background img
banner
banner

Μειώσεις στο τιμολόγιο ύδρευσης και εγκρίσεις νέων έργων για τη ΔΕΥΑΑ

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΙΝΟΣ

Νέο πιο «ανάλαφρο» τιμολόγιο ύδρευσης για το 2023 σε όλο τον δήμο, εκτέλεση έργων αλλά και δρομολόγηση νέων, άρδευση, προσλήψεις και βέβαια παρεμβάσεις τόσο στα πυρόπληκτα τμήματα της Δ.Ε. Ερινεού όσο και σε άλλα, αποτέλεσαν τη θεματολογία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ερινεού Γιώργος Ντίνος. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ανακοίνωση επίσημης ένταξης του έργου επεξεργασίας λυματολάσπης, αλλά και το ότι η ΔΕΥΑΑ είναι πολύ κοντά σε χρηματοδότηση για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης όλης της Κοινότητας Αιγίου.

Νέα τιμολογιακή πολιτική – «ανάσα» για τον δημότη

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την ευχάριστη για τους δημότες, είδηση της μείωσης του τιμολογίου του νερού, σε μία εποχή που όλοι πιέζονται οικονομικά ίσως όσο ποτέ άλλοτε. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, στις κοινότητες της Αιγιάλειας θα εφαρμοστεί το νέο έτος τιμολογιακή πολιτική ανά κατηγορία: α) Στις ορεινές κοινότητες δωρεάν 100 κ.μ. το έτος ανά νοικοκυριό. ΄΄Αν υποθέσουμε ότι μία μέση οικογένεια καταναλώνει περίπου 180 κ.μ. καταλαβαίνετε ότι το 50% του νερού θα είναι δωρεάν. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό΄΄, είπε ο κ. Ντίνος. β)Στις παραλιακές κοινότητες, όπως και στο Αίγιο 5% οριζόντια μείωση στους λογαριασμούς ύδρευσης. ΄΄Έτσι προχωρήσαμε κάθετα σε όλους, από το Λαμπίρι ως την Αιγείρα, σε μείωση 5% του σημερινού τιμολογίου τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η ΔΕΥΑΑ του χρόνου, με βάση τα έσοδά της, να έχει μείωση εσόδων κατά 400.000 ευρώ τουλάχιστον΄΄, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ. Να σημειωθεί ότι σχετική απόφαση επρόκειτο να ληφθεί χθες βράδυ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ, ενώ θα ακολουθήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας.

Αναλυτικά, για τις δύο κατηγορίες, σημείωσε πως η μείωση στα τιμολόγια θα γίνει ως εξής: -Ορεινά χωριά (πάνω από την Εθνική Οδό): Προσφέρουμε ανά νοικοκυριό δωρεάν 100 κ.μ. δωρεάν νερό το έτος από το 2023, έχουν δεν έχουν φυσική ροή. Μια μέση οικογένεια καταναλώνει 150-200 το πολύ, το 50% ουσιαστικά θα είναι δωρεάν.-Παραλιακά χωριά και Αίγιο, κάθετα σε όλους από Λαμπίρι έως Αιγείρα, προχωρούμε σε μείωση 5% του τιμολογίου ύδρευσης το 2023.

«Με χρηστή πολιτική και διαχείριση, είμαστε σήμερα σε θέση να προχωρήσουμε σε αυτή την πολύ γενναία απόφαση που θα ανακουφίσει τους δημότες μας, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ντίνος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι πριν από δύο χρόνια είχαν φροντίσει να συνάψουν συμφωνία με την εταιρεία «Φυσικό Αέριο Α.Ε.» με κλειστή τιμή μέχρι φέτος τον Οκτώβριο, την οποία ανανέωσαν. Η ΔΕΥΑΑ είχε το δικαίωμα της προαίρεσης και το άσκησε, με μεγάλη δυσκολία, κι έλαβαν απόφαση να δεχθούν να γίνει τιμολόγιο από σταθερή τιμή σε κυμαινόμενη αλλά με τον όρο ότι δεν θα ξεπεράσει ποτέ τη σταθερή τιμή που είχε ως ΔΕΥΑΑ. ΄΄Γνωρίζοντας τι περνούν οι δημότες μας, θέλαμε να κάνουμε ό,τι δεν πράττουν οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις. Να μειώσουμε το κόστος για τον καταναλωτή. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ γενναία απόφαση για μία τιμολογιακή πολιτική που ευεργετεί τους δημότες μας΄΄, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ.

Τα έργα – Έγκριση χρηματοδότησης για το έργο επεξεργασίας λυματολάσπης

Σε ό,τι αφορά τα εν εξελίξει έργα της ΔΕΥΑΑ, αναφέρθηκε στα εξής: -Κατασκευή υδρευτικού δικτύου Αιγείρας 1,4 εκ. ευρώ. -Βελτίωση του υφιστάμενου και κατασκευή νέου υδρευτικού και αρδευτικού δικτύου Κρήνης (κατασκευή δικτύου ύδρευσης και άρδευσης 5 χιλ/τρων με αγωγό Φ125, τοποθέτηση μεταλλικής δεξαμενής 100 κυβικών, εκ νέου διάνοιξη αυλάκων συνολικού μήκους 8 χιλ/τρων και βελτίωση των υδρομαστεύσεων). -Σύνδεση υδρομάστευσης στην περιοχή Μούρες (στο Παναχαϊκό) με τις Κεντρικές δεξαμενές της Δημοτικής ενότητας Ερινεού (φυσική ροή), εγκαθίσταται σε λίγες μέρες ο εργολάβος. -Αλλαγή δικτύου ύδρευσης ΤΚ Κουλούρας, έχει βρεθεί ανάδοχος, επισκέπτεται το τμήμα αυτή την εβδομάδα και θα ξεκινήσει εργασίες μέχρι τέλος Νοεμβρίου -Αντικατάσταση δικτύου αποχέτευσης στην οδό Κορίνθου 1,5 εκ. που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ως προς τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και για τα οποία έχουν υποβληθεί προτάσεις, είπε για τα ακόλουθα: -Αλλαγή δικτύου ύδρευσης κοινότητας Αιγίου, προϋπολογισμού € 6 εκ., συμπεριλαμβανομένων και των οικισμών, θα αλλάξει η δομή του δικτύου, δηλαδή πλέον αν υπάρχει κάπου βλάβη θα γίνεται τοπική διακοπή και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα. Αρχές Σεπτεμβρίου υποβάλλαμε φάκελο, είμαστε έτοιμοι και από τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι θα ενταχθεί. Θα αλλάξει και η δομή και η φύση του δικτύου. – Επεξεργασία λυματολάσπης όχι μόνο του Αιγίου αλλά και των βιολογικών καθαρισμών της ευρύτερης περιοχής (Πάτρα, Αιτωλοακαρνανία) στον Βιολογικό Καθαρισμό του Αιγίου, προϋπολογισμού € 6,9 εκ.. Το έργο εντάχθηκε οριστικά και θα μας φέρει και έσοδα. -Διυλιστήριο επεξεργασίας νερού στον Σελινούντα προϋπολογισμού € 22 εκ., ένα εμβληματικό έργο που θα λύσει το πρόβλημα της Αιγιάλειας για 50-100 χρόνια. Επίσημα δεν υπάρχει η ένταξη, έχουμε κάνει τα πάντα όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι, είναι ώριμη η μελέτη.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του έργου αποχέτευσης, είπε πως ΄΄έχει ολοκληρωθεί το 35% του συνολικού έργου, έχει καταληκτική ημερομηνία στα μέσα του 2023 αλλά θα υπάρξει σίγουρα παράταση για να είμαστε σωστοί και να λέμε την αλήθεια, γιατί προκύπτουν διάφορα προβλήματα (πχ αρχαία). Σήμερα εκτελούνται έργα στις Κάμαρες, στο Νέο Ερινεό, στον Λόγγο, στη Ροδοδάφνη και στην Ακράτα. Σε ένα τόσο μεγάλο έργο πρέπει οι δημότες να κάνουν υπομονή γιατί όντως υπάρχει ταλαιπωρία αλλά αυτό συμβαίνει στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα΄΄.
Ερωτηθείς για τα φρεάτια του δήμου, είπε πως ΄΄ενόψει χειμώνα, υπάρχει εντολή μέσα στον Νοέμβριο να γίνει καθαρισμός στο σύνολό τους΄΄.

Το κοινωνικό πρόσωπο της άρδευσης αλλά και η ίση αντιμετώπιση

Σε ερώτηση του protionline.gr για την άρδευση και κατά πόσο έχουν εγγραφεί όλοι οι ιδιοκτήτες αρδεύσιμων εκτάσεων, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, επισήμανε τα ακόλουθα: ΄΄Μπήκε υπό τη σκέπη της ΔΕΥΑΑ πριν δύο χρόνια. Είναι μια κοστοβόρα διαδικασία και φέρνει ζημιά πάνω από 500.000 ευρώ ετησίως. Έχουμε 14 ευρώ + ΦΠΑ ανά στρέμμα όταν οι άλλοι οργανισμοί έχουν τουλάχιστον διπλάσιο τιμολόγιο, το κάνουμε γιατί ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, έχουμε και τη λογική του κοινωνικού προσώπου. Η ΔΕΥΑ τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να τακτοποιήσει τα οικονομικά της και έτσι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε να διαχειριζόμαστε έτσι την άρδευση. Δεν έχουμε ακόμα εγγραφές από όλες τις κοινότητες, είναι δουλειά και των προέδρων και των υδρονομέων, κάποιοι δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος δυστυχώς. Με το που πήραμε όμως την άρδευση λύθηκαν πολλά προβλήματα, κυρίως τεχνικά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο χωρίς νερό για πότισμα. Ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει αλλά εμείς προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Κάνουμε όμως το καλύτερο και χαίρομαι που εξυπηρετούνται όλοι με καλή θέληση και συνεργασία΄΄.

Απάντηση στις «βολές» της αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις

Ο κ. Ντίνος ρωτήθηκε από τo protionline.gr και για τα όσα κατηγορεί τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΑ, η αντιπολίτευση, περί προσλήψεων μεγάλου αριθμού προσωπικού για ψηφοθηρικούς λόγους, για να απαντήσει τα ακόλουθα: ΄΄Η ΔΕΥΑΑ με φυσικό αντικείμενο μόνο τον πρώην Δήμο Αιγίου ξεκίνησε την λειτουργία της με 75 υπαλλήλους. Σήμερα το φυσικό αντικείμενο της ΔΕΥΑΑ έχει τετραπλασιαστεί περίπου και έχει επεκταθεί από την Αιγείρα μέχρι την Παναγοπούλα και παράλληλα τίθενται στην λειτουργία μετά την κατασκευή του κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού, τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης. Μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις από το 2010 και μετά και τις αποχωρήσεις από τη Δημοτική Επιχείρηση λόγω συνταξιοδότησης, έφτασε να λειτουργεί μόνο με 32 άτομα προσωπικό. Ήταν έτσι αναγκαίο οι διοικήσεις της ΔΕΥΑ να προβούν σε ανάλογες συμβάσεις.

Η σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνο δεν διέκοψε τις συμβάσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών αλλά επέλεξε τη συνεργασία με το ανθρώπινο αυτό δυναμικό και φυσικά και με την αύξηση του αντικειμένου συνεργάστηκε και η σημερινή δημοτική αρχή με κάποιους ανθρώπους για να λειτουργήσει, όπως πρόσφατα με τη δημιουργία εσωτερικών δικτύων, όπου συνεργάζεται με 4 άτομα ώστε να μπορέσει να οργανωθεί το σύστημα αποχέτευσης των περιοχών που εντάσσονται. Όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις λοιπόν σε όλη τη χώρα κάνουν ανάλογες προσλήψεις και αναθέσεις έργου για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Εμείς βρήκαμε, όπως ήδη ανέφερα, κόσμο από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και πήραμε και άλλους εργαζομένους για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε σε όλους τους τομείς. Όταν τους παίρνουμε εμείς για δουλειά είναι «δικοί μας άνθρωποι». Όταν τους έπαιρναν οι άλλες δημοτικές αρχές τι ήταν; Μακάρι να υπήρχαν δουλειές που να μπορούσαν να απασχολούνται οι νέοι άνθρωποι και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας της Αιγιάλειας. Επιτέλους ας σταματήσει η μιζέρια επειδή πήραμε 5 ή 10 άτομα. Κρατήσαμε τον κόσμο από τις προσλήψεις των περασμένων διοικήσεων που έχουν εξειδικευτεί και δουλεύουν ευσυνείδητα ώστε να έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα και η καλή λειτουργία στην επιχείρηση΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr