background img
banner
banner

«Τοπίο στην ομίχλη» η διασπορά της «Όμικρον»

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΟΣΟ ΘΑ… ΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ

Μία… ελεγχόμενη περίοδο διανύει το σύνολο της μαθητικής κοινότητας στα δημοτικά σχολεία όλης της Αιγιάλειας και σε σχέση με τα νέα κρούσματα του covid ή των καινούριων μεταλλάξεων που έχουν υπερισχύσει. Η εικόνα της διασποράς του κορωνοϊού στις συγκεκριμένες μονάδες, δεν ξεπερνά το 4%, ποσοστό μικρό σε σχέση με την κοινωνική έξαρση αλλά και την γενική ανησυχία που υπήρχε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι μαθητές ηλικίας από 6 έως 12 ετών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ισχύουν για την Αιγιάλεια, αντιμετωπίζουν την νόσηση του ιού κατά 95% εντελώς ασυμπτωματικά, την ίδια στιγμή που γονείς και εκπαιδευτικοί, όταν και αν νοσήσουν, υφίστανται κάποιες συνέπειες παραπάνω στην υγεία τους.

Ο covid -19 φαίνεται ότι για τη φετινή σχολική χρονιά η οποία ξεκίνησε πριν ένα μήνα, είναι ένας “φίλος” της μαθητικής κοινότητας στις μονάδες του δήμου, ο οποίος ακολουθεί… διακριτικά – προς το παρόν – τις εξελίξεις του ιικού φορτίου και των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή και στα σχολεία. Η επιπλέον ανησυχία και των ανθρώπων της εκπαίδευσης αλλά και των γονέων, είναι πως όσο θα χειμωνιάζει οι εποχικές ιώσεις και οι διάφορες αρρώστιες ίσως ενισχύσουν τον ιό του κορωνοϊού, ειδικά όταν σε περίπου έναν μήνα από τώρα, τα παράθυρα των αιθουσών θα… κλείνουν λόγω του ψύχους. Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα που παρουσιάζουν τα δημοτικά σχολεία του δήμου σε σχέση με την διασπορά αυτή τη στιγμή, είναι ελεγχόμενα αισιόδοξη.

Τρεις εκπαιδευτικοί… off

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, συνολικά τρεις εκπαιδευτικοί σε όλη την Αιγιάλεια νοσούν από κορωνοϊό και δεν είναι στην θέση τους και στα σχολεία τους. Αυτό αμέσως – αμέσως, προσδίδει δύο διαφορετικές εικόνες της σχολικής ζωής: Η μία εξ αυτών, είναι αφενός πως ενισχύεται μέρα με τη μέρα η άποψη ότι όσο θα πλησιάζει ο χειμώνας και οι κλειστοί χώροι θα επανέρχονται στο προσκήνιο της καθημερινότητας, οι ενήλικες θα νοσούν πιότερο από τους ανήλικους, ενώ από την άλλη η νόσηση από κορωνοϊό “ενισχύει” την πιθανότητα και σε ενήλικες και σε μαθητές, να διευρυνθεί η διασπορά του ιού ακόμα πιο πολύ. Καθώς δεν υπάρχει πλέον καταγραφή των κρουσμάτων, δεν μπορούν να υπάρξουν και επίσημα στοιχεία των νοσήσεων στις σχολικές μονάδες, εν τούτοις όμως, η εικόνα που εμφανίζει αυτές τις ημέρες ο δήμος σε σχέση με τον covid, είναι μία “κατά προσέγγιση” καλή εικόνα, με τις περιπτώσεις των γονέων που έχουν συμπτώματα long covid, να βρίσκεται στο 7% περίπου.

Δ. Ελευθεριώτης: “Η μεταδοτικότητα είναι και παραμένει μικρή μεταξύ των μαθητών”

Δυστυχώς ο ιός του covid -19 ταλαιπωρεί ακόμα την μαθητική κοινότητα και όπως φαίνεται, αυτό θα ισχύσει σε όλη την σχολική χρονιά. Ευτυχώς όμως, ο ιός έχει εξασθενήσει αισθητά και ενώ τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση στην Αιγιάλεια, η ένταση, η διάρκεια και η μεταδοτικότητα είναι και παραμένει μικρή” επισήμανε στην “Π” ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αιγιαλείας, Δημήτρης Ελευθεριώτης. Σχολιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζουν οι σχολικές μονάδες σε σχέση με την διασπορά, ο κ. Ελευθεριώτης ανέφερε: “Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που να νοσεί όντως κάποιο παιδί, δίχως να έχει όμως τα ανάλογα συμπτώματα. Από την στιγμή που στα σχολεία για φέτος δεν υπάρχει κανένας επίσημος έλεγχος βάσει των διατάξεων του υπουργείου, αυτόματα δεν μπορεί να ελεγχθεί και τίποτα. Το τοπίο είναι ομιχλώδες και για να υπάρχει μία πραγματική εικόνα στο τι ακριβώς συμβαίνει στο κάθε σχολείο, περισσότερο εγγυάται στην υπευθυνότητα των γονέων και την ειλικρίνειά τους, αν υπάρχει σε κάποιο σπίτι συγκεκριμένο κρούσμα, πάρα σε οτιδήποτε άλλο”.

Χ. Μαμωνά: “Υπάρχουν πολλές ιώσεις και γαστρεντερίτιδες”

Μιλώντας στο protionline.gr η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας Χαρά Μαμωνά και σχολιάζοντας την εικόνα που επικρατεί στο δικό της σχολείο και ποιο είναι το ιικό φορτίο αυτές τις ημέρες, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Μόνο ένα παιδάκι και ένα πατέρας, είχαμε ως κρούσματα στην δική μας μονάδα μέχρι στιγμής.
Και αυτά, κατά την έναρξη, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας.

Έκτοτε δεν έχουμε κάποιο περιστατικό, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν οι εποχικές ιώσεις και οι γαστρεντερίτιδες που έχουν αυξητική τάση και “απειλούν” την υγεία των μαθητών μας.
Πιστεύω ότι αν υπήρχε η υποχρεωτικότητα από πλευράς του υπουργείου σε μάσκες προστασίας, το ποσοστό του 10% που αυτή τη στιγμή υπάρχει λόγω διαφόρων άλλων ιώσεων, πλην του κορωνοϊού, δεν θα υπήρχε”, σημείωσε η διευθύντρια του σχολείου της Ακράτας, συμπληρώνοντας ότι το συντριπτικό ποσοστό των ίδιων των μαθητών, έχουν πάντα μία ιδιαίτερη προσοχή για το ζήτημα της μετάδοσης του ιού, κάτι που “κληρονόμησαν” ως συμπεριφορά από τα προηγούμενα δύο χρόνια, ζώντας με τον covid καθημερινά και υπό όποια συνθήκη.

Δύο εκπαιδευτικοί, πέντε μαθητές στο 10ο Δημοτικό, σε διάστημα ενός μήνα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Αιγίου Χρήστος Μαράντης, μιλώντας στo protionline.gr για τις συνθήκες που επικρατούν στη δική του σχολική μονάδα και για τα κρούσματα κορωνοϊού, που υπάρχουν: “Από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, έχουν νοσήσει πέντε μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί, συνολικά. Το ποσοστό της νοσηρότητας δηλαδή, είναι σχετικά μικρό σε σχέση με την γενικότερη εικόνα της κοινωνίας, όσον αφορά την διασπορά του ιού.

Όσοι μαθητές νοσήσουν παραμένουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μία εβδομάδα μακριά από το σχολείο και όταν επιστρέφουν, φορούν μάσκα υψηλής προστασίας για άλλες πέντε ημέρες” ανέφερε ο κ. Μαράντης, ενώ επισήμανε ότι δίνονται συνεχώς οδηγίες στους μαθητές, επί καθημερινής βάσεως, για την συμπεριφορά τους απέναντι στον covid και την περίπτωση που κάποιο παιδί, νοσήσει. Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις και εκπαιδευτικών και μαθητών, που φορούν μάσκες εντελώς προαιρετικά, προστατεύοντας έτσι και τους γύρω τους και τους εαυτούς τους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr