background img
banner
banner

Ένταση στο Δημαρχείο κατά την κατάληψη εργαζομένων

ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Γ. ΜΠΕΣΚΟΥ – ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε κατάληψη στο Δημαρχείο προχώρησαν την Τρίτη 4 Οκτωβρίου οι συμβασιούχοι covid του δήμου, με τη στήριξη του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων δήμου Αιγιαλείας, διαμαρτυρόμενο για τη μη αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων από πλευράς δήμου Αιγιαλείας, σχετικά με την παράταση των συμβάσεών τους. Σκοπός ήταν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να εμποδιστεί η πραγματοποίηση της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, όπερ και εγένετο, αφού ωστόσο προηγήθηκε επεισόδιο στην είσοδο με αποτέλεσμα να… ανάψουν τα αίματα.

Συγκεκριμένα, ένταση προκλήθηκε όταν ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπέσκος (που είχε σχολιάσει ως δικαίωση του δήμου την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να αποδεχθεί την αίτηση για ανάκληση των προσωρινών διαταγών επαναπρόσληψης) και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Περικλής Παπαγιαννακόπουλος προσπάθησαν να σπάσουν τον «ανθρώπινο κλοιό» και να μπουν στο κτίριο για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Μάλιστα, ο κ. Μπέσκος κατήγγειλε το γεγονός ότι προπηλακίστηκε από τους συμβασιούχους την ώρα που επιχείρησε να εισέλθει στο δημαρχείο για να ασκήσει τα καθήκοντά του, κάτι που διαψεύδεται από το Σωματείο, τα μέλη του οποίου ισχυρίζονται ότι προσπάθησε να εισέλθει απωθώντας ο ίδιος τους συγκεντρωμένους. Όπως ήταν αναμενόμενο, δημιουργήθηκε ένταση με φωνές οι οποίες μεταφέρθηκαν και στον δήμαρχο.

Επίθεση και προπηλακισμό κατήγγειλε ο νομικός σύμβουλος του δήμου

Ειδικότερα, ο κ. Μπέσκος κατήγγειλε τα εξής: ΄΄Οι επιθέσεις, προπηλακισμοί και τραμπουκισμοί στο πρόσωπό μου στο δημαρχείο Αιγίου από συμβασιούχους covid, την ώρα που προσήλθα να ασκήσω τα καθήκοντα μου ως δικηγόρος του δήμου Αιγιαλείας, δε θα με πτοήσουν στον αγώνα και τις προσπάθειες που κάνουμε ως νομική υπηρεσία να προασπίσουμε τα συμφέροντα του δήμου ενάντια στα κυκλώματα που δρουν ενάντιά του και στερούν σε ανέργους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να έχουν και αυτοί μέσα από νόμιμες διαδικασίες πρόσβαση σε υπηρεσίες του δήμου.

Δε θα ήθελα, κανείς δικηγόρος να βρεθεί στη θέση μου και θα γίνουν όσα πρέπει για να δοθεί το μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση. Οι αυτουργοί και ηθικοί αυτουργοί που βρίσκονται πίσω από αυτές τις καταστάσεις θα αποκαλυφθούν σύντομα. Δέσμευση. Το οφείλουμε στους πολίτες, και στη Δικαιοσύνη.

Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα σε πρόσβαση στην εργασία και δε θα τα καταστρατηγεί κανένας σε όποια θέση και αν βρίσκεται΄΄.

Μ. Κοντεσοπούλου: ΄΄Οι ίδιοι προσπάθησαν να «σπάσουν» την ανθρώπινη αλυσίδα΄΄

Μιλώντας στο protionline.gr για το γεγονός, η πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων δήμου Αιγιαλείας Μαρία Κοντεσοπούλου, ανέφερε: ΄΄Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί και οι συνάδελφοι είχαν ειρηνικές διαθέσεις και κόσμια συμπεριφορά, δίχως την παραμικρή πρόθεση να προκαλέσουν προβλήματα. Αποφασίσαμε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του δήμου απέναντι στους 18 συναδέλφους που είχαν προσληφθεί με αφορμή την πανδημία, να προχωρήσουμε σε κατάληψη ώστε να μην διεξαχθεί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσληφθεί μεν υπό αυτές τις συνθήκες ωστόσο ουσιαστικά καλύπτουν τα μόνιμα κενά που υπάρχουν. Εντούτοις, η Νομική Υπηρεσία, με άκρως προκλητικό τρόπο… πανηγύρισε σαν να κέρδισε την απαλλαγή του δήμου από αυτούς. Πλην όμως με αυτό τον τρόπο ο δήμος χάνει 18 έμπειρους εργαζόμενους από Καθαριότητα και Τεχνική Υπηρεσία. Συν τοις άλλοις, η υπόθεση δικαστικά δεν έχει τελειώσει αφού θα εκδικαστεί στις 12 Οκτωβρίου΄΄. Αναφορικά με την ένταση που υπήρξε, η κ. Κοντεσοπούλου είπε: ΄΄Γνωστοποιήσαμε προφορικά την πρόθεσή μας να εμποδίσουμε τη συνεδρίασης της Ο.Ε. και όλα τα μέλη της αποδέχθηκαν τη διαμαρτυρία μας με ήρεμο τρόπο. Όμως οι κ. Μπέσκος και Παπαγιαννακόπουλος απώθησαν με τα σώματά τους, τους συναδέλφους προκειμένου να εισβάλουν στον χώρο, κάτι που τελικά πέτυχαν. Κανείς δεν τους έσπρωξε ή προπηλάκισε. Άλλωστε, πρόθεσή μας δεν ήταν να σταματήσουμε την είσοδο του δικηγόρου αλλά μόνο των μελών της Οικονομικής Επιτροπής ώστε να μην γίνει η συνεδρίαση. Κανένας άλλος όμως δεν φέρθηκε όπως οι δύο κύριοι΄΄.

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου

Το συμβάν πάντως καταδίκασε και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, με ανακοίνωση που υπογράφει ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Μανωλόπουλος. Συγκεκριμένα, σημειώνει: ΄΄Tο Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου καταδικάζει απερίφραστα  την απρόκλητη επίθεση με προπηλακισμούς και βιαιοπραγίες που εδέχθη ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου κος Γεώργιος Μπέσκος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως νομικού συμβούλου του Δήμου Αιγιαλείας και κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου του Δήμου. Ο δικηγόρος προασπίζει τα συμφέροντα του εντολέα του έχοντας ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και τους Νόμους , την παρέκκλιση από τα όποια προφανώς κάποιοι επιθυμούν. Δε θα ανεχθούμε καμία απρόκλητη τρώση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος πολλώ δε μάλλον ποινικά αξιόλογη τοιαύτη ιδίως σε βάρος προσώπων που με την εντιμότητα τους  σε βάθος χρόνου , κοσμούν το Δικηγορικό Σώμα».

Η ανακοίνωση του Σωματείου και η αντίδραση των νομικών συμβούλων

Είχε προηγηθεί μία ημέρα πριν η ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων του δήμου, μέσω της οποίας εκφραζόταν η αγανάκτηση των μελών του, κάνοντας λόγο για άστοχη, προκλητική και αναληθή δήλωση των νομικών συμβούλων του δήμου ότι ο δήμος κέρδισε την υπόθεση με τους συμβασιούχους. Ανέφερε ακόμη πως το πραγματικό συμφέρον του δήμου είναι η παραμονή των υπαλλήλων στα πόστα τους, καλώντας τον δήμο να τους υπερασπιστεί στη δίκη και καταδικάζοντας οποιαδήποτε «μικροπολιτική».

Στην ανακοίνωση απάντησαν με ανακοίνωσή τους οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου, ως εξής: ΄΄Η ανακοίνωση του σωματείου Εργατοτεχνιτών του Δήμου Αιγιαλείας που στρέφεται ουσιαστικά κατά της νομικής υπηρεσίας, διότι επιτέλεσε το καθήκον της προς διαφύλαξη της νομιμότητας πραγματικά είναι προκλητική απαράδεκτη και προσχηματική και μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα.

Αυτά που θα αναφερθούν συμβαίνουν στο χώρο της δικαιοσύνης και πολλών ΟΤΑ.

Συμβασιούχοι COVID κάνουν αίτηση με σκοπό να μονιμοποιηθούν μόλις έληξε ο συμβατικός χρόνος εργασίας τους, στο Πρωτοδικείο Αιγίου.

Το Πρωτοδικείο απορρίπτει την αίτηση τους αφού είναι προφανές, ότι δεν συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο καθώς αυτά που επικαλούνται σε ανακοίνωση τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Την στιγμή που απορρίπτεται η αίτηση τους καταθέτουν με το ίδιο αίτημα ασφαλιστικά με προσωρινή διαταγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Δικάζεται ερήμην αφού δεν ενημερώθηκε η νομική υπηρεσία να παρασταθεί και δίνει προσωρινή διαταγή το δικαστήριο Αθηνών με συνοπτικές διαδικασίες ΧΩΡΙΣ ΚΛΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΔΙΚΑΣΤΗ.ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ.

Παράλληλα η ίδια αίτηση κατατίθεται με τους ίδιους αιτούντες και στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Αυτή κοινοποιήθηκε.

Μόλις ξεκινήσαμε να πάμε Πειραιά ενημερωθήκαμε, ότι βγήκε την προηγούμενη μέρα προσωρινή διαταγή ερήμην του Δήμου με το ίδιο αίτημα που είχε κατατεθεί και στο Πρωτοδικείο Αθηνών!!!!Αυτήν δεν μας την κοινοποίησαν φυσικά αφού ο δικαστής είχε πράξη να μην κοινοποιηθεί…..

Μετά από αυτές τις τραγελαφικές καταστάσεις που έλαβαν χώρα στα μεγαλύτερα Πρωτοδικεία της χώρας, αφού του Αιγίου εφάρμοσε, ότι νομικά ισχύει και δεν βόλευε κάποιους ζητήσαμε ανάκληση των προσωρινών διαταγών, κατόπιν ΟΜΟΦΩΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ που δικαίωσαν το δήμο μετά την εξιστόρηση αυτών των πρωτοφανών καταστάσεων.

Η βεβαιότητα κάποιων κύκλων και η παρότρυνση συμβασιούχων να πάνε σε συγκεκριμένους δικηγόρους και σε συγκεκριμένα δικαστήρια που θα πετύχουν παρά το νόμο ευνοϊκές αποφάσεις και μάλιστα με βεβαιότητα είναι ζήτημα προς διερεύνηση.

Είναι άσχημο φαινόμενο να εκμεταλλεύονται κάποιοι την αγωνία συμβασιούχων να μονιμοποιηθούν να τους ζητάνε υπέρογκες αμοιβές πουλώντας ελπίδα και βεβαιότητα για κάτι που δεν ισχύει.

Είναι άσχημο να δημιουργούνται μέσα από τέτοιες διαδικασίες στρατιές συμβασιούχων ομήρων που ενδεχομένως αποτελούν και πολιτικούς πελάτες κάποιων και να στερούνται τη δυνατότητα να μπορούν να προσληφθούν και άλλα άτομα που έχουν προϋποθέσεις νόμιμες και ουσιαστικά οι ΟΤΑ αποτελούν άβατο εργασίας για αυτούς΄΄.

Και συνέχιζε: ΄΄Είναι αδιανόητο να επιβαρύνεται ο δημοτικός προϋπολογισμός με συμβασιούχους που έχει λήξει η σύμβασή τους άρα και η πληρωμή τους από το δημόσιο και με μεθοδεύσεις τέτοιου είδους αφού ενός μεν να στερείται η δυνατότητα από άλλους πολίτες να προσληφθούν και αυτοί με συμβάσεις νομότυπα και αφετέρου να υπάρχει μη νόμιμη επιβάρυνση των δήμων στα ανταποδοτικά τους τέλη. Αντί το σωματείο να αναλογισθεί την ευθύνη του που παροτρύνει συμβασιούχους να προστρέχουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις με επιβάρυνση τους (γιατί πραγματικά είναι λυπηρό ότι χρήματα έβγαζαν δουλεύοντας στην υπηρεσία καθαριότητας να τα δίνουν σε δικηγόρους που βεβαιώνουν με σιγουριά ότι σε Αθήνα και Πειραιά θα δικαιωθούν και οι δικηγόροι επαρχίας δεν έχουν δυνατότητες) βάλει κατά της νομικής υπηρεσίας ζητώντας μάλιστα να μην εφαρμόζει αυστηρά το νόμο… Η νομική υπηρεσία του Δήμου πάντα είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων και το γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι διαχρονικά. Οφείλουμε όμως απέναντι στο Δήμο τους πολίτες αλλά και αυτούς που έχουν ελπίδα και δικαίωμα να εργαστούν νόμιμα να υπηρετούμε τον νόμο και τη δικαιοσύνη ευσυνείδητα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr