background img
banner
banner

Συγκίνηση, εθνική υπερηφάνεια και ελπίδα… | ΦΩΤΟ

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

«Η αγάπη του Έλληνα για την Πατρίδα και την Ελευθερία δεν έχει όρια, ούτε τίθεται κάτω από όρους και προϋποθέσεις. Είναι μία αγάπη αστείρευτη και ισχυρή, που όμοιά της σπάνια μπορεί κανείς να απαντήσει». Τα λόγια αυτά από την ομιλία της διευθύντριας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Βασιλικής Πλατάνου στη Ηρώο, επιβεβαίωσαν με τον πλέον έντονο τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αιγίου, που παρέλασαν με περίσσια χάρη, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, στο Αίγιο, τιμώντας τη λαμπρή επέτειο του «ΟΧΙ» που ακόμη και σήμερα αποτελεί «φάρο» Δημοκρατίας και Ελευθερίας.

Αμέσως μετά τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, ιερός κλήρος, αρχές και λαός, μετέβησαν στα Υψηλά Αλώνια όπου στο Μνημείο των Ηρώων εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο.

Ένας ύμνος στον ηρωισμό των Ελλήνων!

Ύμνο στον ηρωισμό των Ελλήνων αποτέλεσε ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Βασιλική Πλατάνου, λίγα μέτρα μπροστά από το μνημείο Ηρώων. Ξεκινώντας με τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, αποτύπωσε τη βαθιά τομή που χάραξε το έπος της Αλβανίας σε ολόκληρο τον ελληνισμό, μια τομή που –όπως είπε – έγινε η αιτία για τον ίδιο αλλά και για τους περισσότερους Έλληνες να κατανοήσουν το νόημα της συλλογικής δράσης, του κοινού αγώνα για αξίες και ιδανικά. Εξιστορώντας τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940, η κ. Πλατάνου είπε πως το «ΌΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά προς την πανίσχυρη Ιταλία, αποτέλεσε την απερίφραστη άρνηση ενός ολόκληρου λαού ενάντια στην υποταγή και την υποδούλωση, ενώ έμελε να συντελέσει στην πιο έντονη αφύπνιση του ηρωισμού των Ελλήνων.

Κατά την εύστοχη και εμπεριστατωμένη ομιλία της, η κ. Πλατάνου σημείωσε μεταξύ άλλων πως ΄΄ο ελληνοϊταλικός πόλεμος έγινε η απαρχή για μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας΄΄ και ότι ΄΄ο ελληνικός στρατός για πέντε μήνες μαχόταν με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στους Ιταλούς, διδάσκοντας για μία ακόμη φορά, ολόκληρη την ανθρωπότητα που παρακολουθεί συγκλονισμένη την αντίσταση των Ελλήνων, πώς πολεμούν οι ήρωες΄΄.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αντίξοες συνθήκες που συνάντησαν οι Έλληνες στρατιώτες στα βουνά της Αλβανίας, λέγοντας: ΄΄Στέκονται αγέρωχοι και δεν υποχωρούν στην υπεροπλία του Ιταλού εισβολέα. Με πίστη στον Θεό και με τολμηρές αντεπιθέσεις, επιτυγχάνουν όχι μόνο να αποκρούσουν την ιταλική επίθεση, αλλά να πατήσουν ξανά τη γη του βασιλιά Πύρρου και να ελευθερώσουν τα ελληνικά χωριά της Βόρειας Ηπείρου, την Κορυτσά, το Αργυρόκστρο, τους Άγιους Σαράντα΄΄. Η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού, μίλησε και για το δεύτερο «ΟΧΙ» των Ελλήνων, αυτή τη φορά προς τον Γερμανό δικτάτορα Χίτλερ που κλήθηκε να βοηθήσει τους Ιταλούς συμμάχους του, καθώς στα οχυρά της Μακεδονίας και της Θράκης, στο Ρούπελ, στο Περιθώρι, στο Λίσσε, στον Έχινο, γράφτηκαν νέες σελίδες άφθαστης δόξας. ΄΄Αργότερα, η αιμοτοβαμμένη Ελλάδα πάλεψε ολομόναχη σαν λιοντάρι, ώσπου η αντοχή της εξαντλήθηκε, με αποκορύφωμα τη βεβήλωση της αιώνιας Ακρόπολης των Αθηνών, όταν υψώθηκε η σημαία του πανίσχυρου κατακτητή΄΄, σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: ΄΄Η αδάμαστη ψυχή των Ελλήνων πάντοτε επιβλητική και περήφανη δεν κάμπτεται. Παρά τις τρομερές πιέσεις, βάσανα και εκτελέσει, το ελληνικό πνεύμα αντιστέκεται στη φρικτή δουλεία. Παραμένει ατάραχο και αδέσμευτο ενώ ο έρωτας και την Ελευθερία γιγαντώνεται και η εθνική ενότητα αντλεί καρτερία για αμείλικτο κατά των αξονικών δυνάμεων αγώνα Αντίστασης΄΄.

Μιλώντας για το σήμερα, είπε πως ΄΄το φάντασμα του φασισμού, του εθνικισμού, του οικονομικού και ενεργειακού πολέμου φαίνεται να απειλεί ακόμη μια φορά την Ευρώπη΄΄, τονίζοντας πως ΄΄η χώρα μας και η Ευρώπη οφείλουν να πουν ένα νέο δυνατό «ΟΧΙ»΄΄. Και κατέληξε: ΄΄Εορτάζοντας σήμερα την επέτειο της εποποιίας του ’40, ας αποτιμήσουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς Ήρωες. Η θυσία αυτή ας γίνει για όλους χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας΄΄.

Απέτισαν φόρο τιμής στους Ήρωες

Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση των στεφάνων από: Τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, τον βουλευτή Άγγελο Τσιγκρή, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Αιγίου Γιώργο Γκιώνη, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλη Ροδόπουλο, τη διοικήτρια του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Ελένη Κλάγκου, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Γιώργο Κολοκοτσά, την εκπρόσωπο του κόμμματος «Ελληνική λύση», τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Μπέσκο, τον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής δήμου Αιγιαλείας Δημήτρη Ελευθεριώτη, την εκπρόσωπο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας, την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Κατερίνα Δημουλά, τη γραμματέα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Ζουμπουλιά Σπυροπούλου, εκπρόσωπο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Δημήτρη Ντερντέ, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Πολυτέκνων Θόδωρο Μιχαλόπουλο, τον πρόεδρο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Αιγιαλείας Βασίλη Σταθακάρο, τον εκπρόσωπο της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αιγιαλείας Άκη Μουρίκη, την εκπρόσωπο της Ι.Λ.Ε.Α., τον εκπρόσωπο των Αναβιωτών Αιγιαλείας, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Τάσο Κατσωνόπουλο και τον εκπρόσωπο των μαρτυρικών χωριών Σπύρο Ζούδιο.

Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Αιγίου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr