background img
banner
banner

Παράταση της αρδευτικής περιόδου ως το τέλος Οκτωβρίου

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΡΔΕΥΣΙΜΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μία απόφαση που εξέπληξε κάποιους και ικανοποίησε κάποιους άλλους, έλαβε σε έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ, το πρωί της περασμένης Πέμπτης 13 Οκτωβρίου. Αποφάσισε την παράταση της αρδευτικής περιόδου για το έτος 2022, για ακόμη δεκαπέντε ημέρες.

Ως γνωστόν, η αρδευτική περίοδος ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου και λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης και δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος ΄΄η φετινή αρδευτική περίοδος αποδείχθηκε, από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, εξαιρετικά δυσχερής, λόγω ακραίων υψηλών θερμοκρασιών και λειψυδρίας ελλείψεως βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η θερινή περίοδος εις βάρος του φθινοπώρου και να μην είναι πλέον η ικανή και αρκετή η τρέχουσα αρδευτική περίοδος να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών των αρδευομένων, καθίσταται απαραίτητη και απολύτως αναγκαία η λήψη απόφασης για την παράταση της τρέχουσας αρδευτικής περιόδου μέχρι και την 30ή Οκτωβρίου 2022, ώστε να διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση το φυτικό κεφάλαιο των αρδευομένων καταναλωτών της Επιχείρησής μας΄΄.

Αναφέρθηκε ακόμη στον κοινωφελή καταστατικό σκοπό της ΔΕΥΑΑ, ο οποίος συνίσταται στη διαχείριση ενός αγαθού υψίστης ζωτικής σημασίας τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον, όπως είναι το νερό, και να ληφθούν υπόψη οι έκτακτες αυτές καιρικές συνθήκες καθώς και τα προβλήματα των καταναλωτών, θεωρώντας αναγκαίο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη των καλλιεργειών των αρδευομένων καταναλωτών της ΔΕΥΑΑ με την παράταση της αρδευτικής περιόδου για το έτος 2022 κατά 15 ακόμη ημέρες, ήτοι έως τις 30 Οκτωβρίου.

Επιφυλάξεις αλλά και ομόφωνη απόφαση

Επιφυλάξεις εκφράστηκαν πάντως για το κατά πόσο θα βοηθήσει τις καλλιέργειες μία παράταση δεκαπέντε ημερών τη στιγμή που ήδη έχουν ξεκινήσει οι βροχοπτώσεις. Να σημειωθεί ότι περίπου 35 άτομα συνεργάζονται με τη ΔΕΥΑΑ ως υδρονομείς για τους μήνες της αρδευτικής περιόδου, για τους οποίους, μετά την απόφαση της Πέμπτης, θα χρειαστούν κάποια επιπλέον χρήματα για τη μισθοδοσία τους.

Πάντως, η απόφαση που έλαβε σχετικά, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ ήταν ομόφωνη αφού θετικά ψήφισε και εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, η οποία τόνισε: ΄΄Είδα θετικά την παράταση για δεκαπέντε ημέρες της άρδευσης διότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πιστεύω πως πρέπει να στηριχθούν οι αγρότες και να παρέχουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τις αρδευόμενες εκτάσεις΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr