background img
banner
banner

Τρία χρόνια με πολύ σημαντικά βήματα σε δύσκολο περιβάλλον

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στο σύνολο των έργων και μελετών που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται στον δήμο Καλαβρύτων αλλά και των μελετών και έργων που έχουν υποβληθεί για ένταξη και χρηματοδότηση ή θα υποβληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, που φιλοξενήθηκε στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

Στην Ειδική Συνεδρίαση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος ενώ, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρώην υφυπουργός Ανδρέας Φούρας και ο πρώην Ννομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος.

Οι βασικές πολιτικές – Προτεραιότητες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρου Νασιώτη. Παίρνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος Καλαβρύτων υπογράμμισε αρχικά ότι βαρόμετρο στον αναπτυξιακό προσανατολισμό του Δήμου είναι το ιστορικό αποτύπωμα της περιοχής. Και πρόσθεσε ότι το πλαίσιο της δράσης και του αναπτυξιακού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, κατά την τριετία που πέρασε, στηρίχθηκε σε μια σειρά από βασικές πολιτικές προτεραιότητες, όπως:

•Η βελτίωση του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου, η εξωστρέφεια και ο εκσυγχρονισμός των δομών και Υπηρεσιών του.

•Η ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου, μέσω της ισότιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων και αναγκών όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και την αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.

•Η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μέσω της διαχείρισης των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών της πόρων. Ειδικότερα, η βελτίωση των βασικών υποδομών, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης, η προβολή του τουριστικού προϊόντος και του πολιτιστικού αποθέματος, η προβολή της ισχυρής ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής Καλαβρύτων, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, η βελτίωση των υποδομών στον κοινωνικό τομέα, στον τομέα της Παιδείας, του Αθλητισμού και της Υγείας.

Το θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον των δήμων

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφορά έκανε και στις δυσκολίες που υπάρχουν στο υφιστάμενο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον του δήμου Καλαβρύτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα όπως η έλλειψη διασφαλισμένων και θεσμοθετημένων πόρων για την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού για επενδυτικούς σκοπούς, η συνεχής εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς διασφάλιση αντίστοιχων πόρων, η επιβάρυνση με νέους φόρους-τέλη, η υποστελέχωση των Υπηρεσιών κ.ά.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες μιας διπλής κρίσης

Ειδική μνεία έκανε ο δήμαρχος Καλαβρύτων και στις πρωτόγνωρες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Δήμος εξαιτίας της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης. Σημειώνοντας ότι «η υγειονομική κρίση και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, επέφεραν σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του, άμεσα, λόγω της απώλειας εσόδων για δύο συνεχόμενα χρόνια με την παύση, ουσιαστικά, της λειτουργίας υποδομών όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο, τα Σπήλαια Λιμνών, το Μουσείο αλλά και έμμεσα, από τον περιορισμό των εσόδων, μέσω των τελών που εισπράττει ο Δήμος απ’ την οικονομική δραστηριότητα των τοπικών επιχειρήσεων».

Για τη δε ενεργειακή κρίση ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι το αβέβαιο περιβάλλον που δημιουργεί, έχει επίσης επιβαρύνει άμεσα την οικονομική λειτουργία του Δήμου, με την θεαματική αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και με άλλες, έμμεσες συνέπειες.

Πολύτιμος ο ρόλος των δημοτικών υπηρεσιών

Ο κ. Παπαδόπουλος, αναλύοντας το έργο της δημοτικής αρχής σε κάθε Δημοτική Ενότητα, υπογράμμισε τον αποφασιστικό ρόλο του Δήμου τόσο στο σκέλος της αντιμετώπισης των προβλημάτων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών όσο και στο σκέλος της υλοποίησης ενός ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδιασμού. Με γνώμονα την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων, την εξωστρέφεια και την ισόρροπη και συμμετρική ανάπτυξη του Δήμου.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι κρίσιμος και πολύτιμος ο ρόλος των Δημοτικών Υπηρεσιών, όλων των δημοτικών υπαλλήλων μας, χωρίς τη συνδρομή και τη συνεργασία των οποίων θα ήταν αδύνατη η υλοποίηση του πλήθους των έργων και παρεμβάσεων του Δήμου όπως και ο προγραμματισμός και η ωρίμανση των έργων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

«Ο στόχος που μας θέλει όλους ενωμένους»

Κλείνοντας την εισήγηση του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού στο Δήμο Καλαβρύτων όπου, μεταξύ άλλων, είπε:

•«Στον δήμο Καλαβρύτων υπήρξαν σημαντικά κενά και πολλές αστοχίες στη διαδικασία της απογραφής. Πολύ συνοπτικά αναφέρω την αδυναμία πολλών συνδημοτών μας, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, να αυτό-απογραφούν ηλεκτρονικά. Επίσης, περιπτώσεις συνδημοτών που δεν τους επισκέφθηκαν τα συνεργεία απογραφής ή ακόμα και περιπτώσεις συνδημοτών που εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού δεν δέχθηκαν να συνεργαστούν με τους απογραφείς, δηλαδή φοβούνταν ν’ ανοίξουν την πόρτα τους».

•«Εδώ μιλάμε για μια υποκαταγραφή των πληθυσμιακών δεδομένων η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν υπολογίσουμε ότι στον δήμο μας, και αυτό είναι γνωστό σε όλους, υπάρχουν συμπατριώτες μας που ζουν εδώ πέντε και έξι μήνες το χρόνο, κάνουν χρήση όλων των δημοτικών υπηρεσιών, όμως επέλεξαν ν’ απογραφούν σε άλλους Δήμους, στην Αθήνα, στην Πάτρα ή οπουδήποτε αλλού».

•«Η απογραφή του 2021 δεν είναι ακριβής για τον δήμο Καλαβρύτων. Το αποτέλεσμα μάς αδικεί. Ωστόσο δεν μπορούμε να αποστρέψουμε το βλέμμα από ένα πρόβλημα υπαρκτό. Ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός Δήμου, είναι ίσως κοινό σ’ όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα κι όλο και περισσότερο μπαίνει στο κέντρο της πολιτικής ατζέντας και του δημόσιου προβληματισμού. Και αναφέρομαι, φυσικά, στο γενικό πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού στις περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, στις ημιαστικές περιοχές, στα χωριά μας και στις κωμοπόλεις που πληθυσμιακά ακολουθούν φθίνουσα πορεία».

•«Αλλά και πάλι, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια ή να περιμένουμε από μηχανής Θεούς».

•«Για τον δήμο Καλαβρύτων, η δική μας πολιτική που εστιάζει στην ισόρροπη και συμμετρική ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων μας, υπαγορεύεται και απ’ αυτή την ανάγκη. Την ανάγκη όχι μόνο να συγκρατηθεί αλλά και ν’ αναστραφεί η τάση μείωσης του πληθυσμού, κυρίως του πληθυσμού των νέων μας. Και σ’ αυτό το στόχο δεν χωρούν αντιπαραθέσεις, δεν χωρούν πολιτικές αντιδικίες».

•«Οφείλουμε να είμαστε όλοι συντεταγμένοι και στην ίδια πλευρά μιας και η διατήρηση της ζωής, της κοινωνικής δυναμικής και της δημιουργίας στα χωριά μας είναι κατά κυριολεξία, ζήτημα ζωτικής σημασίας και πρώτης γραμμής».

Και όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο δήμος Καλαβρύτων έχει ήδη ξεκινήσει να καταγράφει καλά παραδείγματα απ’ την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία. Και παράλληλα να επεξεργάζεται και να κωδικοποιεί ιδέες που αν εφαρμοστούν θ’ αποτελέσουν «μια καλή αφετηρία επιστροφής ή συγκράτησης των νέων μας εδώ. Αυτός είναι κι ο μεγάλος στόχος. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», όπως είπε.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr