background img
banner
banner

Θανάσης Παπαδόπουλος: Οι μαθητές να γνωρίσουν το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΈΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ «ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ»

Την σπουδαιότητα του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στην καταγραφή και ανάδειξη της νεότερης Ιστορίας της περιοχής αλλά και τους συμβολισμούς που εκπέμπει ως δομή διατήρησης της ιστορικής μνήμης και συνείδησης, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στη εγκαίνια της κινητής Φωτογραφικής Έκθεσης «Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία, πριν και μετά το Ολοκαύτωμα».

Η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους της «Αχάια Κλάους» στην Πάτρα απ’ τις 24 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοικτή για τον κοινό έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Δημοτικού Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος όπου, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, μέσα από μέσα από μια αναδρομή, από συνοπτικά εισαγωγικά δίγλωσσα κείμενα και κυρίως μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χρονολογικά και θεματικά κατανεμημένο σε πάνελ, αποτυπώνεται η ιστορική διαδρομή και πορεία της πόλεως των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής, με επίκεντρο το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις ημέρες μας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το απόγευμα της Κυριακής 6 Νοεμβρίου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η κινητή φωτογραφική έκθεση του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που με σύγχρονο τρόπο εκτίθενται, δεν αποτελούν παρά ένα μικρό μόνο μέρος όσων το Μουσείο έχει να προσφέρει στους επισκέπτες του».

Και πρόσθεσε ότι «μια επίσκεψη στο Μουσείο μας, μια περιήγηση στα κειμήλια, μια επαφή με το πολύτιμο αρχειακό υλικό του, η ίδια η γνωριμία του επισκέπτη με το οίκημα του Μουσείου, με την αύρα που εκπέμπει αυτός ο ιστορικός χώρος του τότε Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, όλα μαζί, μέσα σε λίγη ώρα δίνουν πολλές απαντήσεις σε άλλα τόσα γιατί. Σε γιατί που έχουν και σήμερα μια τραγική επικαιρότητα. Και αναφέρονται στα ζητήματα της Ειρήνης και του Πολέμου. Στα ζητήματα της Αυτοδιάθεσης των Λαών, στην Ελευθερία, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στις ατομικές ελευθερίες και στα ατομικά δικαιώματα. Στην καταδίκη κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, στην πατριωτική αντίσταση και αντίδραση σε κάθε νοσηρό, καταδικαστέο και καταδικασμένο ιδεολογικό μόρφωμα που καλλιεργεί τον διχασμό, τον αυταρχισμό, την επιβουλή ξενών εδαφών, την αυθαιρεσία και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά κάθε μορφής εξουσίας».

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι την κινητή Φωτογραφική Έκθεση έχουν ήδη επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, και πολλοί μαθητές σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι ενόψει και των εκδηλώσεων μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα -που θα κορυφωθούν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου- η Έκθεση είναι μια εξαιρετική αφορμή ώστε μαθητές σχολείων και της Πάτρας να γνωρίσουν καλύτερα και μ’ ένα σύγχρονο τρόπο ένα γεγονός που κατεγράφη στην Ιστορία ως το απεχθέστερο έγκλημα των Γερμανών στην κατοχική Ελλάδα αλλά και ως ένα γεγονός- σύμβολο αντίστασης, ηρωισμού, γενναιότητας και πατριωτισμού.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr