background img
banner
banner

Αχαΐα: Δε λέει να σηκώσει κεφάλι

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Το Επιμελητήριο Αχαΐας με την συνεργασία του Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, οργάνωσε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή Υπουργών, Γενικών Γραμματέων, Διοικητών Οργανισμών και εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εκφράστηκαν οι απόψεις όπως και αιτήματα των παραγωγικών φορέων που έλαβαν και στη συνέχεια οι Υπουργοί και οι Γενικοί Γραμματείς που συμμετείχαν, τοποθετήθηκαν στα θέματα αρμοδιότητάς τους που αφορούν και την περιοχή, αλλά και έδωσαν απαντήσεις επί των θεμάτων που ετέθησαν.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου

΄΄Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την περιοχή μας, η παρουσία της μεγάλης συμμετοχής Κυβερνητικών παραγόντων που για πρώτη φορά ιστορικά γίνεται, το οποίο καταδεικνύει και το ουσιαστικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης΄΄, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου. Οι Υπουργοί που συμμετείχαν ήταν οι κ. Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άκης Σκέρτσος Υπουργός Επικρατείας, Πλακιωτάκης, Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας Υπουργός Τουρισμού Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, η Ασημίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Καραγιάννης, Υφυπουργός Υποδομών, ο Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Νίκος Ταγαράς, Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος .

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο επίσης συμμετείχαν Γενικοί Γραμματείς, κ. Κυριαζής, Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Γραφάκος Συντονισμού διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Κοντογεώργης, Συντονισμού, κ. Αναγνωστόπουλος, Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή, και ο κ. Ζερβός, Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, όπως και ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ κ. Πρωτοψάλτης.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας έθεσε τρεις πυλώνες που θα συνεισφέρουν μαζί με τα λοιπά έργα υποδομής, ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, όπως νέα ζώνη καινοτομία, νέο εμπορικό λιμάνι και Αυτοκινητοδρόμιο Αχαΐας.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν ήταν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος κ. Αϊβαλής, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παππάς,ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Πελ/σου και Δυτικής Ελλάδος κ. Μπάρλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ κ. Τσώνης, ο Ταμίας του ΟΕΒΕΣΝΑ κ. Κάπας, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελ. Και Δυτ. Ελλάδος κ. Βαγενάς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών γραφείων κ. Τελώνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών κ. Ζαφειρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ κ. Γιατράς, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας κ. Μαστοράκου και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας κ. Ζούπας.

Π. Μαρλαφέκας: Η εικόνα της Αχαΐας σήμερα

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας, τόνισε μεταξύ άλλων πως ΄΄η Αχαΐα βρίσκεται σταθερά στην 23η θέση σε σύνολο 51 νομών, βάση του κατά κεφαλή ΑΕΠ. Η μακροχρόνια δε οικονομική υστέρηση αποτυπώνεται σε επίπεδο Περιφέρειας που βρίσκεται στην 7η θέση σε σύνολο των 13ον , βάσει του ΑΕΠ, και στην 10η θέση βάσει του κατά κεφαλή ΑΕΠ. Όλα αυτά είναι στοιχεία της μελέτης που διενεργήθηκε από την ICAP για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας΄΄.

Παράλληλα, ανέφερε πως η πανδημία το 2020 οδήγησε σε μείωση του ποσοστού των κερδοφόρων επιχειρήσεων στον νομό Αχαΐας από το 57% του συνόλου το 2019 στο 33% το 2020, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία το 2021 το μερίδιο των κερδοφόρων αυξήθηκε σε 40%. Όπως είπε, ΄΄για το ’22 η πρόβλεψη είναι πολύ δυσοίωνη ίσως μιλάμε και για μονοψήφιο αριθμό. Η Πάτρα, διαδραμάτισε καθ’ όλη αυτή την περίοδο σημαντικό ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, ως βασικούς πόλος ανάπτυξης. Σήμερα η Πάτρα και κατά επέκταση η Αχαΐα, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της στα πλαίσια της περιφερειακής ολοκλήρωσης πέρα από μια τυπική αστική περιοχή και να παίξει καθοριστικότερο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό ρόλο ως ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ΄΄.

Τέλος, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου δέχθηκε τα συγχαρητήρια, από το σύνολο των συμμετεχόντων για την άρτια διοργάνωση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr