background img
banner
banner

25 προσκλήσεις ύψους 211 εκ. ευρώ μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023

ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (2021-2027) ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2021-2027 ανοίγει τον «βηματισμό» με 25 Προσκλήσεις συνολικού ύψους 211 εκ. ευρώ που θα εκδοθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό έγινε γνωστό κατά την 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στην Αχαΐα Κλάους της Πάτρας.

«Ανοίγουμε σήμερα την πόρτα στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027 που δεν είναι για εμάς, απλώς ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά μία γέφυρα προς τη Δυτική Ελλάδα του 2030.Θα πρέπει να μας οδηγήσει σε μία Περιφέρεια που θα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και τα μειονεκτήματα του χθες και του σήμερα και θα μπορεί να πρωταγωνιστεί ως ένας σύγχρονος τόπος ευημερίας και ανάπτυξης με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο Περιφερειάρχης, συνοψίζοντας τους στόχους για τη Δυτική Ελλάδα ανέφερε: «Θέλουμε μία Περιφέρεια: -ανταγωνιστική, ευρηματική και δημιουργική που θα αναβαθμίσει την επιχειρηματική καινοτομία και τη ψηφιακή συνδεσιμότητα. -προσβάσιμη, με δικτυωμένους και συνδεδεμένους τόπους και εξωστρεφής, γεφυρωμένη με την Ελλάδα και την Ευρώπη. -ακόμα πιο πράσινη και φιλική στο περιβάλλον, χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, προσαρμοσμένη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.- με μία κοινωνία για τον πολίτη που θα υποστηρίζει την αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς απασχόληση, την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην παιδεία, την κοινωνική ενσωμάτωση και την ίση πρόσβαση στην υγεία και την πρόνοια, με αναβαθμισμένο το ρόλο του πολιτισμού και του βιώσιμου τουρισμού. -με ισότιμη ανάπτυξη και ουσιαστικό ρόλο στις τοπικές πρωτοβουλίες και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών περιοχών αλλά και της υπαίθρου.
Για να τα πετύχουμε αυτά, έχουμε στη διάθεσή μας έναν αρχικό προϋπολογισμό ύψους 628,5 εκ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 137,5 εκ. ευρώ – ή σε ποσοστό κατά 28% – μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό του ΠΕΠ 2014-2020».

Προχωρώντας σε επιμέρους στοιχεία του ΕΠ «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» 2021-2027», ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι πάνω από το 25% του νέου Προγράμματος κατευθύνεται στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και άλλο ένα 30% στοχεύει στην κλιματική αλλαγή, ενώ πολύ μεγάλο είναι και το ποσοστό των πόρων που κατευθύνεται στην κοινωνική συνοχή. Με βάση τον προγραμματισμό των προσκλήσεων και την απόφαση έγκρισης εξειδίκευσης σε προτεραιότητα τίθενται οι δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Εντυπωσιακή η εξέλιξη του Ε.Π. 2014-2020

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η 6η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η εντυπωσιακή πορεία του Προγράμματος, με αύξηση όλων των δεικτών, κατά τη τελευταία τριετία.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, οι προσκλήσεις έχουν φτάσει στα 1.028,20 εκ. ευρώ (705,15 εκ. ευρώ το 2019), οι εντάξεις έργων ανέρχονται σε 852,23 εκ. ευρώ (483,68 εκ. ευρώ το 2019), οι νομικές δεσμεύσεις βρίσκονται στο ύψος των 610,79 εκ. ευρώ (231,16 εκ. ευρώ το 2019) και οι δαπάνες έχουν φτάσει στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού ή διαφορετικά, στο ύψος των 313,49 εκ. ευρώ (126,86 εκ. ευρώ το 2019).

«Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο του 2022 και η εικόνα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας δείχνει να είναι ικανοποιητική. Μία εικόνα προόδου που νομίζω ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί στο σύνολό του και υπάρχει πρόοδος σε όλους τους δείκτες» παρατήρησε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως αυτή η επιτάχυνση δεν υπήρξε, ούτε εύκολη, ούτε «αυτόματη», καθώς δρομολογήθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ευχαρίστησε θερμά τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφέρειας για τη δουλειά που έγινε, υπογραμμίζοντας ότι «πολλοί άνθρωποι, μέσα στην πιο επείγουσα φάση της πανδημίας, έμειναν όρθιοι, στις δουλειές τους, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε και το σύνολο των τοπικών, παραγωγικών – επιστημονικών – κοινωνικών φορέων για την πολύτιμη συνεργασία, τονίζοντας πως «αυτό ακριβώς πνεύμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και αλληλοδιόρθωσης, είναι μάλλον ό,τι πιο σημαντικό και πρέπει να τοδιαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού ενόψει και της νέας Προγραμματικής Περιόδου».

Τέλος, τόνισε πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο: ««Σημασία, δεν έχει να παριστάνουμε τους τέλειους και αλάνθαστους, αλλά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να αξιοποιούμε την εμπειρία και να γινόμαστε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Γιατί, σε τελική ανάλυση, αυτό που εμείς κάνουμε, απευθύνεται στην κοινωνία. Και η ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας δεν έχει ημερομηνία λήξης, ούτε συγκεκριμένο πήχη. Κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο. Κάθε μέρα η Δυτική Ελλάδα πρέπει να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά».


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr