background img
banner
banner

Λειτούργησαν σαν «καλοκουρδισμένη μηχανή» | ΦΩΤΟ

Ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ – ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ ΚΑΘΕ ΦΩΤΙΑ… ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

Στην αναγνώριση στο πρόσωπο όλων εκείνων που μέρα νύχτα, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μόχθησαν για τη φύλαξη και την καταστολή των πυρκαγιών, στους «φύλακες αγγέλους» της Αιγιάλειας, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση απολογισμού αλλά και προγραμματισμού, που πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου, στο «Πολύκεντρο», Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου και δήμος Αιγιαλείας.

Ειδική μνεία έγινε στους εθελοντές που, αψηφώντας ταλαιπωρία και κίνδυνο, τάχθηκαν στην υπηρεσία του ανθρώπου και της φύσης, με απτά αποτελέσματα. Η διαπίστωση ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, είχε κοινή παραδοχή, ενώ το θετικό αποτέλεσμα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, αφενός δημιούργησε ένα αίσθημα ασφαλείας για τις επόμενες περιόδους, αφετέρου ενεργοποίησε τη διάθεση προσφοράς από περισσότερους πολίτες.

Παρόντες στην αίθουσα του «Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου», ήταν μεταξύ άλλων, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας π. Χρήστος Τσάκαλος, οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής και Κώστας Μάρκου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Γιώργος Ντίνος, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, Διαμάντω Βασιλακοπούλου, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, Βασίλης Χριστόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Γιώργος Κολοκοτσάς, ο αντισυνταγματάρχης Θεόδωρος Χρυσανθόπουλος, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ακράτας Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος και βέβαια οι άνθρωποι – αφανείς ήρωες, των εθελοντικών ομάδων. Η παρουσίαση έγινε από την Πέπη Σπηλιωτοπούλου.

Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε μια τέτοια εκδήλωση, με σκοπό να υπάρξει ενημέρωση για την αντιπυρική προστασία που έχει ως γνώμονα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, όπως και την προστασία των περιουσιών, των αγροτικών καλλιεργειών και του περιβάλλοντος και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.

Ο εθελοντισμός… η κυριότερη έκφραση αλληλεγγύης και αγάπης

Εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, ο π. Χρήστος Τσάκαλος, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του. Σημείωσε ακόμη πως ΄΄από τη στιγμή που δύο υπηρεσίες, δύο φορείς κοινωνικής προσφοράς, έχουν δεθεί τόσο καλά (εννοώντας Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας) είναι άξιες συγχαρητηρίων, αφού έχει μεγάλο όφελος για την περιοχή μας, αποδεικνύοντας πως όπου υπάρχει ενότητα και συνεργασία έχουμε και τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα΄΄, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στον εθελοντισμό που, όπως είπε, ΄΄είναι η καλύτερη έκφραση της αλληλεγγύης και της αγάπης΄΄.

Στην έννοια του εθελοντισμού αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, τονίζοντας πως ΄΄είναι μεγαλύτερη η χαρά εκείνου που δίνει από εκείνου που παίρνει΄΄. Μάλιστα, όπως επισήμανε, ΄΄όταν δίνει κάποιος σε τέτοιες περιπτώσεις που κινδυνεύουν η ζωή, η κοινωνία, οι περιουσίες και η βιωσιμότητα, ο εθελοντισμός έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία΄΄.

Σημείωσε ακόμη πως ΄΄θα πει κανείς πως η αρμοδιότητα των υπηρεσιών είναι να σπεύδουν σε φαινόμενα ακραία που δημιουργούν ζημιογόνες καταστάσεις. Όμως χωρίς τη συνεργασία εθελοντών, μία κοινωνία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κρατά τις ισορροπίες της και πηγαίνει μπροστά.
Αναγνωρίζουμε έτσι τους ανθρώπους που με προσωπικό μόχθο και πολλές φορές και με κίνδυνο, είναι παρόντες, προκειμένου, όχι να ωφεληθούν προσωπικά, αλλά να δώσουν ό,τι καλύτερο για να προασπίσουν το κοινωνικό σύνολο. Αυτή η βοήθεια έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν είναι προσωποπαγής΄΄.

Ακολούθησε η προβολή βίντεο με εντυπωσιακές εικόνες από την προετοιμασία, αλλά και τις φετινές πυρκαγιές.

 

Έτσι αποσοβίστηκε κάθε κίνδυνος από τις 77 πυρκαγιές!

Τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου έκανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, Επιπυραγός Γιώργος Κολοκοτσάς, επισημαίνοντας πως κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο σημειώθηκαν συνολικά 77 πυρκαγιές στην Αιγιάλεια, εκ των οποίων μόνο πέντε πήραν διάσταση, σε Φασουλέικα, Σταφιδάλωνα, Κούμαρη, Δημητρόπουλο και στην Αρραβωνίτσα όπου κατέστη σημαντική η συμβολή εναέριων μέσων.

Τέσσερις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από κεραυνό σε δύσβατες δασικές εκτάσεις με κατάσβεση με τη συνδρομή εναέριων μέσων και της νεοσύστατης ομάδας του ΕΜΟΔΕ από την Πάτρα. ΄΄Δίχως τα προληπτικά μέτρα που εγκαίρως ελήφθησαν, δίχως τη συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, αλλά και τη διαρκή συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ιδιωτών και εθελοντικών ομάδων, οι εκδηλώσεις πυρκαγιάς στον δήμο θα ήταν περισσότερες και πιο καταστροφικές. Η Αιγιάλεια είναι μία περιοχή με δύσκολο και δυσπρόσιτο ανάγλυφο, με μίξη αστικού και δασικού ιστού και με περιοχές Natura, όπως η λίμνη Τσιβλού, τα Νιάματα και το δάσος Περιθωρίου, στην οποία κατά το παρελθόν είχαν σημειωθεί καταστροφικές πυρκαγιές με ανθρώπινες απώλειες, περιουσίες και φυσικό πλούτο να χάνονται. Σε αυτή την αντιπυρική περίοδο, μαζί με τους συναδέλφους μου, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και σταθήκαμε επάξια όπως κάθε χρόνο΄΄, τόνισε ο κ. Κολοκοτσάς, επισημαίνοντας και τα εξής: ΄΄Στο ταξίδι αυτό όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Η συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας ήταν άμεση και καταλυτική. Ενεργοί πολίτες ενώθηκαν μαζί μας, με κοινό στόχο τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού πλούτου της περιοχής μας΄΄.

Δεν είναι μόνο οι φωτιές

΄΄Δεν σταματάμε όμως εδώ. Οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα. Την περίοδο αυτή ετοιμάζονται τα σχέδια για τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων. Δεν ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε σεισμογενή περιοχή, οπότε δράσεις, ενημερώσεις και ασκήσεις ετοιμότητας, πρέπει να είναι στην ατζέντα μας. Προετοιμαζόμαστε, μαθαίνουμε και θωρακίζουμε όλοι μαζί τον τόπο μας΄΄, πρόσθεσε ο διοικητής της Π.Υ. Αιγίου, κάνοντας γνωστό πως η Πυροσβεστική θα ξεκινήσει έναν νέο κύκλο ενημερώσεων και δράσεων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, σε όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας.

Η κλιματική αλλαγή απαιτεί ενίσχυση της πρόληψης αλλά και ετοιμότητα

Στην προσπάθεια διαρκούς εξέλιξης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου, ώστε να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Μηχανημάτων και Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καραΐσκος, τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή απαιτεί ενίσχυση της πρόληψης αλλά και ετοιμότητα ώστε να μην απειληθούν ανθρώπινες ζωές και να μην υπάρχουν ζημιές σε εγκαταστάσεις, υποδομές και περιβάλλον, που είναι χρήσιμα για τη λειτουργία και τη ζωή μας. ΄΄Η πολύ ωραία Αιγιάλεια πρέπει να διατηρηθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό προσπαθούμε να εξελίσσουμε τις δυνατότητές μας και σε τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σε έμψυχο δυναμικό΄΄, είπε.
Επίσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια για πρόληψη, την καλή συνεργασία με όλους για τα επιθυμητά αποτελέσματα, στον επαγγελματισμό όλων των φορέων, που δίνει δυναμική και ελπίδα. ΄΄Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Πιστεύω τα καταφέραμε σε έναν μεγάλο βαθμό. Οι οργανωμένες εθελοντικές ομάδες τίμησαν την Αιγιάλεια, γιατί παρακολουθούσαν με «πολλά μάτια» τα δάση μας, τις αγροτικές εκτάσεις ώστε να μην έχουμε κάποιο συμβάν μη αντιμετωπίσιμο. Γιατί φωτιές είχαμε όμως τις καταστείλαμε άμεσα. Υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και σε οποιοδήποτε κάλεσμά μας είναι παρούσα και υπάρχει διασύνδεση ώστε να λειτουργούμε όλοι σαν μία μεγάλη οικογένεια με όλους τους φορείς. Είναι βασικό που κυριαρχεί το «εμείς» και είναι βασικό να γνωρίζουμε ποιος είναι ο συντονιστής. Στην προκειμένη περίπτωση είναι η Πυροσβεστική και πρέπει να ακολουθούμε τον βηματισμό που μας δίνει. Το «κλειδί» όμως είναι οι άνθρωποι. Η άμεση ανταπόκριση κατοίκων περιοχών και προέδρων. Σκεφτείτε ότι ο δήμος μας έχει 450.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια, είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους δήμους στην Ελλάδα. Αν δεν είχαμε τους ανθρώπους σε κάθε τόπο, δεν θα καταφέρναμε τόσο άμεση αντιμετώπιση΄΄, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Οι βραβεύσεις

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, περιελάμβανε τις βραβεύσεις. Την τιμητική πλακέτα στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας «Αχαιός» απένειμε ο π. Χρήστος Τσάκαλος, ενώ εν μέσω ευχαριστιών, η Ομάδα τίμησε τον διοικητή της Π.Υ. Αιγίου και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Ακολούθως, ο δήμαρχος επέδωσε πλακέτα, τιμώντας εκ μέρους δήμου και Πυροσβεστικής, τον Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών Πλατάνου «Ο Πήγασος».

Την Ομάδα Εθελοντών Πυροσβεστών Αχαΐας τίμησε ο κ. Κολοκοτσάς και την Ομάδα του Σώματος Σαμαρειτών και Διασωστών Πάτρας του Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Καραΐσκος. Επίσης, ο κ. Τσιγκρής εκλήθη να επιδώσει τιμητική πλακέτα στον Συνταγματάρχη Θεόδωρο Χρυσανθόπουλου. Ο κ. Μάρκου παρέδωσε την πλακέτα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου και εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας, η κ. Γιδά έλαβε πλακέτα από την Πυροσβεστική.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr