background img
banner
banner

Ανένδοτη η αντιπολίτευση

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ – ΝΑ ΤΟ… ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Σε «δίκοπο μαχαίρι» για τη δημοτική αρχή εξελίσσεται η κατάρτιση των δημοτικών τελών για το οικονομικό έτος 2023. Η αύξηση κατά 15% των ανταποδοτικών, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή και την οποία εισηγήθηκε η Οικονομική Υπηρεσία, συναντά αντιδράσεις στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σε σύσκεψη των δημοτικών αρχηγών διαπιστώθηκε η διαφορετική βούληση και αποφασίστηκε να αναζητηθεί τρόπος έτσι ώστε και να καλυφθούν οι δαπάνες από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια αλλά και να μην επιφορτιστούν οι δημότες τις αυξήσεις σε αυτό τον βαθμό. Το εγχείρημα ωστόσο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο…

Στο κάλεσμα του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, ανταποκρίθηκαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος, ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» και αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος. Δεν παρέστη στη σύσκεψη η Αγγελική Κουρή από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, δεδομένου ότι απουσίαζε εκτός Αιγίου, κατέστησε γνωστές τις θέσεις της παράταξής της για το θέμα των τελών, μέσω μηνύματός της.

Σε συζήτηση μόνο έχοντας ως βάση τη λογική μειώσεων, η παράταξη της Βάσως Ψυχράμη

Συγκεκριμένα, η κ. Ψυχράμη τόνισε πως η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής περί επιβολής αυξήσεων 15% στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2023, δεν βρίσκουν σύμφωνη την παράταξή της, που αντιθέτως προτείνει μείωση της τάξεως του 15%. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως μόνο σε αυτή τη βάση, είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τον δήμαρχο για τα δημοτικά τέλη!

Η σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού δεν αφήνει περιθώρια…

Ο κ. Γούτος ξεκαθάρισε πως δεν έχει την παραμικρή αντιπολιτευτική διάθεση, τουναντίον ζήτησε από τον δήμαρχο να αντιληφθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η κοινωνία, λέγοντας: ΄΄Έρχεται ο λογαριασμός ρεύματος και φοβόμαστε να ανοίξουμε τον φάκελο, όλοι οι δημότες. Πόσο μάλλον εάν έχουμε αυξήσεις συν 15%. Με την κατάσταση αυτή τη στιγμή των δημοτών της Αιγιάλειας, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις. Άποψή μας είναι πως πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να πάμε ακόμη και σε μειώσεις. Δεν διαπραγματευόμαστε το ενδεχόμενο αυξήσεων΄΄. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο θέμα της σύμβασης του ηλεκτροφωτισμού που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συμβούλιο, τονίζοντας στον δήμαρχο πως δεν μπορεί να περιμένει εξοικονόμηση από αυτή τη σύμβαση, καθώς θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία, εφόσον βέβαια δεν απορριφθεί. ΄΄Δεν μπορεί ο δήμαρχος να έχει δεσμεύσει 1.460.000 ευρώ για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, από τη στιγμή που σε τρεις μήνες δεν θα έχει τελειώσει η διαδικασία΄΄, τόνισε ενώ παράλληλα δεν συμμερίστηκε την άποψη του δημάρχου για τα περιορισμένα οικονομικά του δήμου, κατηγορώντας για άσκοπες σπατάλες.

Για σπατάλες κατηγόρησε τον δήμαρχο ο Χρήστος Γούτος

Συγκεκριμένα, σημείωσε: ΄΄Έχουμε πληθώρα προσλήψεων, π.χ. στο ΝΠΔΔ 35 άτομα, στη ΔΕΥΑΑ και στον δήμο. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες για προσωπικό, ωστόσο στην παρούσα φάση η τακτική της πρόσληψης τόσου κόσμου δεν συνάδει με την εποχή. Άρα μιλάμε για σπατάλες΄΄. Και πρόσθεσε ο κ. Γούτος: ΄΄Ο δήμαρχος δεν μπορεί να επικαλείται διαρκώς την Οικονομική Υπηρεσία. Ο ίδιος οφείλει να καταθέσει πρόταση. Δεν διοικούν οι υπηρεσίες τον δήμο, πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση. Δεν κατέθεσε καν πρόταση. Αντιθέτως, πήρε απόφαση εκμεταλλευόμενος την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής και μας φώναξε εκ των υστέρων, δεσμευόμενος να… δει εάν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο΄΄.

Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος: ΄Εάν τον ενδιέφερε η συναίνεση θα μας καλούσε πολύ νωρίτερα΄΄

Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος σημείωσε: ΄΄Πώς να συζητήσουμε για τα δημοτικά τέλη όταν για το μείζον θέμα του ηλεκτροφωτισμού, που δεσμεύει τον δήμο 1,46 εκατ. δεν μας κάλεσε καν. Και ποιο το όφελος της συζήτησης τώρα αφού ήδη η «δική του» Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε αυξήσεις 15%; Εάν τον ενδιέφερε η συναίνεση θα μας καλούσε πολύ νωρίτερα. Είναι προφανές ότι θέλει να μοιραστεί μαζί μας το βάρος των αυξήσεων. Πώς θεωρεί δεδομένη την εξοικονόμηση από τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού για μία απόφαση που είναι διαβλητή, από τη στιγμή μάλιστα που έχει γίνει σάλος σε όλη τη χώρα γι’ αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν έργο με τεράστια κόστη και παραδίδουν αναχρονιστικές λύσεις΄΄. Και συνέχισε: ΄΄Μας κάνει γνωστό ότι περισσεύουν γύρω στις 150.000 ευρώ. Με αυτά θα κόψει από την καθημερινότητα για να καλύψει τα δημοτικά τέλη. Από τη στιγμή που έχει εγγράψει το 1,46 του ηλεκτροφωτισμού στον προϋπολογισμό των τελών (θεωρώντας δεδομένο ότι θα προχωρήσει η σύμβαση) τι μας καλεί να συζητήσουμε και μετά την απόφαση της Ο.Ε.; Ένα τετελεσμένο γεγονός; Ο δήμαρχος δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ρόλος του δεν είναι αυτός του διαμεσολαβητή των ιδιωτικών εταιρειών, σε αυτή την περίπτωση θα προσλαμβάναμε έναν λογιστή΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Αποφασίζει αυξήσεις αυτή την ώρα που ο κόσμος στενάζει οικονομικά κι αυτό είναι απαράδεκτο. Εμείς θα καταθέσουμε δική μας πρόταση κι ας την απορρίψει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης. Δεν συμμετέχουμε σε αυτό΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχόλια

  • Σε πολλά χωριά υπάρχουν αποθήκες και βοηθητικοί χώροι που έχουν ανεβάσει τα δημοτικά τέλη λόγω τετραγωνικών σε παράλογα επίπεδα. Άμα ανέβουν κι άλλο που θα φτάσει ο λογαριασμός; Εδώ κοντεύουμε ο μισός λογαριασμός να αφορά τα δημοτικά τέλη.

    Εξωθεσμικός 25/10/2022 08:13

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr