background img
banner
banner

Δοξολογία και μηνύματα για ενότητα στα… βήματα των Ηρώων | ΦΩΤΟ

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΑΙΓΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Λαμπρή ημέρα ξημέρωσε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022 για το Αίγιο, που τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την Εθνική Εορτή και την επέτειο του “Όχι”. Με ιδιαίτερη κατάνυξη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και παρουσία πλήθους επισήμων, τελέσθηκε το πρωί η Δοξολογία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, αφού προηγουμένως είχε τηρηθεί κατά γράμμα όλο το τελετουργικό.

Ήτοι: Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και εγερτηρίου από τη Φιλαρμονική Αιγίου στις 6.20 το πρωί και Έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) στις 8.00π.μ. Η άφιξη των επισήμων στον Ναό, που περίλαμπρος είχε στολιστεί για την ημέρα, έγινε περί τις 10.20π.μ., ενώ ήδη είχαν πάρει τις θέσεις τους αντιπροσωπείες Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσμων, Σωματείων κ.λπ. με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους μπροστά στον Ναό. Παρούσα και η Φιλαρμονική Αιγίου, να αποδίδει τιμές. Η Δοξολογία ξεκίνησε περί τις 10.30π.μ.

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Στράτος Βαρδάκης, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Χρήστος Γούτος, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, η προϊσταμένη του Τελωνείου Αιγίου Σοφία Αντωνάτου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Γιώργος Κολοκοτσάς, η διοικήτρια του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Ελένη Κλάγκου, ο γραμματέας του δήμου Αιγιαλείας Γιώργος Ρούσσος, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκ μέρους του Αχαιού υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη ο Άρης Πατσόπουλος κ.ά.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Έδωσαν τη ζωή τους με πρωταρχικό μέλημά τους την πατρίδα και την πίστη στον Θεό»

“Σας ευχαριστούμε που όλοι μαζί είστε μαζί μας, ετούτη τη μεγάλη ημέρα και βρεθήκατε στην Βοστίτσα, ώστε να εορτάζουμε την επανάσταση των Ελλήνων εναντίον των ισχυρών και να τιμήσουμε τους ήρωες του “ΟΧΙ” ήταν τα πρώτα λόγια του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερωνύμου, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ενώ αμέσως μετά μιλώντας στο πλήθος των πιστών που είχαν κατακλύσει τον Μητροπολιτικό Ναό, γεμάτος συγκίνηση λόγω της ημέρας, τόνισε μεταξύ άλλων: “Οι ημέρες των επετείων όπως σήμερα, είναι ασφαλώς ημέρες μνήμης αλλά όχι μόνο. Είναι και ημέρες ευθύνης. Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και έτσι, ας θυμόμαστε τους προγόνους μας, τους στρατιώτες του Έπους που αγωνιζόμενοι παρέδωσαν σε εμάς μία χώρα ελεύθερη. Σήμερα είναι ημέρα ευθύνης και γι’ αυτό και όλοι πρέπει να αναλογίζονται την ευθύνη: Οι πολιτικοί, τα σχολεία, οι γονείς και η κοινωνία, κάθε δημότης και κάθε φορέας. Και όλοι μαζί να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους με πρωταρχικό μέλημά τους την πατρίδα, την πίστη στον Θεό, στα ιδανικά αυτού του Έθνους. Η αγάπη αυτών των ανθρώπων στην Ορθοδοξία και η ανάγκη για Ελευθερία, έδωσε δύναμη σε αυτούς τους ήρωες, ώστε να βρουν το θάρρος και να νικήσουν τον εχθρό” επισήμανε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος.

Αμέσως μετά και συνεχίζοντας τον καθηλωτικό του λόγο, σημείωσε ότι οι νέες γενιές πρέπει να παραδειγματίζονται από αυτούς τους ήρωες και να έχουν σαν κυρίαρχο ιδανικό το αίσθημα της Ελευθερίας, της ελευθερίας του σώματος και του πνεύματος, όπως χαρακτηριστικά είπε. Κάλεσε τον καθένα ξεχωριστά να προσπαθεί να βγάζει από μέσα του καθετί το οποίο τον εμποδίζει να ελευθερωθεί από τα πάθη ή τις αδυναμίες, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοι μας το 1940. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μητροπολίτης, τόνισε: “Πρέπει να εμπνευστούμε από την θέληση και το σθένος των ηρώων εκείνης της εποχής και εμείς όλοι, σήμερα, να δίνουμε καθημερινά τον δικό μας αγώνα από το δικό μας μετερίζι, με έναν και μόνο “οδηγό” στην καρδιά μας, τον Θεό. Εάν θέλουμε να φέρνουμε το επιθυμητό, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Και το επιθυμητό, έρχεται μόνο με έναν τρόπο, την πίστη στον Θεό και την αγάπη στον πλησίον μας. Σας καλώ να μένουμε ενωμένοι για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην δική μας εποχή, μία εποχή γεμάτη αστάθεια. Χρόνια πολλά και ευλογημένα, όλοι να έχετε την προστασία της Παναγίας μας και να μην ξεχνάτε πως η προσευχή είναι ο μόνος τρόπος να αποκτούμε ψυχική δύναμη. Ο Θεός, το έθνος και η οικογένεια, ας είναι πάντα το τρίπτυχο κάθε επιτυχίας. Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία!”.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Η ελληνική ψυχή έγινε η βροντερή φωνή του δίκαιου αγώνα μιας αδούλωτης φυλής»

Απευθυνόμενος στους πιστούς και με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ανέφερε: “Είναι τιμή μας που στη μεγάλη αυτή ημέρα μνήμης, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος και ο κ. Περιφερειάρχης είναι εδώ. Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας και έτσι αποδεικνύεται το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον τόπο μας. Η πολεμική ιαχή “αέρας” έχει γίνει η λέξη της λαμπρής νίκης του ελληνικού στρατού στα ελληνοαλβανικά σύνορα και η ελληνική ψυχή έγινε η βροντερή φωνή του δίκαιου αγώνα μιας αδούλωτης φυλής, απέναντι στον σαρωτικό φασισμό. Η ιαχή “αέρα” έστελνε το μήνυμα που προερχόταν από την σύμπνοια και την ομοψυχία, την αποφασιστικότητα και την τόλμη των Ελλήνων. Όμως έδειχνε και την “απαίτηση” για ειρήνη και εθνική ανεξαρτησία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόοδο. Χρέος και καθήκον μας, ως ηθική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ήρωες, αλλά και παρακαταθήκη στις επερχόμενες από εμάς γενιές, είναι να εργαζόμαστε συλλογικά και πάντα με οδηγό τις αξίες για την ενότητα, την ειρήνη, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την πρόοδο και την δημιουργία” τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος κλείνοντας τον λόγο του ανέφερε ότι η σημερινή κοινωνία πρέπει να πορεύεται με τις αξίες τις ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Τόνισε δε, την ανάγκη για αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον, σταθερότητα και ασφάλεια.

Περιφερειάρχης Νεκ. Φαρμάκης: «Ας παραμείνουμε ενωμένοι, απέναντι σε κάθε παρούσα ή μέλλουσα απειλή»

Απευθυνόμενος στον κόσμο ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε: “Ένα μεγάλο “ΟΧΙ” επιβεβαίωσε την αδιαπραγμάτευτη αξία που έχει για τον ελληνικό λαό αυτό που ονομάζεται Ελευθερία. Αυτή η αξία της Ελευθερίας, συντροφεύει από τότε και μέχρι σήμερα, κάθε γενιά ανθρώπων και οι σύγχρονοι Έλληνες, λένε το δικό τους “όχι” επιβεβαιώνοντας αυτή την αξία απέναντι σε κάθε απειλή, κάθε αμφισβήτηση και κάθε εξωτερικό κίνδυνο. Σήμερα είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε αυτούς που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους, για να αποκτήσουμε την τεράστιας σημασίας έννοια της Ελευθερίας. Ας διατρανώνουμε με κάθε τρόπο την αξία τους δίνοντας μία υπόσχεση στον εαυτό μας, στα παιδιά μας αλλά και σε εκείνους που έδωσαν τα πάντα, ότι εμείς, δεν θα φανούμε ποτέ κατώτεροι των περιστάσεων. Χρειάζεται να είμαστε και να παραμείνουμε ενωμένοι, απέναντι σε κάθε παρούσα ή μέλλουσα απειλή της εθνικής μας κυριαρχίας και της υπέρτατης ιδέας της Ελευθερίας. Ελπίζω να είστε όλοι καλά και του χρόνου με υγεία, χρόνια πολλά σε όλους!”.

Εν μέσω ευχών, τελείωσαν ομιλίες και Δοξολογία και άπαντες μετέβησαν στον Μνημείο Ηρώων των Υψηλών Αλωνίων, ωστόσο ο κόσμος είχε ήδη λάβει θέση στην οδό Μητροπόλεως για να παρακολουθήσει τη λαμπρή παρέλαση!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr