background img
banner
banner

Ανησυχία στις κοινότητες για τις εκλογές με τον νέο νόμο

ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τις ριζικές μεταβολές ως προς την εκλογή του προέδρου τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, συνειδητοποιούν οι κοινότητες, εκφράζοντας ανησυχία, δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία για τα προβλήματα δημοκρατίας και αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης στα Κοινοτικά Συμβούλια που θα προκαλέσει η – με το Ν.4804/2021 – κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι κοινοτάρχες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αναφέρουν πως η εν λόγω πρόβλεψη για τις Κοινότητες ισοδυναμεί με την απώλεια του δημοκρατικού δικαιώματος των κατοίκων των χωριών της Αιγιάλειας να εκλέγουν τον πρόεδρο και το συμβούλιο που επιθυμούν, ενώ και ενημερωμένοι κάτοικοι πιστεύουν πως οι διατάξεις του εν λόγω Νόμου, οδηγούν στην αδρανοποίηση και, εν τέλει, στην απομάκρυνση έμπειρων, ικανών και αποτελεσματικών στελεχών των Κοινοτήτων, που ενώ αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματα των συγχωριανών τους και αντιστέκονται στον μαρασμό των χωριών της περιοχής, δεν επιθυμούν να προσδεθούν σε συνδυασμούς υποψήφιων δημάρχων.

Τι θα ισχύσει

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 29 του νόμου, θα εκλέγονται στις κοινότητες όποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου, ανεξάρτητα αν στο χωριό τους μειοψήφησαν. Δηλαδή δεν θα μετρά η ψήφος των δημοτών κάθε χωριού για την εκλογή προέδρου και συμβουλίου της κοινότητας. Στις δε περιπτώσεις, που εκλεγεί στον δεύτερο γύρο δήμαρχος ο υποψήφιος που έχει έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο, θα ορισθούν στις κοινότητες δοτά Συμβούλια. Οι κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 300 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας. Στις κοινότητες με 301 έως 2.000 κατοίκους θα ορίζονται στα τριμελή Συμβούλια, δύο από τον συνδυασμό του δημάρχου και ένας από όλους τους άλλους συνδυασμούς. Στις κοινότητες με 2001 έως 10.000 κατοίκους θα ορίζονται στα πενταμελή συμβούλια, τρεις από το συνδυασμό του δημάρχου και δύο από όλους τους άλλους συνδυασμούς. Για πάνω από 10.000, στα ενδεκαμελή συμβούλια θα ορίζονται επτά από τον συνδυασμό του δημάρχου και τέσσερις από όλους τους άλλους συνδυασμούς.

Σημειώνεται βεβαίως ότι βασικό στοιχείο για το πώς θα διαμορφωθούν τελικά τα Συμβούλια, αποτελούν τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2021, με βάση την οποία θα γίνουν οι προσεχείς εκλογές και τα οποία συνολικά και κατά περιοχές, θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, οπότε και θα οριστικοποιηθεί και η κατανομή των εδρών, ανά εκλογική περιφέρεια και δημοτική κοινότητα.

Αν. Παπαγεωργίου: «Δεν θα βγούμε για ψήφους κανενός υποψήφιου δημάρχου»

Οι πρόεδροι κάνουν λόγο για… εκβιαστικό δίλημμα προς τους δημότες, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν δήμαρχο και συμβούλιο κοινότητας μαζί. Εκφράζουν δε φόβους ότι εφόσον θα ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου, σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους, εάν διεκδικήσουν λύσεις, μπορεί να διαγραφούν και να καθαιρεθούν.
΄΄Ο νέος νόμος είναι απαράδεκτος και άδικος. Καταργούνται τα αυτόνομα ψηφοδέλτια για τα συμβούλια των κοινοτήτων και όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι πρόεδροι ή σύμβουλοι, θα πρέπει να… μαζεύουν ψήφους για τα δημαρχιακά ψηφοδέλτια΄΄, αναφέρει στο protionline.gr ο επί σειρά ετών πρόεδρος της κοινότητας Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου.

Επίσης, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εκφράζουν την άποψη ότι πρόεδροι που επί σειρά ετών εκλέγονται και εργάζονται για να εξυπηρετούν τους συγχωριανούς τους ή και ακόμη αυτοί που εξελέγησαν πρώτη φορά το 2019 και πασχίζουν μέσα σε στενό οικονομικό πλαίσιο να καλύψουν τις ανάγκες των χωριών τους, να μην ξαναείναι υποψήφιοι.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, ΄΄ο καλύτερος νόμος ήταν αυτός που οι υποψήφιοι για τις κοινότητες ήταν ανεξάρτητοι και που ψήφιζε το χωριό κι έβγαινε πρόεδρος αυτός που πλειοψηφούσε. Πλέον, μας βάζουν σε μία διαδικασία να ακολουθούμε παρατάξεις. Θεωρώ πως είναι άκρως αντιδημοκρατικό να εκλέγεται ο δεύτερος ή ο τρίτος σε προτίμηση των συγχωριανών του. Αυτό είναι κάτι που ούτε οι ίδιοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι πρέπει να το δεχθούν, αν θέλουμε να μιλάμε για δημοκρατία. Το νέο μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εντάσεων μέσα στα χωριά γιατί όλοι θα πηγαίνουν για υποψηφίους΄΄.

Και κατέληξε ο πρόεδρος του Σελινούντα: ΄΄Το ως τώρα σύστημα είναι πολύ δημοκρατικό. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ σε παρατάξεις. Όταν κατέβαινες στο χωριό σου ήσουν ανεξάρτητος, όλους τους στήριζες. Πήγαινες μόνο για το χωριό σου δεν έκανες αγώνα για κανέναν. Αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι θέλουν να βρουν ψήφους στα χωριά να βγουν μόνοι τους όχι να επιστρατεύουν εμάς και να τσακωνόμαστε με τον κόσμο΄΄.

Αν. Ρεκούτης: «Αμφίβολο αν θα βρουν όλοι οι συνδυασμοί υποψήφιους στις μικρές κοινότητες»

Ως μη λογικό χαρακτήρισε το εν λόγω άρθρο του νόμου και ο πρόεδρος της κοινότητας Πλατάνου, Ανδρέας Ρεκούτης. Ερωτηθείς από τo protionline.gr είπε πως ακόμη και στην πράξη είναι ανέφικτο, φέρνοντας το εξής παράδειγμα: ΄΄Δηλαδή σε ένα χωριό που ψηφίζουν 150 άνθρωποι κι εφόσον θα έχουμε πέντε υποψηφίους συνδυασμούς με αντίστοιχο αριθμό υποψηφίων δημάρχων, θα πρέπει να βρεθούν κι άλλοι τόσοι υποψήφιοι για πρόεδροι; Αυτό είναι παράλογο. Και βέβαια εξασφαλίζει καλύτερη τύχη στους μεγάλους συνδυασμούς, αφού κάποιοι μπορεί να μην καταφέρουν καν να βρουν υποψηφίους σε όλα τα χωριά. Το πιο υγιές μέτρο ήταν αυτό με το οποίο εκλεχθήκαμε το 2019, δηλαδή τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια για κοινότητες με λιγότερους από 300 κατοίκους΄΄.

Τέλος, στο ερώτημα εάν με την εκλογή του προέδρου από το ψηφοδέλτιο του δημάρχου, αποκλείεται το ενδεχόμενο επιλεκτικής ικανοποίηση αιτημάτων, ο κ. Ρεκούτης είναι ξεκάθαρος: ΄΄Αυτό δεν ίσχυσε ποτέ, τουλάχιστον στα χρόνια της δικής μου θητείας, ούτε επί Παναγόπουλου ούτε επί Καλογερόπουλου και δεν νομίζω ότι ισχύει. Όλοι διεκδικούμε για τα χωριά μας το καλύτερο και όλοι αγωνιζόμαστε. Το ζητούμενο είναι να εκλέγονται οι άνθρωποι που πραγματικά ξέρουν και μπορούν και όχι αυτοί που απλά έτυχε να είναι σε έναν συνδυασμό΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr