background img
banner
banner

Υποβολή αιτήματος για δημιουργία Γεωργικής Σχολής στην Αιγιάλεια

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την ώρα που στον δήμο Αιγιαλείας βρίσκονται εν αναμονή της συζήτησης της αίτησης ακύρωσης της μεταφοράς της Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, δρομολογούν το αίτημα ίδρυσης της Γεωργικής Σχολής Αιγιαλείας, το οποίο μάλιστα, υπεβλήθη χθες επίσημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είχαν προηγηθεί μία σειρά από επαφές του αρμόδιου αντιδημάρχου Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, δεσμευόμενος για πιο αναλυτική ενημέρωση, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας.

Ειδικότερα, όπως τονίζει, ΄΄έφτασε η μεγάλη στιγμή για την πόλη με την υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ένταξη της Αιγιάλειας στον «χάρτη» των πόλεων που διαθέτουν Επαγγελματικές Σχολές Γεωργικής Εκπαίδευσης. Σε συνέχεια των επαφών και συναντήσεων του τελευταίου διαστήματος όπου και καθορίστηκαν τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθηθούν, υπεβλήθη το μεσημέρι της 21ης Νοεμβρίου προς το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνοπτικά το αίτημα για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής Αιγιαλείας, με αντικείμενο: «Ψηφιακή και ευφυής γεωργία».

Στο έγγραφο που υπεβλήθη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, σε συνέχεια της συνάντησης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στο υπουργείο στις αρχές Οκτωβρίου (φωτό), αναφέρονται τα εξής: ΄΄Σε συνέχεια της συνάντησής μας όπου αναπτύξαμε όλες τις παραμέτρους για την αναγκαιότητα ίδρυσης Γεωργικής Σχολής στην Αιγιάλεια, σας αποστέλλουμε συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου της σχολής, όπως μελετήθηκε και οριοθετήθηκε από ομάδα εργασίας του Δήμου μας.
Δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της η Αιγιάλεια ως περιοχή, θα μπορούσε να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ελκυστικής επαγγελματικής σχολής γεωργικής εκπαίδευσης, κι ως εκ τούτου ευελπιστούμε ότι η πρότασή μας συνάδει με τη στόχευση του Υπουργείου για την κατάρτιση – εξειδίκευση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας.
Όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, από πλευράς Δήμου Αιγιαλείας για την ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στην Αιγιάλεια θα διατεθεί (με παραχώρηση χρήσης) χώρος εγκατάστασης της σχολής αλλά και χώρος που θα χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας για φοιτητές –σπουδαστές.
Ο σχετικός φάκελος με όλα τα έγγραφα θα σας έχουν αποσταλεί όπως έχουμε συμφωνήσει μέχρι τέλος Νοεμβρίου΄΄.

Συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: ΄΄Ο ψηφιακός κόσμος που ανατέλλει στον τομέα της γεωργίας παγκοσμίως επιβάλλεται να εφαρμοσθεί και στη χώρα μας. Η προτεινόμενη για ίδρυση Γεωργική Σχολή αποβλέπει στην επιμόρφωση όλων των σπουδαστών ώστε η καλλιέργεια, η μεταποίηση και η εμπορία των τοπικών προϊόντων της ελιάς, των αμπελοειδών και εσπεριδοειδών, να επιφέρει παραγωγή προϊόντων αρίστης ποιότητας με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του κόστους.

Ένα ισχυρό brandname, κάτω από το οποίο θα επιβεβαιώνεται η όλη διαδικασία θα αποτελέσει τη βάση για την πιστοποίηση της ποιότητας, τόσο των συμβατικά όσο και των βιολογικά παραγόμενων προϊόντων.

Η ευφυής γεωργία είναι ένα σύστημα που δίνει στον αγρότη τη δυνατότητα να «βλέπει» και να «ακούει» το χωράφι του μέσω τεχνολογικού εξοπλισμού, που συνδυάζεται με επιστημονική γνώση αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία για στοχευμένες παρεμβάσεις στην καλλιέργεια και εξειδίκευση για τη χρονική περίοδο που σχετίζεται κυρίως με τις καιρικές συνθήκες για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών.

Ως εκ τούτου απαιτείται ένας σύγχρονος επιστημονικός φορέας, ώστε με εξειδικευμένη εκπαίδευση να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα ελκυστικό προς τους νέους μας με τεχνογνωσία επάνω στην αγροτική παραγωγή, σύμφωνα με τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου που αποτελεί τη πραγματικότητα του σήμερα και πολύ περισσότερο του μέλλοντος. Το ρόλο αυτό θα αναλάβει με την κατάλληλη επάνδρωση και μεθοδολογία η Γεωργική Σχολή.

Εκ του αντικειμένου της η Ψηφιακή και Ευφυής Γεωργία ή «έξυπνη γεωργία» εξασφαλίζεται με: -Επαρκή πληροφόρηση στους αγρότες, πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες, -Τόνωση της επιχειρηματικότητας, ενσωμάτωση εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας, -Μείωση γραφειοκρατίας και εξορθολογισμό κανονισμών όσον αφορά την υλοποίηση προηγμένων γεωργικών τεχνολογιών, -Εξάπλωση της καινοτομίας στοχεύοντας στη βελτίωση των υπηρεσιών πάνω στη γεωργική αλυσίδα –επιλογής σπόρων – επεξεργασία- μεταφορά – διανομή.
Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στους τομείς: Ι. Ελαιοκομίας για τη βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο. ΙΙ. Αμπελουργίας για την κορινθιακή σταφίδα και οινοπνευματώδη. ΙΙΙ. Εσπεριδοειδών για το πορτοκάλι, το λεμόνι και το μανταρίνι΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr