background img
banner
banner

Διπλή και εποικοδομητική συνάντηση εργασίας για το INTECMED στην Αίγυπτο

Ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

Με αφορμή τη διπλή παράλληλη συνάντηση εργασίας, ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αποστολή του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην οποία συμμετείχε ο Αιγιώτης α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αρίστος Τηλιγάδης, ο οποίος πραγματοποίησε χρήσιμες επαφές για την επιχειρηματικότητα της περιοχής.

Η πρώτη συνάντηση αφορούσε στην 4η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου INTECMED, στις 11 και 12 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή μελών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Αχαΐας και στελεχών του όπως και της Αχαϊκής Επιμελητηριακής Ανάπτυξης (ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ) του Επιμελητηρίου Αχαΐας (μέλη της ομάδας έργου του Ευρωπαϊκού έργου«INTECMED» στο οποίο το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι ο Επικεφαλής εταίρος). Τη συνάντηση διοργάνωνε ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών- Αιγυπτιακών Επιχειρήσεων (Confederation of European-Egyptian Business Associations/ CEEBA) ενώ εκ των εκπροσώπων του έργου από τους υπόλοιπους εταίρους από Ισπανία και Τυνησία, δια ζώσης πήραν μέρος και οι δύο εκπρόσωποι της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας (JTS) του Προγράμματος ENICBCMED κ.κ. Khaled ElSaadany & Zied Kbaie.

Παρουσίαση της πορείας του έργου και μελλοντικές ενέργειες

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής έγινε αναλυτική παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του έργου έως σήμερα ενώ συζητήθηκαν και οι μελλοντικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν με κοινή προσπάθεια από όλα τα μέλη της σύμπραξης, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των δράσεων που έχουν σχεδιαστεί. ΄΄Το πρόγραμμα έτυχε μεγάλης συμμετοχής και από την Αίγυπτο, καθώς υποβλήθηκε πληθώρα προτάσεων, ενώ το πρώτο «βραβείο» αντιστοιχεί σε χρηματοδότηση 30.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι απλώς το πώς θα διαχειριστούμε αυτό το πρόγραμμα, αλλά να έχει και την ανάλογη συνέχεια. Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν και οι οποίες είναι εκτός της χώρας μας, Αίγυπτος, Τυνησία, Ιταλία και Ισπανία΄΄, ανέφερε στο protionline.gr ο κ. Τηλιγάδης, τονίζοντας: ΄΄Στόχος μας πρέπει να είναι η διάρκεια ώστε να αναδείξουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα΄΄.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας αφού ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου και σε συνέχεια των τακτικών μηνιαίων συναντήσεων που έχουν με την Ομάδα έργου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επιβεβαίωσαν ότι η διαχείριση που γίνεται από την Ομάδα του έργου είναι καθόλα αποδεκτή, η ανασκόπηση της υλοποίησης του έργου INTECMED έως αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται ως θετική και η Κοινή Γραμματεία δηλώνει ικανοποίηση από την πορεία του έργου.

Συζητήθηκε επίσης η σημασία της παρουσίας δύο από τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθοδήγησης (Mentorship) από κάθε χώρα, στην Meda Week 2022 στη Βαρκελώνη τον Νοέμβριο του 2022, η επόμενη συνάντηση ορίστηκε να γίνει στην Σεβίλλη της Ισπανίας με ευθύνη του Επιμελητηρίου της Σεβίλλης ενώ αναμένονται όλοι οι εταίροι καθώς και οι 48 ιδέες που έχουν επιλεγεί από τις 4 συμμετέχουσες χώρες να παρουσιαστούν στην PATRASIQ 2023 στην Πάτρα.

Ανταλλαγή υπευθύνων των σημείων

Η δεύτερη συνάντηση αφορούσε στην Δράση “Πρόγραμμα Ανταλλαγής των Υπευθύνων των Σημείων Διευκόλυνσης Καινοτομίας” (RIFP)και πραγματοποιήθηκε τις ίδιες ημέρες, στο hub που έχει εξοπλιστεί από το έργο INTECMED με ευθύνη του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Αιγυπτιακών Επιχειρήσεων (SEKEM). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ξενάγηση στους χώρους του hub ενώ από κάθε χώρα οι Υπεύθυνοι των αντίστοιχων σημείων διευκόλυνσης καινοτομίας, παρουσίασαν την ωριμότητα του κάθε χώρου και του τρόπου λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν, παρουσιάστηκαν οι τομείς και ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος Καθοδήγησης σε κάθε χώρα ενώ συζητήθηκε και το θέμα της βιωσιμότητας των χώρων αυτών μετά το τέλος του έργου. Με την ευκαιρία της επίσκεψης μάλιστα, ζητήθηκε και παραχωρήθηκε δήλωση εκ μέρους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο κ. Κριτσώνης αναφέρθηκε στην σημασία που έχει τόσο τοINTECMED όσο και η δημιουργία τέτοιων χώρων ώστε τα σπουδαία ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται από τα ερευνητικά ιδρύματα να βρουν εφαρμογή στην επιχειρηματική κοινότητα. ΄΄Είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επαφές, όπως π.χ. με την πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Χαμαμπέτ της Τυνησίας, ενώ «τρέχει» και το πρόγραμμα ανταλλαγής επιχειρηματιών των συμμετεχουσών χωρών΄΄, ανέφερε ο κ. Τηλιγάδης, ο οποίος παρέστη και στη δεξίωση για τα εκατό χρόνια του Επιμελητηρίου Αλεξάνδρειας. Να σημειωθεί ότι για το Επιμελητήριο Αχαΐας, στις δύο παράλληλες συναντήσεις παρόντες εκτός του κ. Τηλιγάδη, ήταν και οι Καλαμαράς Βασίλης, Καραμπέτ Σαάντ & Κριτσώνης Κωστής μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, καθώς και ο Υπεύθυνος του έργου Γιωτόπουλος Κώστας, ο Αναπλ. Υπεύθυνος Σίδερης Στάθης και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του έργου Κατσαντά Δανάη


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr