background img
banner
banner

Π.Ε.Σ.: «Επενδύοντας» στην εξωστρέφεια

ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ – ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ SIAL ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΚΑΙ AGROTICA ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και την κρίσιμη εποχή για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών «απαντά», «επενδύοντας» στην εξωστρέφεια που μπορεί να δώσει νέες προοπτικές στα προϊόντα της. Έτσι, το τελευταίο διάστημα έλαβε μέρος σε δύο διεθνείς εκθέσεις:

Την 29η Agrotica στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε με τεράστια προσέλευση κόσμου και στοχευμένες εκδηλώσεις και στην έκθεση Sial στο Παρίσι που προσελκύει τα… βλέμματα όλου του πλανήτη, αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων παγκοσμίως.

Η δυναμική της Agrotica και οι συζητήσεις για τη σταφίδα

Η 29η Agrotica έδωσε και φέτος δυναµικό «παρόν» στη Θεσσαλονίκη, από τις 20 έως και τις 23 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, προσελκύοντας τον αγροτικό κόσμο αλλά και όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον γεωργικό κλάδο και την αγροτική οικονομία. Η πολύ μεγάλη προσέλευση επιβεβαίωσε με τον πλέον αδιαμβισβήτητο τρόπο την θέση της ως την μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση στον τοµέα των γεωργικών µηχανηµάτων, του εξοπλισμού και των εφοδίων στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και µία από τις πέντε σηµαντικότερες εκθέσεις του πρωτογενούς τοµέα στην Ευρώπη. Παράλληλα, πλήθος επίκαιρων και στοχευμένων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν αποτυπώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον σφυγμό της αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

Την έκθεση επισκέφθηκαν από την Π.Ε.Σ ο πρόεδρος Αθανάσιος Σωτηρόπουλος και ο Διευθυντής Μίλτος Σταυρόπουλος, προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν για την αγροτική επιχειρηματικότητα, τις νέες τάσεις στον αγροτικό κλάδο, τις σύγχρονες τεχνολογίες και πού εφαρμόζονται, αλλά και να συμμετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την ΔΕΘ HELEXPO.

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση που προσέλκυσε πολύ μεγάλος πλήθος κόσμου, ήταν της ΕΘ.Ε.Α.Σ. (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) με θέματα όπως: η ΚΑΠ 2023 – 27, οι νέες τεχνολογίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας κ.λπ. Τη σημαντική αυτή ημερίδα παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Σ, άλλωστε ο πρόεδρός της κ. Σωτηρόπουλος, είναι και μέλος της Διοίκησης της ΕΘ.Ε.Α.Σ. Στην ημερίδα αυτή παρέστη και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς. Ως εκ τούτου ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Σ. να του θέσουν τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο με πρώτο βεβαίως της σταφίδας.

 

Αθαν. Σωτηρόπουλος: «Στήριξη στις δικές μας συνεταιριστικές οργανώσεις και Ο.Π. για να μην χαθεί η σταφιδοκαλλιέργεια»

Ο κ. Σωτηρόπουλος δήλωσε σχετικά με την σταφίδα τα παρακάτω: ΄΄Ως πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών της Π.Ε.Σ αλλά και ως σταφιδοπαταγωγός, έχω εδώ και ενάμιση χρόνο ενημερώσει πολλές φορές μάλιστα την πολιτεία και τους συναδέλφους για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα σε βάρος τους. Η συντεχνία συμφερόντων όμως έπεισε την πολιτεία να μην αποσύρει το πλεόνασμα σταφίδας, που για πρώτη φορά υπήρξε και αποδεδειγμένα από τους ελέγχους του υπουργείου προήλθε από την πανδημία, με σκοπό να εξευτελίσουν στη συνέχεια την τιμή της σταφίδας όπερ και εγένετο… Σήμερα όλοι αυτοί κρύβονται από τους σταφιδοπαραγωγούς… Πριν δυο μήνες οι έμποροι συμφωνούσαν και υπερθεμάτιζαν μάλιστα στην πρόταση της Ο.Π της Π.Ε.Σ για την σωτηρία της σταφίδας για κατώτατη τιμή € 1,50/ κιλό, μάλιστα μπροστά σε όλους τους εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών από όλη την Πελοπόννησο και την Ζάκυνθο… Τώρα τους είδατε πουθενά;

Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, η Π.Ε.Σ έκανε το χρέος της και αγόρασε στην τιμή € 1,25/κιλό χιλιάδες τόνους σταφίδας με σκοπό να δημιουργήσει μια κατώτατη βάση τιμής για να προσπαθήσουμε να πάμε στη συνέχεια ακόμη υψηλότερα την τιμή. Όμως ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ που μας έδωσαν στις 30 Αυγούστου δυστυχώς οι άλλοι εμπλεκόμενοι στο σταφιδεμπόριο. Αγόραζαν και συνεχίζουν να αγοράζουν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές παρασύροντας την αγορά προς τα κάτω…΄΄.

Και πρόσθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος: ΄΄Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, μια μόνο δυνατότητα έχουμε για να προστατέψουμε το εισόδημά μας και να μην εγκαταλειφθεί η σταφιδοκαλλιέργεια. Να στηρίξουμε τις δικές μας συνεταιριστικές οργανώσεις και Ο.Π. Σε κάθε περίπτωση, όταν πουλάτε το προϊόν σας εκτός αυτών, να ζητάτε να σας γράφουν στο τιμολόγιο την τελική τιμή και να μην αρκείστε σε υποσχέσεις του τύπου “πάρτε τώρα 70 έως 90 λεπτά το κιλό και θα ακολουθήσει συμπληρωματική τιμή”… Στηρίξτε την προσπάθεια όλων των συνεταιριστικών σας οργανώσεων και Ο.Π για να στηρίξουν και αυτές μια καλύτερη τιμή στη σταφίδα μας. Εάν οι έμποροι δώσουν την τιμή που σας υποσχέθηκαν, δημόσια τότε εμείς θα κατοχυρώσουμε υψηλότερη τιμή, διαφορετικά θα πέσει η τιμή σε όλους μας γιατί ένας “κούκος δεν φέρνει την άνοιξη….” όπως λέει και θυμόσοφος λαός μας. Συνάδελφοι, για άλλη μια φορά σας κάνω έκκληση, παραδώστε τη σταφίδα σας όπου θέλετε αλλά μην την δίνετε σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που αποφασίσαμε όλοι μαζί οι σταφιδοπαραγωγοί στις 30 Αυγούστου δηλαδή € 1,25/κιλό, γιατί θα παρασύρει τις τιμές όλων μας προς τα κάτω. Στην ίδια διεθνή αγορά απευθύνονται όλοι, συνεπώς δεν μπορεί η Π Ε.Σ να αγοράζει σε υψηλή τιμή και όλοι οι υπόλοιποι έμποροι σε πολύ χαμηλές…

Συνάδελφοι, η χαμηλή τιμή θα ζημιώσει εσάς αλλά και τούς συναδέλφους σας ανεξάρτητα πού παρέδωσαν τη σταφίδα τους… Ζητήστε από όλους τους εμπλεκόμενους στο σταφοδεμπόριο να σας δώσουν την τιμή του € 1,25 /κιλό που πήραν για την εμπορεύσιμη προκαθαρισμένη σταφίδα όσοι παρέδωσαν στην Π.Ε.Σ. ώστε να κατοχυρώσουμε και για τους υπόλοιπους συναδέλφους μας ενιαία τιμή΄΄.

Μ. Σταυρόπουλος: ΄΄Ενδυνάμωση του εταιρικού μας brand και της τοποθέτησής του μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του ανταγωνισμού μας΄΄

Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα από τις 15 έως τις 19 Οκτωβρίου, η Π.Ε.Σ. ταξίδεψε στην «καρδιά» της Ευρώπης. Η έκθεση Sial διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια στο Παρίσι σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο 250.000 m2 και είναι η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων παγκοσμίως. Στη φετινή έκθεση που άνοιξε τις πύλες της από τις 15 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου συμμετείχαν 7200 εκθέτες – επιχειρήσεις από 120 χώρες. Την επισκέφτηκαν 310.000 εμπορικοί επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Στην έκθεση αυτή συμμετείχε και η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας στον τομέα των σταφίδων, η τοπική Συνεταιριστική Οργάνωση, Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών.

Ο διευθυντής της Π.Ε.Σ Μίλτος Σταυρόπουλος δήλωσε: ΄΄Η Π Ε.Σ. δεν θα μπορούσε να λείψει από ένα τόσο σημαντικό εμπορικό γεγονός και μάλιστα τώρα μετά από την μακροχρόνια απουσία μας από τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, εξ’ αιτίας της πανδημίας. Η σταφιδική κρίση ήταν ένας επίσης σημαντικός πρόσθετος λόγος για να πάμε σε αυτή την έκθεση. Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επιχειρούν σε ένα διεθνές περιβάλλον. Για εμάς η συμμετοχή σε μια διεθνή έκθεση μόνο κέρδος είναι και σημαντική επένδυση. Αυτή η επένδυση επιστρέφει πολλαπλώς τα χρήματά της, μέσω της ενδυνάμωσης του εταιρικού μας brand και της τοποθέτησής του μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του ανταγωνισμού μας. Μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας, να συναντήσουμε πολλούς από τους πελάτες μας αλλά και να γνωρίσουμε δυνητικούς πελάτες, διευρύνοντας το πελατολόγιό μας. Μιλώντας μαζί τους μας γνωστοποιούν τις νέες ανάγκες τους, τα προβλήματα που πιθανώς αντιμετώπισαν καθώς και τις προοπτικές για να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας΄΄.

Και συνέχισε ο διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης: ΄΄Επιπρόσθετα, μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί, σεμινάρια και δρώμενα που διευρύνουν τους ορίζοντες αντίληψης για το εμπορικό «γίγνεσθαι» του χώρου μας. Μας δίνεται επίσης η ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις νέες τάσεις και τις παγκόσμιες εξελίξεις του κλάδου μας, να παρουσιάσουμε στην αγορά τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουμε, καθώς και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που για χρόνια ΜΟΝΟ η Π.Ε.Σ με τα σύγχρονα διαπιστευμένα εργαστήριά της υποστηρίζει, με το επιστημονικό προσωπικό της αλλά και ΜΟΝΟ αυτή συν χρηματοδοτεί προκειμένου να αναδείξει την υψηλή διατροφική αξία της σταφίδας μας΄΄.

Καταλήγοντας, επισήμανε: ΄΄Η ακλόνητα σταθερή θέση μας, προκειμένου να έχουν καλύτερο μέλλον τα προϊόντα μας και οι παραγωγοί μας, είναι ότι η έρευνα θα πρέπει να συνδεθεί με την παραγωγή και οι προωθητικές δράσεις μας να ενταθούν προκειμένου να επικοινωνήσουμε επαρκώς τα πολύ σημαντικά, ευεργετικά και προστατευτικά αποτελέσματα που έχει η σταφίδα στην υγεία μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr