background img
banner
banner

«Πράσινο φως» για τη στέγαση του Συμβουλευτικού Κέντρου

ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Ε.Λ.Ε. – ΠΡΟΧΩΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Δυναμικό είναι το ξεκίνημα, ως προς την υπηρέτηση των σκοπών της, από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) που βρίσκεται στη φάση υλοποίησης ενδιαφερουσών δράσεων. Παράλληλα, δρομολογεί τον στόχο της δημιουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου στον δήμο, έχοντας ήδη, όπως φαίνεται, εξασφαλίσει τον χώρο που θα το στεγάσει, ο οποίος θα είναι οι πρώην εγκαταστάσεις του ΚΕΚ Ν.Ε.Λ.Ε. στην οδό Αναπαύσεως.

Η ανάγκη άλλωστε, δημιουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου στον δήμο, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ, δεδομένων των ανησυχητικών αριθμών που έχουν καταγραφεί σε επίπεδο Αιγιάλειας και από την Ένωση Γυναικών Ελλάδας – Παράρτημα Αιγίου, βάσει των οποίων, περισσότερες από 130 γυναίκες στην Αιγιάλεια, κυρίως από περιοχές που βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες Ερινεού και Ακράτας, φαίνεται ότι έπεσαν θύματα βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας (2020-2021). Επίσης, φαίνεται πως ο αριθμός των θυμάτων έμφυλης βίας στην περιοχή διπλασιάστηκε. Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες αυτές παραπέμπονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας, στην Πάτρα, ενώ κάποιες από αυτές, μαζί με τα παιδιά τους, μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές…

Μ. Γιδά: «Είναι κάποιες παρεμβάσεις αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν»

Το βέβαιον είναι ότι η Δ.ΕΠ.ΙΣ. έχει… βάλει το νερό στ’ αυλάκι για τη δημιουργία του Κέντρου, αφού, όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr η πρόεδρός του και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, η δημόσια υπηρεσία ακινήτων παραχώρησε τον χώρο της οδού Αναπαύσεως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, απ’ όπου θα παραχωρηθεί στο δήμο γι’ αυτό τον σκοπό, για δέκα χρόνια.

Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής: ΄΄Αυτή την στιγμή το δεδομένο που υπάρχει για το Συμβουλευτικό Κέντρο, είναι ότι η δημόσια υπηρεσία των Ακινήτων (πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) απάντησε θετικά και θα κάνει την παραχώρηση στην Περιφέρεια για δέκα χρόνια. Αφού ολοκληρωθεί αυτό με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που περιμένουμε, θα υπογραφή σύμβαση, μεταξύ του δήμου Αιγιαλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα, καθώς πρέπει πρώτα να εκδοθεί η υπουργική απόφαση και μετά οι σχετικές υπογραφές. Η παραχώρηση αυτή θα είναι δωρεάν και διάρκειας δέκα ετών. Όταν η Περιφέρεια λάβει τον σχετικό φάκελο, πρόκειται να γίνουν γρήγορα οι οποίες ενέργειες, γι’ αυτό και η γραφειοκρατική διαδικασία δεν θα παίξει ρόλο σε αυτή την περίπτωση, κατά πάσα πιθανότητα. Ελπίζω όλες οι απαιτούμενες ενέργειες να γίνουν σύντομα και να μην υπάρξει καθυστέρηση΄΄.

Από εκεί και πέρα, η κ. Γιδά είπε: ΄΄Όταν θα έχουμε το “πράσινο φως” θα μπορέσουμε να μπούμε μέσα στην κτιριακή μονάδα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που χρειάζονται. Είναι κάποιες παρεμβάσεις αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν και εμείς ήδη έχουμε ελέγξει τον χώρο και έχουμε κάνει εκτίμηση της κατάστασης. Έχουμε βάλει έναν μηχανικό ο οποίος προέβη σε συγκεκριμένη μελέτη του χώρου και υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις που θα γίνουν ώστε να αποκατασταθεί το κτίριο, καθώς υπάρχουν διαβρώσεις σε ορισμένα σημεία, να απομακρυνθεί η υγρασία και να πραγματοποιηθούν βαψίματα στους τοίχους, ενώ υπάρχουν και παράθυρα χαλασμένα ή ταλαιπωρημένα από την πολυκαιρία΄΄.

Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου για τον καρκίνο του μαστού

Όσο για την εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο, η πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ, τόνισε πως θα είναι υπό τη διοργάνωση της Επιτροπής Ισότητας του δήμου Αιγιάλειας και του “Άλματος Ζωής” που εδρεύει στην Πάτρα. ΄΄Θα γίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Η κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Καθηγήτρια Ακτινοδιαγνωστικής Κατερίνα Σολωμού η οποία θα μιλήσει για την αξία της πρόληψης. Επίσης θα τοποθετηθούν δύο αξιόλογες ομιλήτριες, η Ψυχολόγος Άννα Μπελεβέγκα και η εθελόντρια από το “Άλμα Ζωής” Άννα Γουρζή η οποία θα μιλήσει βιωματικά, για την περιπέτεια που είχε με την υγεία της και πώς ο καρκίνος του μαστού τής άλλαξε την ζωή. Στο τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με την ορχήστρα του Σάκη Παπαδημητρίου και την κόρη του, την τραγουδίστρια Έλενα Παπαδημητρίου΄΄.

Όπως τόνισε η κ. Γιδά και στην εισήγησή της που υιοθέτησε και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, «η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα που αφορά όλες τις γυναίκες, αφού είναι αφιερωμένη στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Μία ασθένεια που δεν είναι αθεράπευτη, ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα αυτής της ημέρας, αλλά και ολόκληρου του Οκτώβρη, που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Κάθε χρόνο στη χώρα μας αναφέρονται 6.000 νέες περιπτώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της. Εξ αφορμής της παγκόσμιας ημέρας που είναι στις 25 Οκτωβρίου αλλά και ολόκληρου του μήνα, προτείνω στο Σώμα να κάνουμε μια εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού. Δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε την εκδήλωση για την 25η Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Η εκδήλωση προτείνω να γίνει στις 31 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30΄΄.

Έως σήμερα δηλώσεις συμμετοχής για τη δράση στην Πάτρα από το «Άλμα Ζωής»

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ», ΞΑΝΑ-βάφει την πόλη ροζ ενάντια στον καρκίνο του μαστού, στην κλασσική διαδρομή του από τα Ψηλά Aλώνια μέχρι τον Μώλο της Πάτρας. Η Δ.ΕΠ.ΙΣ του Δήμου Αιγιαλείας, προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση αυτή, θα διαθέσει δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο του Δήμου. Όποιος/α ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στα τηλέφωνα 26910 26136 εσωτερικό 3 και 26910-26136 εσωτερικό 4 ως σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Ώρα αναχώρησης 9.30 από την Πλατεία Δεξαμενής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ · ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr