background img
banner
banner

Αναφορά Δικηγορικού Συλλόγου για το θέμα των συμβασιούχων

ΖΗΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Το θέμα της διεκδίκησης συμβάσεων αορίστου χρόνου από τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που προσελήφθησαν αρχικά για ένα δίμηνο για να καλυφθούν οι ανάγκες της πανδημίας, αναλύει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, καταθέτοντας αναφορά στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και τους επιθεωρητές Πρωτοδικείων Αθηνών και Περαιά. Τους ζητά δε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες, ώστε να διερευνηθούν ενδεχόμενες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε όσους εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση, όπως υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη, ώστε να τεθεί ένα τέλος σε όλες τις «παρελκυστικές και πρωτοφανείς ενέργειες, οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα την χρηστή λειτουργία της Διοίκησης και την απονομή της Δικαιοσύνης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο Δ.Σ.Α. στην αναφορά του, υπενθυμίζει την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και χορήγησης προσωρινής διαταγής των 20 συμβασιούχων του δήμου Αιγιαλείας από το Πρωτοδικείο Αιγίου στις 11 Ιουλίου και το ότι την ίδια ημερομηνία οι 17 αιτούντες κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση με το ίδιο περιεχόμενο που εκδικάστηκε χωρίς να έχει ενημερωθεί η νομική  υπηρεσία του δήμου και δέχθηκε το αίτημα της προσωρινής διαταγής. Όπως αναφέρει, την 30η Ιουνίου κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση από έναν εκ των συμβασιούχων πάλι άνευ ενημέρωσης της νομικής υπηρεσίας του δήμου Αιγιαλείας, στην οποία ο Πρόεδρος υπηρεσίας εδέχθη την προσωρινή διαταγή. Σημειωτέον, ότι είχε κατατεθεί ίδια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσδιοριζόμενη για την 12η Ιουλίου  από τους ίδιους ως άνω 17 συμβασιούχους και με το αυτό περιεχόμενο κατά του Δήμου Αιγιαλείας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, η οποία τελικά ματαιώθηκε, διότι την προηγούμενη ημέρα είχε εκδοθεί η προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία είχε το αυτό περιεχόμενο και η οποία ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον δήμο Αιγιαλείας.

Μόλις κοινοποιήθηκαν οι προσωρινές διαταγές, η νομική υπηρεσία υπέβαλε αίτηση ανάκλησης των προσωρινών διαταγών στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου με σημείωμά της η Πρόεδρος υπηρεσίας τις ανακάλεσε και όρισε ημερομηνία συζήτησης των αιτήσεων την 12η Οκτωβρίου.

Χωρίς εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, χωρίς απόφαση της οικονομικής επιτροπής

Ο Δ.Σ.Α. τονίζει ότι και στις δύο περιπτώσεις οι Δικαστές, οι οποίοι εξέδωσαν τις προσωρινές διαταγές, δεν έλαβαν υπόψη τους το γεγονός, ότι δεν υπήρχε εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου για παρέκταση αρμοδιότητας κατόπιν συνεδριάσεως της οικονομικής επιτροπής του δήμου Αιγιαλείας. Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει ότι επί ζητημάτων αφορούντων την μετατροπή εργασιακής σχέσης, απαγορεύεται ρητά οποιοσδήποτε συμβιβασμός, καθότι είναι υποχρεωτική η άσκηση όλων των ενδίκων μέσων. ΄΄Επομένως απαιτούνται συγκεκριμένες διατυπώσεις, οι οποίες δεν τηρήθηκαν στην περίπτωση αυτή και οι παραπάνω Δικαστές δεν έλαβαν υπόψη τους, ως όφειλαν κατά τους νόμους και το Σύνταγμα΄΄, αναφέρει συμπερασματικά και προσθέτει: ΄΄Περαιτέρω δε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με βάση το Σύνταγμα έχει κρίνει αμετάκλητα, ότι δεν μπορούν να γίνονται μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις συμβασιούχων με αρχική πρόβλεψη απασχόλησης 2 μηνών΄΄.

Επισημαίνει ακόμη πως ΄΄κατ’ αυτόν τον τρόπο στερείται η δυνατότητα σε χιλιάδες νέους ανέργους, οι οποίοι κατέχουν τα τυπικά προσόντα και τις προϋποθέσεις να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ καθώς μάλιστα πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε, ότι όσοι δήμοι μετέρχονται αυτές τις μεθόδους θα «τιμωρούνται», αποκλειόμενοι από προβλέψεις στελεχώσεως αυτών από συμβασιούχους μέσω ΑΣΕΠ ή ακόμη και από οργανικές θέσεις΄΄.

Τέλος, ο Δ.Σ.Α κάνει λόγο ανεπίτρεπτες καταστάσεις που δεν συνάδουν με τον ορθό και νόμιμο τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας των ΟΤΑ, και στερούν το δικαίωμα της επί ίσοις όροις μέσω ΑΣΕΠ στελέχωσής τους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr