background img
banner
banner

Η… χρονιά του ελαιόλαδου

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΑ 4 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ – ΕΛΠΙΔΕΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ… ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τη στιγμή που τα αγροτικά προϊόντα της Αιγιάλειας βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω των χαμηλών τιμών πώλησής τους, το ελαιόλαδο φαίνεται πως κρατά ζωντανή την ελπίδα η περιοχή να συνεχίσει να θεωρείται αγροτική και παραγωγική. Η σημερινή τιμή πώλησής του όσο και οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή, κάνουν τους πιο αισιόδοξους να ελπίζουν ότι η νέα σοδειά θα είναι τέτοια φέτος που ίσως μπορέσει να αντισταθμίσει τις απώλειες της τοπικής οικονομίας από σταφίδα και εσπεριδοειδή.

Τις προβλέψεις για σημαντική μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ελαιολάδου για τη σεζόν 2022/23, με μεγάλους χαμένους την Ισπανία και την Ιταλία, επιβεβαιώνουν οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα όχι μόνο φαίνεται να αντέχει στο δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, αλλά και να καταγράφει αυξημένη και ποιοτική παραγωγή, η οποία την αναδεικνύει σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. Ομοίως και η Αιγιάλεια στην οποία φέτος και μέχρι στιγμής, φαίνεται πως πνέει «ούριος άνεμος» για τη φετινή παραγωγή. Οι φετινές εκτιμήσεις της επερχόμενης παραγωγής, του πιο εμβληματικού ίσως προϊόντος της χώρας, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας, αφού γενική διαπίστωση είναι ότι όλες οι περιοχές της χώρας αναμένουν αύξηση των φετινών ποσοτήτων συγκριτικά με την περσινή περίοδο. Ταυτόχρονα, οι προσβολές από δάκο είναι περιορισμένες και η ποιότητα του καρπού εμφανίζεται ιδιαιτέρως ικανοποιητική.

Βεβαίως, οι εκτιμήσεις αυτές θα επαληθευτούν εφόσον οι καιρικές συνθήκες κυλήσουν ομαλά και δεν παρουσιαστούν τα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις άλλες μεσογειακές χώρες. Αν συγκρίνουμε το άθροισμα των εκτιμήσεων με τα επίσημα στοιχεία της περσινής παραγωγής, που κυμάνθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο περίπου στους 235.000 τόνους, καταγράφεται μία αύξηση που υπερβαίνει το 40%.

Θαν. Σωτηρόπουλος: ΄΄Αναμένουμε αύξηση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 40%΄΄

Ως ένα… αδικημένο προϊόν που, όπως φαίνεται όμως, φέτος ήρθε η σειρά του, χαρακτήρισε το ελαιόλαδο ο πρόεδρος της Παναιγάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, εκτιμώντας πως φέτος θα είναι μία καλή χρονιά γι’ αυτό, για τον ελαιοπαραγωγό, αλλά και για την Αιγιάλεια. Συγκεκριμένα, τόνισε στο protionline.gr: ΄΄Δεν ξέρουμε τι αποδόσεις θα έχουμε, γιατί η ανομβρία επηρεάζει την κατάσταση, κάνει κακό σε κάποιους παράγοντες, επηρεάζει θετικά κάποιους άλλους και όπως ξέρουμε οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν πάντα τον παραγωγό, πλην όμως πιστεύω ότι θα έχουμε αύξηση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Από τις ενδείξεις που έχουμε, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι καθώς επικράτησαν παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και σχετική καλοκαιρίας, δηλαδή δεν έχουμε πολλές υγρασίες στην περιοχή μας και οι ελιές βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δεν έχουν χτυπηθεί από τον δάκο ή το βιοσπόριο, δηλαδή από τις αρρώστιες που κινδυνεύει η ελιά αυτή την εποχή΄΄.

Αναφορικά με την τιμή, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε: ΄΄Ελπίζουμε ότι η τιμή φέτος για το λάδι θα είναι σε καλά επίπεδα, ήδη βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο. Από την περσινή χρονιά και μετά έχουμε συνέχεια μία ανοδική πορεία. Σε κάποιες περιοχές της χώρας έχει φτάσει τα 4 ευρώ το κιλό, τιμή που γι’ αυτή την εποχή είναι πολύ καλή. Και εδώ στην περιοχή μας η τιμή του ελαιολάδου κυμαίνεται σήμερα στα 3,80 ευρώ το κιλό. Πιστεύουμε λοιπόν φέτος σε μία καλή παραγωγή και μία καλή τιμή ώστε να είναι αυτό που θα αντισταθμίσει τις απώλειες από τη σταφίδα και από τα λεμόνια΄΄.

Σημειώνεται ότι η συγκομιδή της ελιάς στην Αιγιάλεια ξεκινά σε περιοχές της Δ.Ε. Ερινεού αρχές Νοεμβρίου, εκεί όπου υπάρχουν οι πρώιμες ελιές και εν συνεχεία και στους υπόλοιπους ελαιώνες.

Σωτ. Κούσκουρης: «Αν δεν μειωθεί η κατανάλωση λόγω της ακρίβειας, τότε είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν και οι ποσότητες που εξάγει η Αιγιάλεια»

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε στo protionline.gr και ο ιδιοκτήτης της αιγιώτικης εταιρείας ΕΛΦΑ Σωτήρης Κούσκουρης, επισημαίνοντας: ΄΄Ξεκινάμε με αισιοδοξία διότι ότι η παραγωγή θα είναι καλύτερη από την περσινή, ίσως και κατά 50% περισσότερη, ενώ και οι τιμές θα είναι σε καλό επίπεδο αφού υπολογίζεται το λάδι να κυμανθεί στα 4 ευρώ το κιλό ίσως και πιο πάνω. Η φετινή θα είναι καλή ελαιοκομική χρονιά αν όλα πάνε καλά και με τον καιρό. Η ποιότητα χρειάζεται λίγες βροχές που δεν έχουν έρθει ακόμη, ειδικά στα σημεία που έχουμε ανάγκη, δηλαδή στα μη ποτιστικά΄΄. Πόσο όμως θα επηρεάσουν την… τύχη του αιγιώτικου ελαιολάδου στο εξωτερικό, οι διεθνείς συγκυρίες; Ο κ. Κούσκουρης σημειώνει: ΄΄Η έλλειψη στην Ισπανία και οι μειωμένες παραγωγές στην Ιταλία βοηθούν κατά πολύ τις ελληνικές εξαγωγές. Βέβαια το θέμα είναι το πώς θα το χειριστεί ο καταναλωτής και αν θα έχει την προσδοκώμενη ζήτηση καθώς αυτό είναι που διαμορφώνει την τιμή στην αγορά. Αν δεν μειωθεί η κατανάλωση λόγω της ακρίβειας, τότε είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν και οι ποσότητες που εξάγει η Αιγιάλεια, δεδομένων και των αυξημένων φέτος ποσοτήτων που θα παράξει. Όπως και να έχει, σίγουρα θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό προς όλες τις επιχειρήσεις του χώρου΄΄.

Ένα άλλο θέμα που θέτουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη συγκομιδή της ελιάς, είναι η έλλειψη σε εργατικά χέρια, κάτι που είχε παρατηρηθεί και πέρυσι, ενώ φέτος αναμένεται να παρουσιαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της αυξημένης παραγωγής. Γενικότερα πάντως, κι αυτό προκαλεί εντύπωση δεδομένων των δεικτών της ανεργίας, το εργατικό δυναμικό δεν είναι διαθέσιμο για αγροτικές εργασίες, κάτι που φάνηκε και στον τρύγο.

Κων. Λιανός: «Η τιμή θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα λόγω και των διεθνών συγκυριών»

Το δικό του στίγμα δίνει για την φετινή ελαιοκομική περίοδο ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Λιανός» Κωνσταντίνος Λιανός, υπογραμμίζοντας στo protionline.gr: ΄΄Φέτος όλες οι ενδείξεις καταμαρτυρούν μία καλή ελαιοκομική χρονιά σε ό,τι αφορά την παραγωγή και στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη γειτονική Ιταλία και την Ισπανία που παρουσιάζουν απώλειες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμούμε ότι θα διαμορφωθεί στα 4 ευρώ το κιλό με κάποιες αυξομειώσεις ανάλογα με την εποχή και με τη ζήτηση΄΄.

΄΄Σαν χώρα αναμένεται να παράγουμε πάνω 300.000 τόνους κι αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν Ισπανία και Ιταλία έχουν μειωμένη παραγωγή. Ως προς την ποιότητα, έχει αρχίσει να παρουσιάζεται σε μικρό βαθμό το φαινόμενο δάκου και βιοσπορίου και οι παραγωγοί που καθυστερούν τη συγκομιδή μπορούν τώρα να ραντίσουν΄΄, πρόσθεσε ο κ. Λιανός υπενθυμίζοντας πως το ελαιόλαδο δικαιωματικά δικαιούται μία καλή χρονιά αφού πέρυσι η παραγωγή ήταν μειωμένη και πρόπερσι ανύπαρκτη.

Επισήμανε τέλος ότι η παραγωγή ξεκινά γύρω στις 20-25 Οκτωβρίου βγάζοντας τα πρώτα λάδια που είναι τα αγουρέλαια.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr