background img
banner
banner

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕ ΣΥΛΙΒΑΙΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΓΟ – ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΧΟΡΟΣΤΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΓΟ

Με κάθε τιμή και μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκαν και πανηγύρισαν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, οι δύο ιεροί ναοί των κοινοτήτων Συλιβαινιωτίκων και Λόγγου, τον πολιούχο τους Άγιο Δημήτριο. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις στους Ιερούς Ναούς Αγίου Δημητρίου Συλιβαινιωτίκων και Λόγγου Αιγιάλειας, είχαν διήμερο χαρακτήρα και ιδιαίτερη κατάνυξη. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε και την παραμονή αλλά και χθες ανήμερα της εορτής του αγίου στις δύο κοινότητες, ήταν πάρα πολύς, πιστοποιώντας έτσι ότι το θρησκευτικό φρόνημα των Αιγιαλέων είναι και υψηλό και σαφώς… αναλλοίωτο.

Πώς εορτάστηκε ο πολιούχος στην δυτική πλευρά του δήμου

Στον Λόγγο, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης π. Ανδρόνικος Τσαχρίδης. Ο κόσμος ήταν αρκετός και η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα επιφορτισμένη. Την επόμενη ημέρα και ανήμερα της εορτής, έγινε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά τη Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος  Δημητρίου και τμήματος εκ του Τιμίου Ξύλου, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε και ευχή για την ανομβρία που πλήττει την περιοχή μας, καλώντας τον λαό να προσευχηθεί, να μετανοήσει και να κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων, ώστε να εισακουστεί η Δέηση αυτή προς τον Κύριό μας.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος ο οποίος δέχθηκε από πλήθος κόσμου ευχές για την ονομαστική του εορτή, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φραγκονικολόπουλος και Νίκος Καραΐσκος, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Σελιανιτίκων Γιώργος Ρόζος, ο Σωκράτης Μαυρίδης μέλος του Συμβουλίου Κοινότητας Αιγίου καθώς και πλήθος πιστών της περιοχής. Να σημειωθεί ότι, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε καφές με… συζήτηση, σε όμορο κατάστημα, με τους πιστούς αλλά και τους αιρετούς να συμμετέχουν σχεδόν όλοι, σε διαφόρων ειδών… κους – κους.

Πώς εορτάστηκε ο πολιούχος στην ανατολική πλευρά του Αιγιάλειας

Στην παραλιακή περιοχή των Συλιβαινιωτίκων, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο νέος (δεν έχει αναλάβει ακόμα) Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου και ακολούθως έγινε αρτοκλασία. Να επισημανθεί ότι, ο Μητροπολίτης έχει άμεσους συγγενείς που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή και τον συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί με την Αιγιάλεια. Ο κόσμος και τις δύο ημέρες ήταν υπερβολικά πολύς, με την εκκλησία στον Εσπερινό της παραμονής της εορτής, να είναι ασφυκτικά γεμάτη.

Μεταξύ άλλων, στο διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων παραβρέθηκαν η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο βοηθός Περιφερειάρχη Παναγιώτη Σακελλαρόπουλος, η αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιοβάς, Περικλής Παπαγιανακόπουλος, Πάνος Γιαννούλης, Βασίλης Τομαράς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Χρυσανθόπουλος. Επίσης, παραβρέθηκαν οι πρόεδροι όμορων κοινοτήτων της περιοχής (Ρεκούτης, Ξυγκάς, Στούμπος, Αναγνωστόπουλος και Δημητρίου), ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος και πολλοί εκπρόσωποι των σχολείων της περιοχής με αντιπροσωπεία μαθητών.

Να σημειωθεί ότι, υπολογίζεται ότι και τις δύο ημέρες, στις θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα συνολικά στην κοινότητα Συλιβαινιωτίκων. Τέλος, να αναφερθεί ότι στην κοινότητα του Λόγγου, κατά γενική ομολογία, η προσέλευση ήταν πιο μεγάλη από ποτέ, τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια.

Ικανοποιημένοι οι πρόεδροι, υποδέχονταν τον κόσμο

Μιλώντας στο protionline.gr οι δύο πρόεδροι των κοινοτήτων που έχουν ως πολιούχο τους τον Άγιο Δημήτριο, δήλωσαν πολύ συγκινημένοι και υπερήφανοι για την στήριξη και την συμμετοχή του κόσμου τις ιδιαίτερες θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της κοινότητας Συλιβαινιωτίκων Παναγιώτης Κρικέτος, τόνισε: «Ευχαριστούμε πολύ και τον κόσμο που έδωσε για άλλη μια χρονιά ένα καθολικό “παρών” στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και που ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη και του ευχόμαστε καλή ποιμαντορία όταν πλέον γίνει η ενθρόνιση. Ευχαριστούμε τους Νεκτάριο Φαρμάκη και Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στην διήμερη αυτή εορτή του προστάτη του χωριού μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα λόγια του προέδρου της κοινότητας Λόγγου Διονύση Σκαρμούτσου, ο οποίος δήλωσε για την μεγάλη γιορτή: «Γιορτάσαμε με λαμπρότητα και τιμήσαμε τον άγιο της καρδιάς μας. Ευχαριστούμε τους πιστούς που βρέθηκαν στην εορτή τους προσκεκλημένους και όσους παραβρέθηκαν, καθώς σε κάθε περίπτωση, αποτελεί τιμή και για το ίδιο το χωριό μας. Ο Λόγγος είναι ένας τόπος που αξίζει να τον τιμούμε όλοι, πόσο μάλλον την μεγάλη ημέρα της εορτής του πολιούχου του. Στόχος είναι κάθε χρόνο, να είναι αυτή η εορτή όλο και πιο δυναμική και πολυπληθή!».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr