background img
banner
banner

Θετικός ο απολογισμός της θερινής περιόδου, προετοιμασία για χειμώνα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΟΠΠ ΠΕ ΑΧΑΪΑΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Χ. ΜΠΟΝΑΝΟ

Συνεδρίασε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.)Π.Ε. Αχαΐας έπειτα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου. Κατά τη συνεδρίαση έγινε ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2022, ο σχεδιασμός δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων περιόδου 2022-2023, αλλά και για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό περιόδου 2022-2023. Τον δήμο Αιγιαλείας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καραΐσκος. Επίσης, συμμετείχε και η διοικητής Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου, Ελένη Κλάγκου.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο κ. Μπονάνος που επισήμανε ότι ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου ήταν θετικός κατόπιν των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων που αφορούσαν την πρόληψη και την αντιμετώπιση όπου και όταν εκδηλωνόταν δασική πυρκαγιά.

Για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο στόχος όλων είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος από έντονα καιρικά φαινόμενα όπως καταρρακτώδεις βροχές, χιονοπτώσεις – παγετό κ.λπ και απαιτείται συντονισμός και συνεργασία όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας προτού εξελιχθούν σε πλημμυρικά φαινόμενα ή δυσχέρεια κυκλοφορίας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Τα «βήματα» της αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας Αιγιαλείας

Στον θετικό απόηχο της θερινής περιόδου σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο κ. Καραΐσκος και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη, τονίζοντας την άμεση και καθοριστική συμβολή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου σε αυτό και δεδομένης της άριστης συνεργασίας που έχει με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη συμβολή των πολιτών και δη και των εθελοντικών ομάδων, τονίζοντας πως και ο δήμος επιθυμεί να έχει τη δική του εθελοντική ομάδα. Μάλιστα, θύμισε πως είχε προωθηθεί η χάρτα εθελοντισμού που όμως δεν εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την αντιπολίτευση και δεν προχώρησε. Σημείωσε ωστόσο ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ΄΄Στην αντιπυρική περίοδο ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο. Μπροστά όμως μας έχουμε δρόμο. Στόχος μας είναι να κάνουμε τα εξής βήματα: -Αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε μία εκδήλωση για να τιμήσουμε όσους συνεργάστηκαν κατά την αντιπυρική περίοδο και τις εθελοντικές ομάδες. –Θα υποβάλλουμε πρόταση για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της ανανέωσης του στόλου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με μικρά πυροσβεστικά οχήματα. – Στοχεύουμε στη δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού β’ τάξης σε περιοχή του δήμου μας, κοντά σε δασική έκταση, με μόνιμη πυροσβεστική δύναμη, διασώστες και εθελοντές (που θα εκπαιδευτούν), υποστηρικτικό προς την Πολιτική Προστασία του δήμου και για έκτακτη ανάγκη πρώτων βοηθειών΄΄.

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός

Ακόμη, ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Μετεωρολογικού Σταθμού στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑ, επισημαίνοντας: ΄΄Στο επίπεδο της καλύτερης χρονικής τοποθέτησης καιρικών φαινομένων, σε συνεργασία με την ΕΜΥ, θα δημιουργηθεί Μετεωρολογικός Σταθμός στο Αίγιο. Αυτή τη στιγμή, ο πιο κοντινός σταθμός είναι στο Ρίο και μετά στο Δερβένι, μέχρι τώρα δεν υπήρχε ακρίβεια στις προγνώσεις, γι’ αυτό και υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Θα τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και θα είναι αυτόνομος ενεργειακά, μη επιβαρύνοντας τον δήμο. Με τη λειτουργία του ενισχύεται και η ναυσιπλοΐα, η αλιεία και φυσικά η αγροτική παραγωγή και γεωργία. Θα υπάρχει live μετάδοση στοιχείων, πραγματική εικόνα ζημιών από τα φαινόμενα. Ο ΕΛΓΑ πλέον θα κάνει πιο άμεσες και πραγματικές μετρήσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr