background img
banner
banner

Η ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι δράσεις για την προστασία των ΑμεΑ

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.ΜΕΑ. ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Υψίστης σημασίας ήταν η συνάντηση του προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη και του γενικού γραμματέα Βασίλη Κούτσιανου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στην οποία τέθηκαν όλα τα καίριας σημασίας ζητήματα του αναπηρικού κινήματος, όπως έγινε γνωστό από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ.

Για τη συνάντηση εκπονήθηκε υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι ΄΄ενόψει των πρωτόγνωρων συνθηκών με την ενεργειακή κρίση, που εντείνει την οικονομική, ενώ ακόμη μαίνεται η υγειονομική και η επίδραση όλων αυτών στα κατώτερα και κατώτατα εισοδήματα των πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, η Ε.Σ.Α.μεΑ. κρίνει επιτακτική την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι δράσεις για την προστασία τους. Για παράδειγμα ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτη η διακοπή του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνει τέκνο με βαριά νοητική αναπηρία, επειδή η σύνταξη του θανόντος γονέα του, είναι μεγαλύτερη από 360 ευρώ, ακόμα και για ποσό μικρότερο του ενός ευρώ, σε αυτή την τόσο δύσκολη εποχή. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε την πλήρη αποσύνδεση του προνοιακού επιδόματος από τη σύνταξη και την εργασία.

Επιπρόσθετα μία από τις εμβληματικές προτάσεις που συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ, είναι η απόδοση τιμητικής σύνταξης στη μητέρα παιδιού με βαριά αναπηρία, σε περίπτωση που δεν θεμελιώνει η ίδια συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αναγνωρίζοντας την προσφορά της στην κοινωνία, στην πολιτεία και στο παιδί της και αναγνωρίζοντας ότι αυτή η γυναίκα στερήθηκε τη δυνατότητα να μετέχει στην εργασία όπως άλλοι πολίτες, λόγω της αναπηρίας του παιδιού της΄΄.

Δεσμεύσεις και μη…

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα παρακάτω ζητήματα, τα οποία έθεσε υπόψη του η Ε.Σ.Α.μεΑ.: Θέματα επιδοματικής πολιτικής, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων, για τα οποία ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης με διακριτό τρόπο, όπως ισχύει για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Αύξηση συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στον ενεργό πληθυσμό της χώρας, ύπαρξη μίας εθνικής στρατηγικής για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Θεσμοθέτηση ενός νόμου – πλαισίου για τη φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την επέκταση με νόμο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και πέραν του τομέα της απασχόλησης, σε τομείς όπως είναι η κοινωνική προστασία κλπ., καθώς και στην αναμόρφωση και συμπλήρωση του ν.4488/2017 για τον Συντονιστικό Μηχανισμό και των Σημείων Αναφοράς. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας αναφορικά με το αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για θεσμική συμμετοχή της σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία και όχι μέσω κληρώσεων, ώστε αυτό να επιλυθεί. Τέλος, χαιρέτισε την πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για θέσπιση υποχρεωτικού μαθήματος για την προσβασιμότητα στις παραγωγικές και πολυτεχνικές σχολές της χώρας σε συνεργασία με τους αρμόδιους Πρυτάνεις και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr