background img
banner
banner

Κοντά στην νέα γενιά ο δήμος Αιγιαλείας και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Μια πολύ σημαντική και γεμάτη… σύνθετα κοινωνικά μηνύματα δράση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας Κατά των Γυναικών. Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων Αιγιαλείας, θέλησε να επισημάνει στους νεαρούς Αιγιαλείς το οδυνηρό φαινόμενο της βίας που έχει πάρει τρομερά μεγάλες διαστάσεις από τον κορωνοϊό και μετά. Προχώρησε έτσι σε ενημερωτικές δράσεις. Στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλων” για τα τρία πρωινά Λύκεια του Αιγίου και στις Καμάρες για το τοπικό ΓΕΛ.

“Ομάδα Κρούσης” κατά της βίας κάθε μορφής

Όταν το 1999 καθιερώθηκε η 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών, τα πράγματα για την τοπική κοινωνία του δήμου και οι συνθήκες που επικρατούσαν, δεν είχαν ωριμάσει. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, μέχρι να ισχυροποιηθεί σε επίπεδο Αιγιάλειας η “ομάδα κρούσης” κατά της βίας, με την πρόεδρο της Επιτροπής Μαρία Γιδά να δηλώνει αρχικά για τις σημαντικές δράσεις που έγιναν: “Οι συνθήκες που ζούμε είναι ιδιαίτερες και υποχρεούμαστε να βρισκόμαστε όλοι σε εγρήγορση, γιατί το θέμα της βίας εξαπλώνεται επικίνδυνα, κάθε μέρα και από πόρτα σε πόρτα. Την κατάφορη αδικία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την συναντάμε αρκετά συχνά και στον δήμο μας. Βλέπουμε ότι η κάθε μορφή τρομοκρατίας, αυξάνεται διαρκώς από την πανδημία και μετά”, τόνισε η κ. Γιδά.

Τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί και οι καταγγελίες τριπλασιάστηκαν στην Αιγιάλεια

Το φαινόμενο δημιουργεί ψυχολογικές και κοινωνικές ευθύνες στην σύγχρονη κοινωνία, με εκατοντάδες γυναίκες από την Αιγιάλεια να έχουν ήδη καταγγείλει ότι έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ στο ευρύτερο επίπεδο του δήμου, ο αριθμός των θυμάτων διπλασιάστηκε και ο αριθμός των επισήμων καταγγελιών έχει τριπλασιαστεί…

50 γυναίκες από την Αιγιάλεια απευθύνθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας της γειτονικής Πάτρας. Η βία έχει πολλές μορφές και συνήθως “στεγάζεται” στο σπίτι ή στον εργασιακό χώρο. Η ενδοοικογενειακή βία είναι μία από τις πιο… δόλιες μορφές βίας, καθώς είναι αθέατη και συνήθως βρίσκεται πίσω από κλειστές πόρτες και κλειστά στόματα. Η κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να είναι κάθε μορφωτικού ή κοινοτικού επιπέδου. Υπολογίζεται ότι το 40% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αναφέρει έστω και μία φορά, κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Πολλές γυναίκες στην Αχαΐα το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγείλει σεξουαλική εκμετάλλευση και η περιοχή της Αιγιάλειας, δεν αποτελεί εξαίρεση. Δράστες αυτών των επιθέσεων, είναι συνήθως άνδρες (96%) και είναι συνήθως οι ερωτικοί σύντροφοι, ο πρώην ή νυν σύζυγος. Συνήθως, αυτή η μορφή βίας έχει ως κύριο “συστατικό” της τον εκφοβισμό ή τα οικονομικά οφέλη.

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή

Ο δήμος Αιγιάλειας και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Αιγιαλείας, κινούμενοι στην κατεύθυνση της δημοσιοποίησης των περιπτώσεων που μέχρι στιγμής υπάρχουν αλλά κυρίως στην ενημέρωση των μαθητών για το τι είναι ακριβώς η ενδοοικογενειακή βία, “πλησιάζοντας” έτσι όλο και πιο πολύ το φαινόμενο, τις πτυχές του και τις συνθήκες, διοργάνωσαν τις δράσεις. Έτσι, ο Δημοτικός Κινηματογράφος Αιγίου γέμισε ασφυκτικά με παιδιά τα οποία είχαν προσκληθεί από την Επιτροπή Ισότητας και την ίδια την πρόεδρο Μαρία Γιδά, προκειμένου να δουν μια ταινία με πρωταγωνίστρια την Σαρλίζ Θερόν με ονομασία “Άνιση Μάχη” η οποία αναφέρεται σε συμβάν οικογενειακής βίας (πραγματική ιστορία), με το σκεπτικό, οι νέοι της περιοχής της Αιγιάλειας να ενεργοποιηθούν ακόμα πιο πολύ σε ανάλογες περιπτώσεις βίας και να καταγγείλουν άμεσα τέτοια περιστατικά, από όπου και αν προέρχονται.

Λίγη ώρα αργότερα, η εθελοντική ομάδα “Εριφύλη” η οποία είναι ένα σωματείο κατά της κοινωνικής και προσωπικής βίας που εδρεύει στην γειτονική Πάτρα και “καταπιάνεται” με κοινωνικά θέματα βίας κάθε μορφής, προχώρησε σε ενημέρωση των μαθητών του ΓΕΛ Καμαρών, στον χώρο του σχολείου. Μάλιστα, ήταν μία δραστηριότητα πολύ ιδιαίτερη, όπου οι μαθητές εκτός των άλλων κλήθηκαν να παίξουν live, τους θεατρικούς ρόλους από μικρές ιστορίες που προβλήθηκαν σε σλάιτ, ενσαρκώνοντας το στόρι, αλλά με διαφορετική κατάληξη (αίσια αυτή την φορά…).

Υπήρξε και ερωτηματολόγιο που οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν, βάσει της ροής της ιστορίας που έβλεπαν. “Πρέπει να προσπαθήσουμε και να τακτοποιήσουμε άμεσα κάποια πράγματα, αν θέλουμε μια κοινωνία με υγεία και ποιότητα. Πρέπει να αλλάξουμε σε σχέση με τα έμφυλα στερεότυπα με την καθημερινότητα που συνεχώς κρατάμε μπροστά μας και που πρέπει κάποια στιγμή να δούμε ένα άλλο μάτι. Ίσως κάποια πράγματα έχουν παγιωθεί αλλά πρέπει να είναι διαφορετικά και με κάθε τρόπο να πούμε όχι στην βία” ήταν η τοποθέτηση της Μαρίας Γιδά που μίλησε στην εκδήλωση.

“Ενεργοποιούμε τα παιδιά του δήμου, να μην κρατούν το “στόμα τους κλειστό” σε οποιαδήποτε περίπτωση βίας”

“Οι μαθητές την σχολείων μας πήραν κάποια σημαντικά μηνύματα μέσα από την προβολή αυτής της ταινίας. Το νόημα για την Επιτροπή και για όλους μας στην Δημοτική Αρχή, ήταν όλα τα παιδιά, πηγαίνοντας στο σπίτι τους ή στο σχολείο τους, να το συζητήσουν. Να μιλήσουν για το θέμα με τους φίλους τους, με τους συμμαθητές τους, με τους κηδεμόνες τους.
Νομίζω ότι με ανάλογες τέτοιες προσπάθειες, θα το “κατακτήσουμε” και αυτό. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να βοηθήσουν και να ωθήσουν τους μαθητές, να μιλούν και να καταγγείλουν οποιαδήποτε μορφή βίας ή εκφοβισμού. Δεν θα μείνουμε στην προβλήτα της ταινίας στα δύο σημεία, πρόκειται να δραστηριοποιηθούμε ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. Κανένας δεν πρέπει να βαστά το “στόμα του κλειστό” σε οποιαδήποτε μορφή βίας μπορεί να του ασκηθεί. Ειδικά οι μαθητές μας που είναι το μέλλον της Αιγιάλειας” κατέληξε η πρόεδρος.

Κι άλλες δράσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς

Το επόμενο διάστημα, προγραμματίζονται κι άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι οποίες θα αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και τις πράξεις εκφοβισμού, ενώ πρόκειται να γίνει δυναμική “καμπάνια” για την πρόληψη του φαινομένου.

Τέλος, να επισημανθεί ότι, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Αιγιαλείας έχει συνάψει ένα σύμφωνο συνεργασίας με το ΓΕΛ Καμαρών, με σκοπό να προάγεται η Ισότητα των Φύλων μέσω της σχολικής κοινότητας, με ποικίλες δραστηριότητες που θα παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου από το νέο έτος και μετά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr