background img
banner
banner

Η μαθητιώσα νεολαία παρέλασε σε κάθε γωνιά του δήμου | ΦΩΤΟ

ΑΠΟ ΤΟ “ΟΧΙ” ΤΟΥ ‘40 ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ “ΝΑΙ” ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Από χωριό σε χωριό και από σημείο σε σημείο, η Αιγιάλεια γιόρτασε την περασμένη Παρασκευή 28 Οκτωβρίου με ιδιαίτερη λαμπρότητα την εθνική επέτειο του “ΟΧΙ” κατά του ναζιστικού καθεστώτος και των δυνάμεων του άξονα.

Έπειτα από μία “επώδυνη” πανδημία που… άλλαξε κατά πολύ τις παρελάσεις ή τις εκδηλώσεις τα τελευταία δύο χρόνια, φέτος η συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας, αλλά και του κόσμου σε κάθε γωνιά του δήμου που πραγματοποιήθηκε παρέλαση, ήταν μια επιπλέον “γιορτή”. Κυρίως λόγω της… απαλλαγής από τον κορωνοϊό, σε συνδυασμό με τον υπέροχο καιρό που θύμιζε… άνοιξη!

Διακοπτό

Επιτυχημένες οι παρελάσεις σε όλα τα χωριά του δήμου

Ταυτόχρονα, σταθερό και αναλλοίωτο διατηρήθηκαν το εθνικό φρόνημα και η υπερηφάνεια, μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα νιάτα της Αιγιάλειας, είτε με τη γαλανόλευκη στα χέρια είτε με στολή του μαθητικού συμβολισμού, απέδειξαν πως το ηθικό της σύγχρονης ζωής δεν κάμπτεται από δυσκολίες, ηθικές ή οικονομικές, κοινωνικές ή πολιτικές παρ’ όλο που αυτές, είναι που κυριαρχούν στο “σκηνικό” της καθημερινότητας. Οι Αιγιαλείς έδειξαν ότι η ιστορική μνήμη, είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία και διατηρείται ως τις μέρες μας. Σχεδόν σε όλες τις περιοχές εορτάστηκε με λαμπρότητα η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κόσμος ήταν πραγματικά πολύς και καταχειροκρότησε τους μαθητές που παρέλασαν με εθνική υπερηφάνεια. Οι παρελάσεις που συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα “βλέμματα” ήταν αναμφισβήτητα αυτές του Αιγίου, της Ακράτας και του Διακοπτού, ενώ δεν έμειναν… πίσω από πλευράς συμμετοχής και δυναμικότητας οι κοινότητες Ροδοδάφνης, Κουλούρας, Σελιανιτίκων, Αιγείρας και Καμαρών. Ήταν οι “γωνιές” που συγκέντρωσαν λίγο περισσότερο τα… “φλας” αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου, ο οποίος τίμησε την εθνική επέτειο.

Αιγείρα

Βοήθησε ο ευνοϊκός καιρός και η καλή διάθεση του κόσμου

“Μετά από πάρα πολύ καιρό είδαμε τους μαθητές της Αιγιάλειας, τα παιδιά μας να παρελαύνουν και να κρατούν πολύ υψηλά το εθνικό φρόνημα. Οι ήρωες του Έπους είναι για τις νεότερες γενιές μια χαρακτηριστική συμπεριφορά θάρρους και αξιοπρέπειας. Στην Αιγείρα που βρέθηκα εγώ, είχε πολύ κόσμο αλλά όπως έμαθα, όλες οι μαθητικές παρελάσεις είχαν φέτος πολύ κόσμο. Χαρήκαμε για τα παιδιά μας που συμμετείχαν στην επετειακή εκδήλωση και επιπλέον απολαύσαμε και την Δημοτική Φιλαρμονική της Αιγείρας!” τόνισε η αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου, η οποία παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση στην Αιγείρα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου.

Η κ. Σταυροπούλου επισήμανε ότι ευνόησαν πολύ οι καιρικές συνθήκες στο να διεξαχθεί η πιο πετυχημένη παρέλαση όπως ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά “ο κόσμος είχε την απόλυτη διάθεση της συμμετοχής και τελικά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι από πλευράς επισκεψιμότητας, ξεπεράστηκε κάθε προσδοκία” κατέληξε η αντιδήμαρχος. Να σημειωθεί ότι, στην μαθητική παρέλαση της Αιγείρας εκτός από την κ. Σταυροπούλου, παραβρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Γιοβάς, Π. Γιαννούλης και Β. Τομαράς, σύσσωμη η μαθητική κοινότητα της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη συλλόγων και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων.

Ροδοδάφνη

Κοσμοσυρροή στην παρέλαση της Ακράτας

Την ίδια στιγμή, κάτι ανάλογο έγινε από πλευράς συμμετοχής και σε δύο ακόμα κοινότητες της ανατολικής πλευράς του δήμου, στην Ακράτα και στο Διακοπτό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παρέλαση στην Ακράτα ξεπέρασε σε κόσμο ίσως και αυτή την παρέλαση της πόλης του Αιγίου, με τους τουρίστες και τους επισκέπτες να δίνουν “βροντερό παρών” επιπέδου… Αυγούστου, το τριήμερο της αργίας. Τα σχολεία της περιοχής πραγματοποίησαν την παρέλασή τους δίπλα στην οδό Βαρθολομαίου, περνώντας από την πλατεία και για 150 μέτρα μέχρι το “Ηρώο των Πεσόντων” όπου έγινε και η κατάθεση των στεφάνων από επίσημους και εκπρόσωπους φορέων και συλλόγων.

Ακράτα

Τον ανέλπιστα πολύ κόσμο που συγκεντρώθηκε, βοήθησε αρκετά ο καιρός, καθώς ουσιαστικά επικρατούσε ένα… “μικρό καλοκαίρι”, με τους ντόπιους και τους επισκέπτες να το χαίρονται δεόντως. Στις μαθητικές παρελάσεις έλαβαν μέρος το Νηπιαγωγείο Ακράτας, τα δύο Δημοτικά, το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ, η Φιλαρμονική Ακράτας και εκπρόσωποι σωματείων. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Επαμεινώνδας Δούλος ο οποίος κατέθεσε στεφάνι. Στεφάνια κατέθεσαν ακόμη, ο πρόεδρος Ακράτας Αθανάσιος Στούμπος, ο πρόεδρος Συλιβαινιωτίκων Παναγιώτης Κρικέτος, και εκπρόσωποι των τοπικών Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ συνολικά κατατέθηκαν 25 στεφάνια.

Πλήθος κόσμου και στην παρέλαση του Διακοπτού, όπως έλαβαν μέρος τα σχολεία. Τον δήμο Αιγιαλείας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, ενώ μεταξύ άλλων παρέστη και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαρινόπουλος.

Στις περισσότερες κοινότητες πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στους ιερούς ναούς και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία, τιμώντας τους Ήρωες του ’40.

Ακράτα

Ακράτα

Ακράτα

Ακράτα


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr