background img
banner
banner

Καθησύχασαν του κατοίκους για την καθυστέρηση

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΥΜΠΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ

Η σειρά της κοινότητας Σελιανιτίκων για την εγκατάσταση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, φαίνεται πως έφτασε και θα μονοπωλήσει το τοπικό ενδιαφέρον, το επόμενο διάστημα. Η έναρξη των εργασιών χρονικά, τοποθετείται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο το αργότερο, εκτός σοβαρού απροόπτου. Προκειμένου να ενημερωθούν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής για το έργο και τις διαδικασίες που το συνοδεύουν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου, συνάντηση σε κεντρικό καφενείο των Σελιανιτίκων, όπου δόθηκαν κατευθύνσεις από τον δήμαρχο και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΑ.

Επισήμανε τις δυσκολίες και οριοθέτησε τα χρονικά περιθώρια

Στο καφενείο του Χ. Ευσταθίου συγκεντρώθηκαν περί τους σαράντα κατοίκους, με συντονιστή τον πρόεδρο της κοινότητας Γιώργο Ρόζο, ενώ παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής και άλλοι τοπικοί φορείς. Εν μέσω προβληματισμών, αφενός από πλευράς Δημήτρη Καλογερόπουλου και Γιώργου Ντίνου για τις δυσκολίες που προκύπτουν στα έργα, ένεκα των ανατιμήσεων και αφετέρου από τους κατοίκους, διότι οι εργασίες θα… συμπέσουν με την τουριστική σεζόν, πεποίθηση όλων ήταν πως το έργο πρέπει να εκτελεστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς είναι βέβαιο πως θα βελτιώσει τις υποδομές και την ποιότητα ζωής.

Δημ. Καλογερόπουλος: “Το έργο είναι ένα όνειρο ζωής που θα του απολαμβάνουν όλοι για τα επόμενα 150 χρόνια”

Ο δήμαρχος, στην αρχική τοποθέτησή του, χαρακτήρισε το θέμα της αποχέτευσης το ίδιο σοβαρό όπως τα απορρίμματα, ενώ έκανε μία ιστορική αναδρομή, θυμίζοντας: «Καταφέραμε να χρηματοδοτηθεί αυτό το μεγάλο έργο της αποχέτευσης το οποίο ήταν ένα όνειρο ζωής, το ξεκινήσαμε ως σχεδιασμό το 1997 που ήμασταν ακόμη κοινότητες και προχωρήσαμε και φτάσαμε σήμερα στην κατασκευή, μετά τον συλλεκτήριο, των εσωτερικών δικτύων. Και βέβαια η δυτική πλευρά του δήμου, παραλιακά, είναι όλη ενταγμένη εν αντιθέσει με την ανατολική που δεν είναι όλη, λόγω του νόμου που προέβλεπε συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων ανά οικισμό. Όμως με μία πατέντα καταφέραμε να εντάξουμε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, Σελιανίτικα – Λόγγο μαζί και να κατασκευάζεται τώρα το έργο. Είμαι πολύ χαρούμενος που μέσα στον επόμενο χρόνο θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ζήτημα και σιγά – σιγά θα αρχίσει να λειτουργεί. Επειδή γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα, κυρίως στους οικισμούς που έχει ήδη ολοκληρωθεί το σύστημα ή είναι στη φάση της ολοκλήρωσης, πρέπει να απαντηθούν…». Ο δήμαρχος σημείωσε ακόμη ότι «η ολοκλήρωση της αποχέτευσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ευρωστία του εργολάβου, ο νόμος και βέβαια η δική μας πίεση να ολοκληρωθεί”, όπως είπε, προσθέτοντας: «Δύο φορές κάθε μήνα, κάνουμε σύσκεψη για ενημέρωση για την πορεία του έργου. Ήδη έχουμε καθυστερήσει, προβλεπόταν παράδοση τον Οκτώβρη του 2023».

Το περίγραμμα της πραγματικότητας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα έργα, ευχόμενος να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αποχέτευση. Ως παράδειγμα, επισήμανε ότι οι εργολάβοι για να κάνουν προμήθεια αποχέτευσης, ενώ πρώτα είχαν μία εξάμηνη συμφωνία να παραδοθεί, τώρα αυτό πηγαίνει στον μήνα κι ενώ πρώτα οι μεταφορές είχαν μία συμφωνία δύο μηνών τώρα γίνονται σε τρεις ημέρες. “Άρα βιώνουμε μία κρίσιμη κατάσταση που η πολιτεία το αντιλήφθηκε και βγήκε ο νόμος που μπορεί να «ξεσπάσει» πάνω μας. Αυτός, λέει ότι λόγω της κρίσης ο οποιοσδήποτε εργολάβος έχει αναλάβει ένα έργο, μπορεί να το σταματήσει και να το παρατείνει για έξι μήνες με μία δήλωση η οποία είναι υποχρεωτικά δεκτή”, είπε.

Ικανοποίηση για το έργο του δήμου

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, η δημοτική αρχή έχει καταφέρει το νοικοκύρεμα του δήμου, σημειώνοντας: «Όταν αναλάβαμε είχαν σταματήσει οι προμήθειες αναλώσιμων στον δήμο γιατί δεν ήξεραν πότε θα πληρωθούν, τώρα πληρώνουμε εντός τριών ημερών. Πάμε πολύ καλά οικονομικά και στη ΔΕΥΑΑ, υπολογίζουμε μέσα στον χειμώνα να ξεκινήσει το έργο της αποχέτευσης στα Σελιανίτικα το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα περαίωσης 15 μήνες από τη μελέτη. Αναγκαστικά θα υπάρχουν και οι τέσσερις εποχές του χρόνου. Οπότε θα είναι μέσα και το καλοκαίρι. Συνήθως το μεγάλο πρόβλημα είναι η αποκατάσταση του οδοστρώματος που πρέπει να περνάει ο κόσμος, μην συμβεί κάποιο ατύχημα. Και βέβαια όταν σκάβεται θα επουλώνεται γρήγορα η τομή, διότι σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, πρέπει να μείνει για λίγο».

Τη μείωση του τέλους σύνδεσης ανακοίνωσε ο Γιώργος Ντίνος

Για την απόφαση μείωσης των τελών ύδρευσης σε όλο τον δήμο, ενημέρωσε τους κατοίκους ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος, τονίζοντας πως ξεπεράστηκαν και οι αντιδράσεις των υπηρεσιακών, καθώς ανεβαίνει το κόστος εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια. Έτσι έκανε γνωστό πως θα δοθούν 100κ.μ. νερού ανά οικογένεια σε όλα τα ορεινά χωριά τον χρόνο, που σημαίνει ότι το 50% της κατανάλωσης θα είναι δωρεάν και σε όλα τα παραλιακά χωριά και το Αίγιο θα γίνει μείωση 5% επί του τιμολογίου που ισχύει ως τώρα. «Μειώσαμε και το τέλος σύνδεσης για αντικαταστάσεις ανά παλαιά παροχή, από 180 σε 120 ευρώ. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε λίγο τα πράγματα. Το δίκτυο αποχέτευσης θα αλλάξει τη ζωή των παραλιακών οικισμών, όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Ήδη ξεκινούν να δουλεύουν δοκιμαστικά τα αντλιοστάσια στην Άβυθο, σε λίγο καιρό και σιγά –σιγά κάθε περιοχή που τελειώνει θα συνδέεται με τον συλλεκτήριο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ.

Οι κάτοικοι ζήτησαν απάντηση… σε όλα

Ο πρόεδρος της κοινότητας Σελιανιτίκων Γιώργος Ρόζος, από την πλευρά του ανέφερε: “Δεν έχω ανησυχία για το έργο, ναι υπάρχει μία καθυστέρηση, όμως θα γίνει. Αρκεί να έχουμε όλοι υπομονή, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή μας”. Αμέσως μετά, ο λόγος και το “βήμα” δόθηκε σε όσους παραβρέθηκαν σε αυτήν την ενδιαφέρουσα ενημέρωση. Τα ερωτήματα που έθεσαν οι κάτοικοι των Σελιανιτίκων, ήταν πολλά και ποικίλα. Ο κόσμος είχε ανησυχία για το πότε θα ξεκινήσει το έργο και αν η έκπτωση του 5% αφορά όλους τους κατοίκους ανεξαιρέτως, για το εάν υπάρχει μέλλον για την περίπτωση της Παπανικολούς και πότε και πώς θα γίνει η συνολική αποκατάσταση των δρόμων. Επίσης, άλλοι προβληματισμοί αφορούσαν το ζήτημα του εάν το τέλος σύνδεσης θα αφορά το κάθε ρολόι ξεχωριστά και αν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση μελλοντικά, ενώ ο επιχειρηματίας Χρήστος Κανελλής, εκπρόσωπος του τουριστικού κομματιού της ευρύτερης περιοχής, ζήτησε το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεδομένης της αναστάτωσης που θα προκληθεί κατά την κατασκευή.

Οι καίριες διευκρινήσεις του Γ. Ρόζου για τις καθυστερήσεις

Διευκρίνιση έκανε ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Ρόζος, καθώς από πλευράς δημάρχου τονίστηκε ότι η τοπική κοινότητα δεν ήθελε να εκτελεστεί το έργο το καλοκαίρι του 2022. Έτσι για το θέμα του χρονοδιαγράμματος, ο πρόεδρος τόνισε ότι 30/11/21 το κοινοτικό συμβούλιο έλαβε απόφαση να γίνει όντως το έργο. Με το ξεκίνημα του έτους, άρχισε και το έργο σε κάποιες περιοχές, όχι όμως στα Σελιανίτικα. Εξιστορώντας τα δρώμενα, επισήμανε: “Προς τον Μάιο, αφού είχαμε συνέχεια οχλήσεις στην εταιρεία όπου μας παραπέμπει ο δήμος, οι υπεύθυνοί της μας είπαν ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν μπορούν να δουλέψουν στα Σελιανίτικα και μόνο πάνω από την παλαιά εθνική οδό. Οι ίδιοι λοιπόν πρότειναν να μην δουλέψουν καθόλου το καλοκαίρι στα Σελιανίτικα, αλλά να ξεκινήσουν 15 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό σε κανέναν δεν φάνηκε ότι είναι κάτι κακό αφού τελείωνε η τουριστική περίοδος. Όταν αρχές Σεπτέμβρη επικοινωνήσαμε μαζί τους, μας είπαν ότι αυτό άλλαξε γιατί έχουν προκύψει προβλήματα στους άλλους οικισμούς και κατ’ επέκταση σαν ντόμινο, θα πάνε πίσω και τα Σελιανίτικα.
Σαν κοινότητα πήραμε απόφαση και επιτρέπαμε στο έργο να ξεκινήσει και την επόμενη μέρα. Επομένως, ήταν καθαρά θέμα της εταιρείας”.

Εν τω μεταξύ, σε ερώτημα κατοίκου για τον ΧΥΤΥ Παπανικολούς και τι γίνεται με αυτό το ζήτημα, η απάντηση από τον δήμαρχο ήταν ότι έχει μπει στην άκρη εδώ και καιρό, πως δεν υπάρχει καν χρηματοδότηση για να προχωρήσει και ότι έχει “παγώσει” πλήρως.

Όσο για την περίπτωση του τέλους σύνδεσης, κατόπιν ερώτησης δημότη, διευκρινίστηκε ότι υπό κανονικές συνθήκες ήταν 700 ευρώ, όμως βρέθηκαν περίπου τα μισά χρήματα από άλλους πόρους και αυτό σταθεροποιήθηκε στα 360 ευρώ + ΦΠΑ ανά παροχή ύδρευσης, κατανεμημένο σε τρία χρόνια. “Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να γίνει η δαπάνη από το ταμείο της ΔΕΥΑΑ για ό,τι χρειαστεί και να πληρωθεί με δόσεις” τόνισε ο κ. Ντίνος για το θέμα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr