background img
banner
banner

Αιγιάλεια… πράσινος δήμος με ανάλογη ποιότητα ζωής

ΤΑ «ΒΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ… ΠΡΩΤΙΕΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΪΣΚΟ

«Η Αιγιάλεια αλλάζει εικόνα, δεν το καταφέραμε μόνοι μας αλλά με την αρωγή των δημοτών. Γινόμαστε ένας «πράσινος Δήμος» με ανάλογη ποιότητα ζωής». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας, Τροχαίου Υλικού και Κινητής Περιουσίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης, χθες το μεσημέρι, στο γραφείο δημάρχου. Ο Νίκος Καραΐσκος αναφέρθηκε στα βασικά βήματα του δήμου Αιγιαλείας και τις «πρωτιές» που διεκδικεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με έμφαση στον τομέα της Καθαριότητας, καθώς επίσης και στις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν, όπως αυτό της έλλειψης προσωπικού.

Σκοπός της συνέντευξης, όπως είπε, ήταν να μάθουν οι δημότες τις ενέργειες της δημοτικής αρχής στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και τις επιτυχίες που έχει ως δήμος σε εθνικό επίπεδο.

Χαρακτήρισε το ζήτημα των απορριμμάτων ως το «μεγάλο στοίχημα» για τη δημοτική αρχή, δεδομένης της άσχημης κατάστασης που υπήρχε όταν ανέλαβε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τους ως τώρα χειρισμούς. ΄΄Αν γυρίσουμε στο παρελθόν, θα δούμε από πού ξεκινήσαμε. Δεν έχουμε φτάσει στο τέλειο αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά, προσπαθούμε και δίνουμε λύσεις σε υποδομές ώστε η Αιγιάλεια να ασχοληθεί με ζητήματα, σε αναπτυξιακή τροχιά΄΄, σημείωσε ο κ. Καραΐσκος και συνέχισε: ΄΄Όλη αυτή η δουλειά έχει επιτευχθεί από όλη τη δημοτική ομάδα. Προχωράμε με σταθερά βήματα χωρίς πολλά λόγια και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα΄΄. Μίλησε για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ κάνοντας γνωστό πως προχωράει η διαδικασία (αναμένεται έγκριση τευχών δημοπράτησης) και ότι σύντομα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα αναλάβει ανάδοχος και θα προχωρήσει η εκτέλεση του έργου.

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την ανακύκλωση

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιδήμαρχος, βάσει των οποίων ο δήμος Αιγιαλείας, που το 2019 που παρουσίαζε άθλια εικόνα και υπέστη μεγάλη δυσφήμιση, «σήμερα έχει ξεπεράσει το 55% απόσπασης απορριμμάτων από την πηγή, πάνω από τον στόχο της Ε.Ε. Επίσης, το 75% των απορριμμάτων δεν θάβονται. Είμαστε ο μόνος δήμος με μειωμένη τιμή περιβαλλοντικού τέλους. Φιλοδοξούμε ότι θα φτάσουμε το 2022 τους 2000 τόνους ανακύκλωσης. Είναι μια επιτυχία που τη χαιρόμαστε όλοι. Αποτελεί οικονομικό επίτευγμα, το γεγονός ότι το τέλος ταφής θα είναι πια πολύ μικρό και θα αναφέρεται στο 39% του υπολείμματος. Είμαστε ο μόνος δήμος με μειωμένη τιμή περιβαλλοντικού τέλους στην Αχαΐα», τόνισε.

Παράλληλα έκανε γνωστά τα ακόλουθα: ΄΄Έχουμε υποβάλει προτάσεις για χρηματοδότηση προγραμμάτων της τάξης των 11 εκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουμε απορροφήσει 300.000 € για νέα απορριμματοφόρα και μηχανήματα καθαριότητας που έχουμε ήδη προμηθευτεί. Ακόμη έχουμε κάνει τη διαδικασία και έχουμε ενταχθεί για άλλες 300.000 € για δύο ακόμη απορριμματοφόρα. Το 2007-2010 έγινε η τελευταία ανανέωση στόλου της υπηρεσίας Καθαριότητας. Με την ανανέωση που κάνουμε τώρα, ανανεώνουμε κατά 50% τον στόλο της Καθαριότητας. Νέα απορριμματοφόρα σημαίνουν καλύτερη αποκομιδή χωρίς στραγγίδια στους δρόμους, μειωμένο κόστος συντήρησης και εξοικονόμηση πόρων, όπως και καλύτερη εικόνα στον δήμο και ποιότητα εργασίας για τους εργάτες καθαριότητας΄΄. Επίσης, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι μέσω προγραμμάτων εξασφαλίστηκαν οι 170.000 € για τους υπόγειους κάδους που αλλάζουν ποιοτικά το κέντρο της πόλης, ενώ σημείωσε πως ο δήμος αξιώνει ακόμη 1,5 εκ. για να δημιουργήσει 10 γωνιές ανακύκλωσης στον δήμο με σετ πέντε κάδων για ανταποδοτική ανακύκλωση. Ακόμη, είπε πως ο δήμος είναι σε συγχρονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα «Όσο ρυπαίνω – πληρώνω» δηλαδή «όσο κάνω καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων μειώνονται τα δημοτικά μου τέλη». ΄΄Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τον Συνοικισμό, θέλει μία πληθυσμιακή ομάδα περίπου 6.000 κατοίκων για να μπορέσει να λειτουργήσει και μπαίνουμε σε μία διαδικασία συνεχών εναλλαγών. Σύντομα θα έχουμε και τους καφέ κάδους οπότε μπαίνουμε σε μία λογική συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών. Κι ας μην ξεχνάμε ότι θα χρησιμοποιηθούν άμεσα δεδομένου ότι η Μονάδα σε 18 μήνες θα είναι έτοιμη΄΄, σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως θα γίνει νέα καμπάνια για την Καθαριότητα, λέγοντας: ΄΄Πριν την πανδημία είχαμε πάει σε 6.000 σπίτια και σε όλα τα σχολεία. Ξεκινάμε μια νέα δυναμική καμπάνια με νέο ήρωα για τους μικρούς μας φίλους αλλά και για πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, για το πώς θα διαχειρίζονται καταστάσεις για τις οποίες τώρα έχουν άγνοια΄΄.

«Απόλυτη διαφάνεια στη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων – Η διαχείριση κοστίζει ακριβά»

Ερωτηθείς από το protionline.gr για το εάν υπάρχει δυνατότητα μείωσης του κόστους μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων, εξαιτίας της αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης, ο αντιδήμαρχος είπε: ΄΄Εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε εναπόθεση σε εργοστάσιο και πληρώνουμε 63 € τον τόνο. Είναι μία καλή τιμή σε σχέση με το σύνολο των μονάδων διαχείρισης σε όλη την Ελλάδα, όπου κυμαίνεται η τιμή από 50 μέχρι 85 €. Όταν μιλάμε για περιβάλλον πρέπει να σταθμίσουμε τι αποτύπωμα αφήνουμε και τι μόλυνση προκαλούμε. Άρα η διαχείριση δεν μπορεί να είναι φθηνή. Όταν μιλάμε για 2000 τόνους απορριμμάτων που φεύγουν από την ταφή στο εργοστάσιο, αν τα βγάλουμε εκτός δηλαδή δεν έχουμε εναπόθεση και τα στέλνουμε στην ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης και έχουμε μία ελάχιστη μεταφορά που τα πηγαίνουμε στο Ρίο. Αν υπολογίσετε το ποσό των 63 € + Φ.Π.Α., συν τα 15 € της μεταφοράς, βλέπετε πόσα χρήματα γλιτώνουμε από τους 2000 τόνους. Επίσης, το περιβαλλοντικό τέλος που θα πληρώσουν όλοι οι δήμοι στο 100% των απορριμμάτων τους εμείς το πληρώνουμε στο 39 %των απορριμμάτων μας καταλαβαίνετε ότι αυτό σταδιακά θα βαίνει μειούμενο. Όμως πολλές φορές υπάρχουν πράγματα που βρίσκονται πίσω από τις… κουρτίνες. Παραδείγματος χάριν την πρώτη χρονιά που αναλάβαμε είχαμε μία μείωση δημοτικών τελών, ενώ διατέθηκαν χρήματα για έργα που έγιναν στον ΣΜΑ και σε κάδους. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους συγκεκριμένους χορούς εναπόθεσης είναι η της τάξης των 1200 € ενώ στο παρελθόν τα πρόστιμα ήταν 50.000, 70.000, 100.000 € άρα λοιπόν δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο ότι του μειώνουμε ένα ποσό μειώνοντας τα δημοτικά τέλη αλλά τα παίρνουμε από άλλη «πόρτα»΄΄.

Και συνέχισε: ΄΄Εμείς θέλουμε ο δήμος Αιγιαλείας να είναι ένας πρότυπος δήμος, να μην λογοδοτούμε σε κανέναν είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έλεγχο, έχουμε φέρει τα πράγματα σε ένα πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τις υποδομές και τις δυνατότητες που έχουμε και είμαστε πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων. Για το κόστος να πω ότι όταν γίνει το εργοστάσιο στη Δυτική Αχαΐα, το κόστος δεν θα είναι μικρό. Μη γελιόμαστε, το κόστος της εναπόθεσης θα είναι αυξημένο γιατί ένα εργοστάσιο που κάνει διαχείριση, έχει προσωπικό, έχει ρεύμα και πολλά έξοδα. Άλλωστε υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Το σύστημα που κάνουμε τη μεταφορά και την εναπόθεση έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που πιστοποιείται με GPS, με κάμερες, έχει διαδικασίες ζύγισης εδώ, ζύγισης στον χώρο εναπόθεσης φαίνεται ο αποδέκτης που υπογράφει τις παραλαβές, δηλαδή εμπλέκονται πάρα πολλοί άνθρωποι και έτσι ουσιαστικά εξασφαλίζουμε στον ύψιστο βαθμό τη λογοδοσία και τη διαφάνεια΄΄.

Επίσης, έκανε γνωστό πως τον Μάιο ο δήμος θα έχει ISO, λέγοντας πως ΄΄θα είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που θα έχουμε πιστοποίηση καθαριότητας. Είναι ένα πρωτόκολλο ουσιαστικά που θα γίνεται τυποποιημένα, ανεξαρτήτως προσώπων, μία διαδικασία΄΄.

 

Συνεργασία με ιδιώτη για την ενίσχυση της καθαριότητας σε μία Δημοτική Ενότητα

Σε ερώτημα του protionline.gr για το πώς θα καλυφθεί η έλλειψη προσωπικού, ο κ. Καραΐσκος είπε πως δεν έχει δημιουργηθεί τώρα, ενώ έκανε μία αναδρομή, δίνοντας τα εξής στοιχεία: ΄΄Η προηγούμενη δημοτική αρχή μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ έκαναν έναν προγραμματισμό κρίνοντας πως χρειάζονται κάποια άτομα στην Καθαριότητα. Αυτά τα άτομα που πήραμε ουσιαστικά ήταν 23 άτομα που ήταν συνοδοί απορριμματοφόρο. Από αυτά τα άτομα μπορεί ο νόμος να λέει ότι επτά χρόνια δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους δήμους όμως έχει αφήσει κάποιες εξαιρέσεις, θέματα υγείας συνυπηρέτηση και κάποια άλλες συγκυρίες που δίνουν την δυνατότητα στους εργαζόμενους αυτούς να μπαίνουν στο δικό μας δήμο που είναι σχετικά μικρός και να φεύγουν να πηγαίνουν σε άλλους δήμους π.χ. στον δήμο Πατρέων. Επίσης και κάποιοι από αυτούς που μπήκαν έχουν φέρει χαρτιά ότι έχουν προβλήματα, κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν χειρονακτική εργασία κ.λπ. Από τους 23 έχουν μείνει μόνο 3. Βάση του νόμου έχουμε τη δυνατότητα τον χρόνο να παίρνουμε προσωπικό με δίμηνες συμβάσεις το καλοκαίρι. Φέτος πήραμε 10 άτομα. Επίσης και οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί μέσω covid μας βοήθησαν πολύ προσφέροντας τις υπηρεσίες τους τελικά για 15 μήνες, από τους 3 για τους οποίους αρχικά είχαν προσληφθεί. Ο νόμος όμως και οι δικαστικές αποφάσεις δεν μας βοήθησαν να τους κρατήσουμε ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Μιλάμε για 20 εργαζόμενους τον αριθμό που έφυγαν και αποδυναμώθηκε η Καθαριότητα. Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται για να μπορέσουμε να δουλεύουμε δίνοντας και τις άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι είναι γύρω στα 44 άτομα ενώ αυτή τη στιγμή η Καθαριότητα δουλεύει με 28 – 30 άτομα΄΄.

Σημείωσε ακόμη τα εξής: ΄΄Όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα και το προσωπικό το έχουμε πάρα πολύ ταλαιπωρήσει όταν κάποιος δεν μπορεί να πάρει άδεια ρεπό και αναγκαζόμαστε συνέχεια να του λέμε να αλλάζει το πρόγραμμα, αυτό δημιουργεί μια μεγάλη παθογένεια στο σύστημα. Σε όλους τους χώρους και στον ιδιωτικό τομέα παντού υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να μην δουλέψουν όμως το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της καθαριότητας πολύ σκληρά. Στην προσπάθειά μας να βρούμε λύση στείλαμε στην Αποκεντρωμένη να μας εγκρίνει, μετά από απόφαση της οικονομικής επιτροπής, να πάρουμε 6-7 άτομα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά σε ένα βαθμό στο μίνιμουμ της λειτουργίας της Υπηρεσίας, με δίμηνες συμβάσεις. Κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του το κράτος είναι αυτό που καθορίζει τι πρέπει να γίνει. η απάντηση που πήραμε από την Αποκεντρωμένη ήταν ότι δεν δικαιούμαστε βάσει του νόμου να προσλάβουμε προσωπικό επιπλέον. Έτσι η επιλογή ήταν ή να δουλέψουμε με αυτούς που έχουμε που δεν επαρκούν άρα να αφήσουμε τα σκουπίδια κάτω ή να προχωρήσουμε σε συνεργασία με ιδιώτη. Επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, προχωράμε τη δεύτερη λύση που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν στον δήμο Αιγιαλείας.

Έτσι, σε μία Δ.Ε. της Αιγιάλειας θα ενισχύσουμε την προσπάθεια της αποκομιδής με έναν ιδιώτη. Δεν μιλάμε για όλο το χρόνο αλλά για δύο μήνες μέχρι τον Ιανουάριο ώστε και οι άνθρωποι τις άδειές τους και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Στη συνέχεια θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε την όλη κατάσταση. Ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει κάποια διαδικασία για να υποβάλλουμε και να πάρουμε κόσμο μέσω ΑΣΕΠ και όπως καταλαβαίνετε είμαστε σε μία ομηρία καθώς επ’ ουδενί δεν πρέπει όλες αυτές οι προσπάθειες που έχουμε κάνει να πάνε χαμένες. Οι αγκυλώσεις του παρελθόντος που κάποιοι θεωρούσαν το ιδιωτικό ως κάτι φοβερό δεν έχουν βάση. Από τη στιγμή που θέλουμε να έχουμε καθαρές πόλεις να μην κινδυνεύει η δημόσια υγεία, ο πολίτης πρέπει να αφουγκράζεται και να ακολουθεί τον βηματισμό που δίνει ο Δήμος για να μπορέσουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα’’.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • Αν αναλογιστούμε που’χε φτάσει η κατάσταση με τα σκουπίδια σίγουρα υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Όμως ακόμα η κατάσταση δεν είναι ιδανική κι έχουν μεγάλη ευθύνη δημότες που πετάνε ασυνείδητα σαβούρα και μάλιστα κάποιοι πηγαίνουν κι αδειάζουν τη σακούλα έξω απ’τους κάδους για να τη ξαναχρησιμοποιήσουν και να κάνουν οικονομία.

    Εξωθεσμικός 19/10/2022 22:19

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr