background img
banner
banner

Σε ισχυρή πίεση η κατανάλωση ψωμιού

ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΩΝ ΣΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑ 30% ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Εξαιρετικά δύσκολη φαντάζει η κατάσταση στη βιοτεχνική αρτοποιία στην Αιγιάλεια, με την οικονομική αστάθεια που έχουν επιφέρει οι ανατιμήσεις των υλικών να έχει δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα, την ώρα που το κόστος λειτουργίας, εξαιτίας της ενέργειας, έχει πολλαπλασιαστεί. Η δε μείωση του τζίρου σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, ξεπερνά το 30%…

Αν ληφθεί υπόψη ότι σε όλα τα είδη έχουν γίνει ανατιμήσεις, τότε αποκαλύπτεται πως ο όγκος των πωλουμένων προϊόντων έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Οι πωλήσεις των διαφόρων ειδών (προϊόντα ζαχαροπλαστικής, τυρόπιτες κ.λπ.) εκτός του ψωμιού, που διακινούνται μέσω των αρτοποιείων, έχουν μειωθεί δραστικά ενώ αυτά τα είδη πραγματοποιούν και τον μεγαλύτερο τζίρο στα αρτοποιεία. Παράλληλα, η κατανάλωση του ψωμιού έχει μειωθεί κατά 7% – 8% τουλάχιστον κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με το νέο… κύμα φτώχειας, οι καταναλωτές δεν πετούν καθόλου τρόφιμα και ψωμί.

Α. Τηλιγάδης: «Δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε κερδοφορία ή απώλεια»

Τη διάσταση του προβλήματος δίνει μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Αρίστος Τηλιγάδης, επισημαίνοντας: ΄΄Ξεκινάμε την εργασία μας χωρίς να ξέρουμε το κόστος του ψωμιού. Βγάζουμε τιμές και τα πράγματα ανατρέπονται μέρα πάρα μέρα. Η διακύμανση της κοστολογικής επιβάρυνσης για εμάς είναι πρωτοφανής. Κι αυτό συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις. Δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε κερδοφορία ή απώλεια. Δεν ξέρουμε αν τον ένα μήνα θα πληρώσουμε για ρεύμα 2.000 ευρώ και τον άλλο 3.000 ευρώ. Για πρώτη φορά ο κλάδος μας βρίσκεται με… την πλάτη στον τοίχο΄΄.

Αναφορικά με τις τιμές των πρώτων υλών, σημείωσε: ΄΄Υπήρξαν κάποιες μειώσεις αλλά όχι στις βασικές πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, τα άλευρα παραμένουν σε υψηλές τιμές και μειώθηκε μόνο κάπως η τιμή στο ηλιέλαιο. Μας πληροφόρησαν ότι οι μαγιές αυξάνονται πάνω από 30- 40% την άλλη εβδομάδα΄΄.

Τα 39 αρτοποιεία σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα απασχολούν 120 άτομα!

Να σημειωθεί ότι σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα υπάρχουν 39 αρτοποιεία ωστόσο τα μέλη της Συντεχνίας είναι περισσότερα. Σε τοπικό επίπεδο, όπως είπε ο κ. Τηλιγάδης, μέχρι στιγμής δεν έχουμε απώλειες και λουκέτα.

Κανείς δεν γνωρίζει όμως τι θα γίνει ως το τέλος του χρόνου, όπως ανέφερε, καθώς υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που σηκώνουν μεγάλο βάρος εξαιτίας της κατάστασης. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 14.000 αρτοποιεία, εκ των οποίων ορισμένα σε άλλες περιοχές δεν άντεξαν και έκλεισαν. Βεβαίως, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα αρτοποιεία αποτελούν κινητήριο δύναμη των κατά τόπους οικονομιών καθώς απασχολούν και μεγάλο αριθμό προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πανελλαδικά, στα 14.000 αρτοποιεία απασχολείται 40.000 κόσμος. Σε επίπεδο δε Αιγιάλειας και Καλαβρύτων απασχολούνται περί τα 120 άτομα!

Ποιος μπορεί να είναι όμως ο τζίρος ενός μέσου αρτοποιείου την ημέρα ώστε να δύναται να αντεπεξέλθει στα έξοδα λειτουργίας του; ΄΄Σε καλή κατάσταση, ένα αρτοποιείο θα κάνει τζίρο 400 με 500 ευρώ την ημέρα. Σήμερα όμως τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα. Τόσο που να μην βγαίνουν τα έξοδα΄΄, αναφέρει ο πρόεδρος της Συντεχνίας και α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Σε ό,τι αφορά δε την τιμή του ψωμιού, εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξει αύξηση όμως ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει μετά από καιρό. Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή, η φρατζόλα στην Αιγιάλεια, πωλείται από 1,00 έως 1,10 ευρώ.

Δ. Μπομποτσιάρης: «Ο αρτοποιός χάνει τον έλεγχο διότι δεν ξέρει τι του ξημερώνει»

Για την κατάσταση των αρτοποιείων ρωτήθηκε από τo protionline.gr και το μέλος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας και της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Μπομποτσιάρης, ο οποίος σημείωσε: ΄΄Ο κλάδος μας πλήττεται εξαιτίας της ξέφρενης κούρσας των ανατιμήσεων. Ένα αρτοποιείο δεν παρασκευάζει και δεν διαθέτει μόνο ψωμί. Ως κύρια ύλη, τα άλευρα έχουν… εκτοξευθεί. Υπάρχουν όμως και το αλάτι, το βούτυρο, η σοκολάτα το γάλα και τόσα άλλα… Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, ο αρτοποιός χάνει τον έλεγχο διότι δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Έχουμε ήδη καθορίσει τις τιμές και από ώρα σε ώρα μπορεί να μας ενημερώσει ο προμηθευτής ότι το ίδιο βράδυ υπάρχουν αυξήσεις. Βρισκόμαστε διαρκώς πάνω από έναν υπολογιστή για να δούμε πώς θα ρυθμίσουμε τα οικονομικά της επιχείρησής μας. Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση κι όλα αυτά ενώ το αρτοποιείο δεν διαθέτει ήδη πολυτελείας. Το ψωμί είναι είδος πρώτης ανάγκης και δεν μπορεί να παρουσιάζει μείωση στη ζήτηση. Αυτό και μόνο σημαίνει πολλά. Βάσει και μελετών της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, βλέπουμε πως αλλάζουν πολλά και με τη βιωσιμότητα των αρτοποιείων. Δηλαδή ως τώρα έκλεινε ένα αρτοποιείο γιατί ο αρτοποιός έβγαινε στη σύνταξη. Τώρα όμως υπάρχουν περιπτώσεις ανά την Ελλάδα που το αρτοποιείο είναι μη κερδοφόρα επιχείρηση και κλείνει…΄΄.

Τείνει να εκλείψει το οικογενειακό τραπέζι το μεσημέρι

Ο κ. Μπομποτσιάρης θίγει και άλλες παραμέτρους, λέγοντας: ΄΄Ναι μεν ο κόσμος συνεχίζει να στηρίζει τον φούρνο της γειτονιάς, όμως δεν ψωνίζει όπως παλιά. Κι αυτό έχει να κάνει και με οικονομικούς λόγους, αφού περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα, αλλά και με κοινωνικούς. Πλέον τείνει να εκλείψει το οικογενειακό τραπέζι το μεσημέρι, το παραδοσιακό φαγητό, το ψωμί της ημέρας. Οι άνθρωποι δεν συναντιούνται, μπορεί να ψωνίσουν φαγητό απέξω, μπορεί να περάσουν όλη τη μέρα στη δουλειά. Παρόλα αυτά, εμείς φροντίζουμε να κρατάμε μία ποιότητα στα προϊόντα μας κι αυτό συναντάται στην πλειονότητα των αρτοποιείων της περιοχής μας.

Στην Αιγιάλεια υπάρχουν αρτοποιεία που δεν συναντώνται πανελλαδικά ούτε σε ποιότητα ούτε από άποψη παροχής υπηρεσιών. Θεωρώ πως εάν είχαμε μία τουριστική υποδομή, και είχαμε να λαμβάνουμε «ξένο χρήμα» δεν θα μας «άγγιζε» τόσο η ενεργειακή κρίση. Δυστυχώς όμως επηρεαζόμαστε άμεσα από τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας τα οποία προσπαθούμε να απορροφήσουμε και να ξεπεράσουμε΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr