background img
banner
banner

Έντεκα υδροηλεκτρικά στον Σελινούντα, το ένα σε διαβούλευση

ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗSOS

Σε ανακοίνωση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS εκφράζεται έντονη ανησυχία για τη λειτουργία έντεκα υδροηλεκτρικών μονάδων στον ποταμό Σελινούντα (όλα με μέγιστη ισχύ κάτω των 10MW, τονίζοντας πως σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι αιτήσεις όλων πρέπει να απορριφθούν.

Η εκτίμηση δίνεται ως απάντηση στην εξής ερώτηση: «Τι μπορεί να συμβεί σε μια περιοχή σαν τον Σελινούντα, η οποία λόγω της σπουδαιότητάς της για την άγρια χλωρίδα και πανίδα μαζί με τα όρη Μπαρμπάς και Κλωκός (που απειλούνται από εγκατάσταση ανεμογεννητριών) εντάχθηκε στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura με κωδικό SCI GR2320005, με εύφορα παρόχθια εδάφη όπου ακμάζει πλήθος καλλιεργειών σταφιδάμπελων και συμπεριλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό Οδηγό κορυφαίων ποταμών της Πελοποννήσου για καγιάκ;».
Σύμφωνα με το Δίκτυο, ΄΄μπορεί να τσιμεντωθεί η κοίτη του ποταμού, να επηρεαστεί η ροή του και να υποβαθμιστεί το οικοσύστημά του και κατά συνέπεια τη ζωή μας από 11 μικρά υδροηλεκτρικά!

Καθώς: στην πρόσφατη έκθεσή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Βιώσιμη Χρηματοδότηση συστήνει να αποφεύγεται εντελώς η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών.
Επιπλέον, η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 προβλέπει την άρση εμποδίων και φραγμάτων σε ποτάμια, ώστε να αποκατασταθεί η ελεύθερη ροή τους σε μήκος τουλάχιστον 25 χιλιάδων χιλιομέτρων΄΄.

Οι επιπτώσεις

Και συνεχίζει: ΄΄Ο Σελινούντας στην πολυδαίδαλη διαδρομή των περίπου 48 χλμ. περνά από τον αρχαιολογικό χώρο της βυθισμένης Ελίκης – την οποία αναφέρει και ο Παυσανίας [8] – και από τέσσερα ιστορικά μοναστηριακά συμπλέγματα, διαμορφώνοντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς, υπέροχους καταρράκτες και μικρές λίμνες πλούσιες σε ψάρια. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υγροτοπικές περιοχές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προτείνει την προστασία του τοπίου και των πηγών των ποταμών Σελινούντα, Πηνειού, Ερυμάνθου, Πείρου και Παραπείρου στο Όρος Ερύμανθος, καθώς είναι άρρηκτα δεμένες με ολόκληρο υγροτοπικό οικοσύστημα.

Παράλληλα προτείνεται τοπιακή μελέτη των ποταμών Σελινούντα, Βουραϊκού, Κράθη και Αροάνιου για τον ακριβή εντοπισμό των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων τους στο πλαίσιο της οικολογίας του τοπίου και ο προσδιορισµός των δραστηριοτήτων αναψυχής που µπορούν να αναπτυχτούν αρμονικά σε αυτούς. Αυτά μόνο στα χαρτιά! Στην πράξη, οι πολιτικοί φορείς της χώρας (Δήμοι, Περιφέρεια, Υπουργεία) συνεχώς εντείνουν τις σοβαρές πιέσεις που διαταράσσουν το οικοσύστημα του Σελινούντα και επιφέρουν διάβρωση, απώλεια υδροφόρου, πλημμύρες κ.ο.κ. από εντατικές ανθρώπινες παρεμβάσεις-δραστηριότητες, εγκρίνοντας, μεταξύ άλλων, εγκιβωτισμούς αμμοληψίες και υδροηλεκτρικά, παρά τις αντιδράσεις των πολιτών ήδη από το 2007. Εντύπωση δε προκαλούν οι θετικές γνωμοδοτήσεις για το υδροηλεκτρικό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, η οποία αναφέρει ότι σε έρευνες στην ευρύτερη περιοχή στα νότια του έργου και κοντά στις όχθες του ποταμού Σελινούντα έχουν εντοπίσει αρχαιότητες και από Υπηρεσίες με αντικείμενο το περιβάλλον (Δ/νση Δασών Αχαΐας, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας) καθώς αδιαφορούν για τους εκτεταμένους εκβραχισμούς που θα καταστρέψουν ριζικά το τοπίο και για τα απειλούμενων είδη που ζουν στον Σελινούντα, όπως:- η βίδρα που προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και 25 από τα 141 είδη πτηνών στην περιοχή΄΄.

Τέλος, καθιστά επιτακτική τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση ως τις 9/11/22 για το υδροηλεκτρικό στη θέση Ποντιάς μέγιστης ισχύος 1,3 MW με κωδικό ΠΕΤ 2110649528, προτρέποντας σε έκφραση αντίρρησης.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr