background img
banner
banner

Χώρος επισκέψιμος και ανοιχτός για όλους, το “Μουσείο Ιάκωβος Τσούνης” | ΦΩΤΟ

ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΘΑΥΜΑΣΑΝ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Με μία πολύ ζεστή και ιδιαίτερη τελετή, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα θυρανοίξια για το ευρύ κοινό στο “Μουσείο Ιάκωβος Τσούνης” της οδού Πολυχρονιάδου στο κέντρο της πόλης, χθες Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με την αμέριστη στήριξη και συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, ενεργοποίησαν και επίσημα την διαθεσιμότητα του μουσειακού χώρου για το ευρύ κοινό με κάθε τιμή και δόξα στον ευεργέτη του. Τα εκατό και πλέον άτομα που βρέθηκαν στον χώρο, θαύμασαν κειμήλια και εκθέματα μεγάλης Ιστορικής και Θρησκευτικής σημασίας, με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο να δείχνει ιδιαίτερα συγκινημένος για το τελικό αποτέλεσμα, μα και για την ανταπόκριση του κόσμου.

Πολύτιμες δωρεές με θρησκευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα

Το Μουσείο είναι ένας όμορφος χώρος που αναδεικνύει στο 100% τον πνευματικό πλούτο και τη δημιουργικότητα μιας προσωπικότητας με “βάθος” όπως αυτή του Ιακώβου Τσούνη. Υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο δημιουργός του χώρου, έφυγε στα 97 του χρόνια την άνοιξη του 2021 και είχε προλάβει να δωρίσει εξ ολοκλήρου τον εκθεσιακό χώρο στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας που θα “ανοίξει” από σήμερα τις πόρτες του και για το ευρύ κοινό. Στο Μουσείο, αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του αείμνηστου δωρητή, με δεκάδες αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης σημασίας, αλλά και άλλα αντικείμενα μιας πολύ μεγάλης εκκλησιαστικής κληρονομιάς. Οι δωρεές και οι προσφορές του ευεργέτη, είναι αναφορές από το 1950 και μέχρι το τέλος της ζωής του. Πρόκειται για εκκλησιαστικά κειμήλια και αντικείμενα από τον καιρό του πολέμου ή από τις Ένοπλες Δυνάμεις στις οποίες ο ίδιος ο ευεργέτης, υπηρέτησε. Στις δεκαετίες αυτές, κατάφερε να προσφέρει ως συνολική δωρεά έργα και αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας και επιπλέον, περί τα 23 εκατομμύρια ευρώ ως γενικό χρηματικό ποσό για τις ανάγκες της οργάνωσης του Μουσείου.

Κειμήλια και σπάνιας ομορφιάς έργα

Σήμερα το οίκημα είναι υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιγιαλείας και φυλάσσονται κειμήλια των Λονταίων, των Πετμεζαίων αλλά και του Παπαφλέσσα. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολύ ενδιαφέρουσες προσθήκες που αξίζει σε κάθε περίπτωση, κάποιος να απολαύσει από κοντά. Ιδιαίτερη ήταν η σχέση του επιχειρηματία, με τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση ως τιμητικό πρόσωπο. Όταν δημιουργήθηκε το μουσείο, είχαν συμπεριληφθεί προσωπικά του αντικείμενα του εκλιπόντα, μετάλλια πολέμου, φωτογραφικό υλικό αλλά και συλλεκτικά αντικείμενα διαφόρων σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως η προσωπική τηλεφωνική συσκευή του Ελευθερίου Βενιζέλου, η ξύλινη φιάλη του Μακρυγιάννη, σπάνια βιβλία, στρατιωτικά είδη αλλά και πίνακες οι οποίοι φέρουν την υπογραφή μεγάλων καλλιτεχνών.

215 εκθέματα στην διάθεση του κοινού

“Επιθυμώ να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος στους ανθρώπους και στην πατρίδα. Όχι ευχάριστος και άριστος” είχε πει λίγα έτη πριν φύγει από την ζωή ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας. Και δεν το έλεγε μόνο… αλλά το ακολούθησε κατά πόδας σε όλο τον βίο του. Το “Μουσείο Ιακώβου Τσούνη” προϋπήρχε του σημερινού, πριν από 25 και πλέον έτη και στεγαζόταν σε διώροφο κτίριο βυζαντινής αρχιτεκτονικής, στην οδό Κύπρου, στην πρωτεύουσα. Η συλλογή του Μουσείου, περιλαμβάνει συνολικά 215 εκθέματα, ενώ ένας αριθμός αντικειμένων φυλάσσεται με ασφάλεια σε άλλα σημεία του χώρου.

Από το κομμάτι του θρησκευτικού χώρου, δεσπόζουν τα αρχιερατικά άμφια, οι αρχιεπισκοπικοί ράβδοι, τα εγκόλπια και οι μίτρες Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι χρυσοί σταυροί ευλογίας, τα καλλιγραφημένα ευαγγέλια, διάφορα χειρόγραφα και παλαιού τύπου φορητές εικόνες. Εξέχουσα θέση στο Μουσείο, καταλαμβάνει το τμήμα ξυλόγλυπτων δημιουργιών από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως.

 

Ποιοι παρέστησαν στην  εκδήλωση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Μεταξύ άλλων δήλωσαν “παρών” ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Πρέσβης και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ελευθέριος Αγγελόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, αρκετοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, άμεσοι συγγενείς του εκλιπόντος ευεργέτη, εκπρόσωποι από τα τοπικά Σώματα Ασφαλείας, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι φορέων και εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής ζωής της Αιγιάλειας, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι από την αντιπολίτευση, πρόεδροι κοινοτήτων και συλλόγων.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: “Είναι μια ξεχωριστή ημέρα για εμάς, μία ημέρα χαράς”

Παίρνοντας τον λόγο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, τόνισε για αυτή την σημαντική στιγμή του Μουσείου και τη σημασία του: «Στην Θεία Λειτουργία της εκκλησίας του Συνοικισμού, παρακαλέσαμε τον Κύριο να δίνει ειρήνη στον κόσμο και να κρατήσει το έθνος μας μακριά από εχθρούς ή διχόνοιες. Αποφασίσαμε σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιάλειας να “επικυρώσουμε” και να εγκαινιάσουμε αυτό το άνοιγμα του υπέροχου χώρου, τιμώντας και τον ευεργέτη του αλλά και τις επίπονες προσπάθειες του Γέροντα Αμβροσίου, ο οποίος έδωσε μεγάλο αγώνα για να στηθεί και να υπάρξει αυτό το Μουσείο. Ευχαριστώ προσωπικά και τον κ. υφυπουργό και τον κ. Πρέσβη αλλά και όλους τους εκπροσώπους των φορέων που παραβρίσκονται εδώ. Είναι πραγματικά ένας πολύ όμορφος χώρος που αξίζει πραγματικά ο καθένας από εμάς να δει και να θαυμάσει» ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος στη σύντομη τοποθέτησή του, απευθυνόμενος σε όλους όσους βρέθηκαν στον χώρο.

Μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για το Μουσείο

“Είναι μία σημαντική προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι θα την “αγκαλιάσουν” όλοι οι Αιγιαλείς. Πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έρθουν, να δουν και να μάθουν την Ιστορία μέσα από αυτά τα υπέροχα εκθέματα” τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλώντας στους παρευρισκόμενους. Λίγο μετά, ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας, ανέφερε: “Γιορτάζουμε τα επίσημα πλέον “θυρανοίξια” του μουσειακού χώρου, ενός χώρου με πολυποίκιλο ενδιαφέρον και περιεχόμενο. Μπορεί να κάνεις να απολαύσει εκθέματα με αντικείμενο πολιτιστικό, στρατιωτικό, κοινωνικό και κυρίως θρησκευτικό. Είναι ένα ευτύχημα να υφίσταται αυτό ο χώρος στο κέντρο της πόλης. Συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν άκοπα και επιμελώς για να γίνει όλο αυτό που σήμερα θαυμάζουμε”. Έπειτα, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, όπου είπε μεταξύ άλλων: “Η εκδήλωση αυτή είναι μία οφειλή προς τον ευεργέτη του χώρου. Για όλο τον κόσμο της Αιγιάλειας, το “Μουσείο Ιάκωβου Τσούνη” είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και ο υπέροχος αυτός χώρος, θα είναι εκτός από ένα σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ιστορίας και ένας χώρος που θα μπορούμε όλοι να αναμοχλεύουμε τον ευεργέτη του. Τέτοιοι ανάλογοι χώροι, είναι τα “προπύργια” του μέλλοντος, αλλά ταυτόχρονα και η σύγχρονη καταγραφή της ιστορίας του τόπου”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr