background img
banner
banner

Πήρε τα… βουνά «δοξάζοντας» παντού την Αιγιάλεια

Ο ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΥΛΙΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ “ΣΠΙΤΙ” ΤΟΥ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ – ΆΛΠΕΙΣ

Πάτησε στο όρος Σινά, εξερεύνησε ηφαίστεια, διέσχισε τη Ινδία και τόσα άλλα θαυμαστά και απροσέγγιστα μέρη στον κόσμο. Είδε ηλιοβασιλέματα εκεί που δεν φτάνει ο απλός νους και έφερε “βόλτα” τον πλανήτη, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο λόγος για τον Ανδρέα Ξυλιά, τον 31χρονο Αιγιώτη που έχει αφιερώσει κυριολεκτικά τη ζωή του στα ταξίδια και στο να ανακαλύπτει τις ομορφιές της φύσης!

«Πάντα θυμάμαι να λέω ότι θέλω να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Τώρα νιώθω πολύ ολοκληρωμένος που το έχω καταφέρει» λέει ο ίδιος στo protionline.gr και δηλώνει ότι θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα, αυτή την… αυτούσια λατρεία και ¨τρέλα¨ του για δράση και discovery. Ο 31χρονος έχει “οργώσει” την Ευρώπη με ταξίδια σε Ισλανδία, Λαπωνία, Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, αλλά και όλο τον κόσμο σε Ινδία, Μαλαισία, Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Ιορδανία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Μαρόκο, Τανζανία και άλλες 38 χώρες ακόμα! Έχει συμμετάσχει σε ορειβατικές αποστολές στον Καύκασο, στις ιταλικές, ελβετικές, γαλλικές και ιουλιανές Άλπεις, ανέβηκε σε οροσειρά της Ατλάντα, έκανε αναρρίχηση στο όρος Σινά και είδε πολλά ηφαίστεια της Ινδονησίας.

 

Λίγα λόγια για τον “εξερευνητή”

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πανόραμα Αιγίου. Στα 18 του χρόνια ξεκινά το ¨μαγικό του ταξίδι¨ στον κόσμο του τουρισμού, καθώς εργάστηκε στα Σελιανίτικα και στο ξενοδοχείο ¨Kanelli Beach Hotel¨ κάνοντας πεζοπορικές – εκπαιδευτικές εκδρομές στον Χελμό. Ταυτόχρονα, άρχισε να ταξιδεύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης ¨χτίζοντας¨ εμπειρίες. Στα 25 του, μετακομίζει στην Αθήνα, προκειμένου να σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα. Στο μεσοδιάστημα, αποφοίτησε από διάφορες σχολές αναρρίχησης και ορειβασίας. Πριν 5 χρόνια ίδρυσε την εταιρεία ¨Hellas Nature¨ η οποία διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες σε όλη τη χώρα. Εργάζεται στον ταξιδιωτικό οργανισμό ¨Manessis Travel¨ ως αρχηγός ταξιδιών – περιπέτειας και έχει ήδη ταξιδέψει σε πάνω από 52 χώρες. Εξειδικεύεται στο να είναι ¨Συνοδός Βουνού¨ οδηγώντας ολιγομελείς ομάδες πεζοπορίας και αναρρίχησης, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Λίγοι Αιγιαλείς έχουν “δοξάσει” τον τόπο τους ψάχνοντας “διαμάντια” στις “γειτονιές” του κόσμου. Πώς προέκυψε αυτό; Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα;

Σίγουρα με έσπρωξαν πολλές καταστάσεις στο σημερινό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα η πρώτη μου επαφή με τα ¨Extreme Sports¨ ήταν το 2011 όταν υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία στο σώμα των αλεξιπτωτιστών. Το πιο κομβικό σημείο όμως, πιστεύω ότι ήταν η πρόταση του καλού μου φίλου Γιάννου, να φύγουμε για ένα μήνα στην Ευρώπη με το Interrail. Το Interrail, είναι ένα ενιαίο εισιτήριο τρένων των κρατών, το οποίο σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις όποια και όσα τρένα θέλεις, μέσα σε ένα μήνα! Έτσι κι εμείς – με ένα εισιτήριο στο χέρι – φύγαμε για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας! Μετά από αυτό, είχα ήδη εθιστεί στο ταξίδι και στο… backpacking!

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι δραστηριότητες που έχεις σκεφτεί ως τα επόμενα βήματα; Τι “ετοιμάζεις” για την χειμερινή περίοδο και πώς μπορεί να σε παρακολουθεί κάποιος;

Τα χειμερινά σχέδια περιλαμβάνουν… ελάχιστες διανυκτερεύσεις στο σπίτι μου! Αρχές Οκτωβρίου θα συνοδεύσω μια ομάδα στους δολομίτες της Ιταλίας, στη συνέχεια θα βρίσκομαι για κάποιες αναβάσεις στον Όλυμπο και μετά θα μεταβώ στην Τανζανία για σαφάρι! Ο Νοέμβριος περιλαμβάνει επίσης διάφορες αναβάσεις σε βουνά της Ελλάδας με διανυκτέρευση κάτω από τα αστέρια! Ο Δεκέμβρης θα με βρει στην Λαπωνία όπου για ένα μήνα θα ξεναγώ τα γκρουπ του ¨Manessis Travel¨ στους -20 βαθμούς Κελσίου! Τον Ιανουάριο θα φύγω για ένα προσωπικό ταξίδι στην Λατινική Αμερική που θα περιλαμβάνει το Περού και την ανάβαση στο ηφαίστειο Chimborazo, το οποίο θεωρείται το ψηλότερο σημείο της γης αν μετρήσουμε από την πυρήνα της! Και σίγουρα, ολιγοήμερη ξεκούραση στη Τζαμάικα! Από τέλος Φεβρουαρίου είμαι… ελεύθερος αν θέλετε κάτι!

Όλα τα εγχειρήματα έχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Μία από αυτές είναι και το κόστος, για να πραγματοποιείς κάθε δράση. Πώς συντηρείται η κάθε προσπάθεια;

Το κόστος όντως είναι το μεγάλο ζήτημα. Η απάντηση, είναι δουλειά και πάλι δουλειά. Από μικρός θυμάμαι ότι εργαζόμουν πολύ τα καλοκαίρια ώστε να μπορώ να ταξιδεύω τον χειμώνα. Τώρα πλέον, μπορώ να πω ότι έχω χτίσει ένα πολύ καλό βιογραφικό που μου εξασφαλίζει ικανοποιητικό μισθό, ικανό να καλύψει τις πιο τρελές ορέξεις μου! Φυσικά για να φτάσω εδώ, έχω κάνει πολλές θυσίες, με στέρηση σε διασκέδαση και σε αγορά υλικών αγαθών. Το ισχυρό μου κίνητρο για ταξίδι ήταν πάντα προτεραιότητα. Σίγουρα, παίζει ρόλο η έλλειψη οικογενειακών υποχρεώσεων αυτή τη στιγμή, που μου δίνει τον χρόνο και την οικονομία που χρειάζομαι. Τέλος, έχω έσοδα και από χορηγό στις προσπάθειές μου, το κατάστημα υπαίθριων ειδών Terra Mare, που έχει πιστέψει στα όνειρα και τις ικανότητές μου και μου παρέχει πλήρη και ποιοτικό εξοπλισμό για τις δύσκολες αποστολές.

Τι θα συμβούλευες έναν έφηβο ή κάποιον νέο άνθρωπο, που θα ήθελε να ακολουθήσει τον δικό σου δρόμο;

Δεν θεωρώ ότι είμαι σε θέση να συμβουλέψω κάποιον, διότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτεραιότητες. Παρ’ όλα αυτά, θα έλεγα ότι μια τέτοια ζωή χρειάζεται τρομερή προσαρμογή σε οποιαδήποτε κατάσταση, ισχυρό κίνητρο ώστε να μπορείς να θυσιάζεις πολλές ανέσεις, εργατικότητα για να έχεις τα χρήματα που χρειάζεσαι, αλλά και για να εξυπηρετείς την ομάδα σου με τον καλύτερο τρόπο. Ένας νέος, θα χρειαστεί αστείρευτη όρεξη για μάθηση και θετική ενέργεια για την επίλυση των πολλών προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά πίστεψέ με… αυτό το ταξίδι της ζωής, μένει αξέχαστο! Τέλος, θα πω ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδεύουμε σε μια εργασία που δεν μας αρέσει. Η συμβουλή μου είναι ¨ακολούθησε το όνειρο σου με κάθε κόστος, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Δεν θα το μετανιώσεις!¨

Οι επαγγελματικές σου υποχρεώσεις σε “αφήνουν” να έρχεσαι συχνά στην Αιγιάλεια;

Επισκέπτομαι πολύ συχνά το Αίγιο, μιας και το θεωρώ μια πολύ όμορφη πόλη με πολλές προοπτικές σε κάθε τομέα. Έχω πολύ στενές σχέσεις με την οικογένειά μου και με τους φίλους μου, που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή. Είναι το μέρος που πάντα ηρεμώ! Δεν ξεχνώ να αφιερώνω τις επιτυχημένες αποστολές μου στο Αίγιο και τον ορειβατικό σύλλογο της πόλης, που είναι ο σύλλογος απ’ όπου ξεκίνησα. Πολλές φορές στα ταξίδια μου, είτε στα τουριστικά είτε στα πεζοπορικά, συμμετέχουν συντοπίτες μου και δεν σας κρύβω πόσο χαίρομαι όταν συμβαίνει αυτό!

Ο Ανδρέας Ξυλιάς, στον ελεύθερο χρόνο του – όταν έχει… – του αρέσει να γράφει και να φωτογραφίζει, καλλιτεχνικές δημιουργίες που μπορεί να απολαύσει κάποιος στο προσωπικό του travel blog, ενώ σαφώς, μπορεί να βρει και δεκάδες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις ταξιδιωτικές του ιστορίες ή φωτογραφίες από εκατοντάδες ταξίδια.(www.gameoftrips.wordpress.com)
Τέλος, να αναφερθεί ότι έχει διοργανώσει το “42 Marathon Summits”, σύμφωνα με το οποίο σκαρφαλώνει ή θα σκαρφαλώσει σε 42 διαφορετικές κορυφές βουνών σε 42 διαφορετικές χώρες όλου του κόσμου. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί κάποιες σπουδαίες αποστολές από αυτές, με πιο σημαντικές από αυτές την ψηλότερη κορυφή της Αφρικής το Κιλιμάντζαρο, αλλά και την ψηλότερη κορυφή των Άλπεων το Mont Blanc. Ένας Αιγιώτης που “δοξάζει” σε κάθε γωνιά του πλανήτη τον τόπο που γεννήθηκε και δεν θα σταματήσει ποτέ, όσο υπάρχουν ταξίδια και προκλήσεις…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr