background img
banner
banner

«Χείρα βοηθείας» των εργαζόμενων του «Βοήθεια στο σπίτι»

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Στήριξη στους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και τα αιτήματά τους αποφάσισε στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, καθώς η απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της μοριοδότησης της ειδικής εμπειρίας για το 50% των θέσεων, «τίναξε στον αέρα» τον διαγωνισμό μέσω του οποίου θα προσλαμβάνονταν τα άτομα που έχουν προφέρει τα μέγιστα τόσα χρόνια στη λειτουργία του θεσμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, σε συνδιαμόρφωση με την πρόταση του επικεφαλής της «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου.

Η εισήγηση της Βάσως Ψυχράμη

Ειδικότερα, η πρόταση της κ. Ψυχράμη, όπως κατατέθηκε, είναι η εξής: «Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ήταν και είναι ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που εφάρμοσε η Τ.Α., με εξαιρετικά αποτελέσματα στην υποστήριξη αδύναμων κοινωνικά ομάδων και πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί η εφαρμογή του. Οι εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αδιαλείπτως επί σειρά ετών, παρέχοντας συνεχή και απρόσκοπτη εργασία μέχρι και σήμερα. Αντιμετωπίζουν ένα τόσο δύσκολο έργο καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στηρίζοντας ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των Δήμων. Με αφορμή την υπ΄αριθμ. 1548/2022 απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ, που ακυρώνει εν μέρει το διαγωνισμό, ήτοι την 4Κ/2020/13.05.2020 Προκήρυξη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και καταργεί τη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας για το 50% των θέσεων, το μέλλον των εργαζομένων φαντάζει ως αβέβαιο. Η ως άνω Απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει εν μέρει το διαγωνισμό τινάζοντας στον αέρα την ολοκλήρωσή του. Επειδή θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι στον Δήμο μας και σε όλους τους Δήμους της χώρας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αδιαλείπτως επί 15 χρόνια, προτείνουμε το παρακάτω ψήφισμα : Αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των εργαζόμενων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στο κοινωνικό έργο των Δήμων. Προσυπογράφουμε το αίτημά τους να μοριοδοτηθούν για την ειδική εμπειρία που έχουν αποκτήσει ασκώντας τα καθήκοντά τους. Διαμαρτυρόμεθα έντονα για την δυσμενή αυτή εξέλιξη που καθιστά επισφαλή την εργασία των υπαλλήλων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Διεκδικούμε την εισαγωγή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για το σύνολο των ανθρώπων που σήμερα υπηρετούν στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».».

Τι συμπλήρωσε ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος

Στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος είπε: ΄΄Το πρόγραμμα αυτό ισχύει ήδη είκοσι χρόνια. Όλες οι συμβάσεις που γίνονται στο “Βοήθεια στο σπίτι” είναι όλες ορισμένου χρόνου με δωδεκάμηνη διάρκεια. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, πέραν του ότι εξυπηρετούν ηλικιωμένους ανθρώπους γενικά, είχαν επιφορτιστεί επιπλέον στην διάρκεια της πανδημίας στην φροντίδα ευπαθών ομάδων, δηλαδή με άλλα λόγια, η δουλειά τους και οι αρμοδιότητές τους τριπλασιάστηκαν. Βάσει λογικής, αυτοί οι εργαζόμενοι έπρεπε να μονιμοποιηθούν. Το θέμα πέρασε στον ΑΣΕΠ και ο ΑΣΕΠ απορρίπτει 163 από αυτούς για διάφορους λόγους και προσλαμβάνει 2900 νέες θέσεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας “έκοψε” το 50% ώστε να μην μπορεί να προσμετρηθεί η εμπειρία ως κριτήριο κατάταξης πρόσληψης. “Πέταξαν” με αυτόν τον τρόπο περίπου 1100 εργαζόμενους έξω. Προτείνω να γίνει ένα ψήφισμα το οποίο να κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο να δώσει νέους πίνακες με όλους τους εργαζόμενους, εννοείται και όσους έχουν ήδη απομακρυνθεί. Το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί με εσωτερική ρύθμιση να παρακάμψει την απόφαση του ΑΣΕΠ για την απομάκρυνση των ανθρώπων. Αυτή είναι η λύση για το ζήτημα των εργαζομένων “Βοήθεια στο σπίτι” και αυτό είναι το ιδανικό να γίνει. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και όσοι έχουν απολυθεί, εντελώς άδικα. Ενισχύοντας την πρόταση της κ. Ψυχράμη, δηλώνουμε ότι λόγω των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο σπίτι” έχουν αποκτήσει μεγάλη εργασιακή εμπειρία. Ζητάμε από το υπουργείο Εσωτερικών να συμπληρώσει στους πίνακες μονιμοποίησης και τους εν λόγω εργαζόμενους. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει άμεσα να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό΄΄.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε για το θέμα: «Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 24/10/22 θα συζητηθεί ψήφισμα στήριξης των εργαζομένων στο «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι» που αυτές της μέρες βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Απεργούν για το δικαίωμα τους στην εργασία καθώς τουλάχιστον οι μισοί απ’ αυτούς κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά μετά από πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που ακυρώνει τμήμα της προκήρυξης 4Κ/2020 για την πρόσληψή τους με μόνιμη σχέση εργασίας΄΄. Και συνεχίζει σε άλλο σημείο: ΄΄Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, που πλέον έχουν συμπληρώσει σχεδόν 20 χρόνια δουλειάς, βιώνουν μια διαρκή κατάσταση εργασιακής ομηρίας, αφού μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν το καθεστώς απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ετήσιας διάρκειας. Κάθε φορά που το πρόγραμμα έληγε και οι εργαζόμενοι πάλευαν για την ανανέωσή του και για το δικαίωμα στη δουλειά, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εντείνονταν. Η κυβέρνηση της ΝΔ τον καιρό της πανδημίας, τούς βάφτισε κι αυτούς «σύγχρονες ήρωες» και υποσχέθηκε την «τακτοποίησή» τους, αντί όμως να προχωρήσει σε άμεση και χωρίς όρους μονιμοποίηση, προχώρησε στην προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ, που οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση’’.
Και πρόσθετε τα εξής: ΄΄ Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει ότι η μόνη λύση είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Δεν αποτελούν λύση οι προκηρύξεις με “ειδική μοριοδότηση”, απαιτείται μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.’’


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr