώ περίπου. Ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, εξηγεί: “Οι αποκλίσεις των τιμών στο πέλλετ σε σχέση με το ‘21 είναι τεράστιες. Μιλάμε για μια αύξηση 2,5 φορές πάνω, ακριβώς για το ίδιο προϊόν. Αυτό το κόστος είναι εντελώς απαγορευτικό για τον καταναλωτή. Η εμπειρία μου στον χώρο της ξυλείας, λέει ότι όσο “ξεφεύγουμε” από τα καυσόξυλα σαν πηγή θερμότητας, τόσο πιο πολύ ανεβαίνουν τα κόστη. Το πέλλετ είναι πολύ ακριβό γιατί έχει υποστεί επεξεργασία, άρα αυτόματα κοστολογείται και φορολογείται εντελώς διαφορετικά. Επιπλέον, ο μεγάλος όγκος του πέλλετ μέχρι τώρα στην περιοχή, ήταν εισαγωγή από χώρες όπως Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία και Λευκορωσία. Λόγω του πολέμου που μαίνεται στις χώρες αυτές, υπάρχει ήδη έλλειψη στο είδος, στη δική μας αγορά και φυσικά, έχει αυξηθεί και η τιμή του κατακόρυφα…” ανέφερε στo protionline.gr ο κ. Λαμπρόπουλος, δίνοντας την πραγματική εικόνα που ισχύει σήμερα στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές που θα ισχύσουν για τον χειμώνα που έρχεται και αμιγώς για τα καυσόξυλα ως προϊόν θέρμανσης, δεν έχουν σταθεροποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση που καταγράφεται μέσω του ρεπορτάζ τ, κυμαίνεται από 15% έως 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ πολλοί που έχουν καυσόξυλα προς πώληση “καθυστερούν” να τα πουλήσουν τώρα, προσπαθώντας να τα δώσουν όσο πιο κοντά γίνεται στην “καρδιά” του χειμώνα, προκειμένου να πετύχουν την καλύτερη δυνατή για αυτούς τιμή. Η μεγάλη ανησυχία είναι η… αισχροκέρδεια, μήπως κάποιοι επιχειρήσουν να “εκμεταλλευτούν” αφενός την ανάγκη του κόσμου για ξύλα, αφετέρου τις τρομερές ανατιμήσεις σε όλα, προκειμένου να κερδίσουν όλο και πιο πολλά και να επωφεληθούν.

Τέλος, να επισημανθεί ότι στην Αιγιάλεια τα επτά στα δέκα νοικοκυριά, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν φέτος καυσόξυλα ως τρόπο κεντρικής θέρμανσης, με τις περισσότερες πολυκατοικίες της πόλης να έχουν ήδη καταργήσει τον λέβητα του πετρελαίου ή τις κοστοβόρες πήγες θέρμανσης. Το 70% των σπιτιών έχει αγοράσει ήδη ξυλόσομπες προκειμένου να περιορισθεί το γενικότερο οικονομικό κόστος του οικιακού προϋπολογισμού. Τα καυσόξυλα ως μοναδικός τρόπος θέρμανσης στην Αιγιάλεια, συναντάται ως και στο 90% των σπιτιών στις περιοχές πέρα από το κέντρο του Αιγίου, καθώς οι περισσότερες οικίες είναι ή ιδιόκτητα διώροφα ή μονοκατοικίες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr