background img
banner
banner

Να μην χαθεί η «χρυσή ευκαιρία» για το λεμόνι της Αιγιάλειας…

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΕΜΕΝΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΒΟΥΝ ΣΩΡΗΔΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η «ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ» ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ

Ο κίνδυνος να «χαθεί» μία χρονιά με μεγάλες προοπτικές για το λεμόνι, φαίνεται πως είναι ορατός. Εκεί που το προϊόν δείχνει να έχει πάρει… τα πάνω του, οι λανθασμένες κινήσεις παραγωγών και εμπόρων, έρχονται να απαξιώσουν την τιμή, με αποτέλεσμα ο «κίτρινος χρυσός» να μην αποδίδει ούτε φέτος τα προσδοκώμενα στην Αιγιάλεια.

Μολονότι η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, κάποιοι φαίνεται πως «βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια τους», αφού δείχνουν να μην έχουν επίγνωση της κατάστασης και να μην ξέρουν πώς να διαχειριστούν το προϊόν τους.

Η κοπή του λεμονιού στην Αιγιάλεια ξεκίνησε με σχετικά καλή τιμή, περί τα 0,60 ευρώ το κιλό, σε μία εποχή όμως που η πλειοψηφία των παραγωγών της Αιγιάλειας περίμενε το… κάτι καλύτερο, το οποίο βέβαια δεν ήρθε… Αντιθέτως, παρατηρήθηκε «βουτιά» στην τιμή για να έχει φτάσει σήμερα στα 0,35 ευρώ το κιλό. Κι εκεί που θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για μία ασύμφορη τιμή, παρατηρήθηκε το εξής οξύμωρο: Άρχισαν όλοι να κόβουν και να πωλούν, με ανθρώπους του χώρου να εκφράζουν φόβους πως στο τέλος και δεν θα υπάρχει λεμόνι ούτε για… δείγμα και οι παραγωγοί δεν θα έχουν βγάλει ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.

Έχουν σταματήσει οι εισαγωγές

Ποιος είναι όμως ο λόγος που φέτος το λεμόνι θα μπορούσε να «σώσει την παρτίδα» κι αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι ορατό; Ο μέχρι πρότινος «εφιάλτης» των παραγωγών, οι εισαγωγές από Τουρκία κι άλλες χώρες, φέτος δεν υφίστανται και η ζήτηση για το εγχώριο προϊόν, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, θυμίζει παλιότερα χρόνια. Όσο όμως διατίθενται τόσο μεγάλες ποσότητες στην αγορά, τόσο η τιμή βρίσκεται σε… ελεύθερη πτώση.

Ο τ. πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τέμενης αλλά και πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, επισήμανε στo protionline.gr: ΄΄Η χρονιά που διανύουμε ήταν μία τεράστια ευκαιρία για το λεμόνι, καθώς εισαγόμενα δεν υπάρχουν. Κι αυτό, όχι γιατί εισακούστηκαν οι φωνές μας από τους κυβερνώντες αλλά διότι η Τουρκία εξάγει αποκλειστικά στη Ρωσία. Η φετινή ελληνική παραγωγή λεμονιού είναι μικρότερη από πέρυσι και τα δικά μας δεν φτάνουν ούτε για την εγχώρια κατανάλωση. Αυτό θα μπορούσε να έχει συντελέσει ώστε να έχουμε σταθερά μία υψηλή τιμή για το λεμόνι. Δυστυχώς όμως, εξαιτίας κάποιων παραμέτρων αυτό δεν συμβαίνει και η χρονιά μοιάζει σαν μία χαμένη ευκαιρία για τους λεμονοπαραγωγούς της Αιγιάλειας. Και λέω της Αιγιάλειας, διότι έμποροι και παραγωγοί στην Αιγιάλεια φέρουν ευθύνη για την τιμή, διότι, εν αντιθέσει με συναδέλφους από άλλες περιοχές, διαχειρίζονται λάθος το προϊόν΄΄.

Κορίνθιοι προς Αιγιαλείς: «Σταματήστε να «εγκληματείτε» εις βάρος του προϊόντος»

Και συνέχισε ο κ. Λουκόπουλος: ΄΄Κατά τα ψέματα, φέτος, έχουν πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη οι παραγωγοί και αμέσως μετά οι έμποροι. Δεν μπορεί να έχει το 80 λεπτά το κιλό το λεμόνι και να λέει ο παραγωγός «δεν κόβω θα ανέβει κι άλλο». Κι όταν πάει 45-50 λεπτά να τρέχουν να το κόψουν όλο. Ακολουθείται μία λανθασμένη πολιτική και δυστυχώς, παρατηρούμε ανθρώπους που δεν είναι κατ’ εξοχήν αγρότες, αλλά έχουν κτήματα και πωλούν λεμόνι για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να πωλούν όσο –όσο κάνοντας ζημιά. Αυτή τη στιγμή έχουν κόψει «μαλγινά» και έχουν «σκουπίσει «το δέντρο. Επικοινωνούν μαζί μας έμποροι από την Κόρινθο και μας ζητούν να σταματήσει αυτή η λανθασμένη τακτική που βλάπτει όλη την αγορά, λέγοντας πως «οι λεμονοπαραγωγοί της Αιγιάλειας… εγκληματούν». Κι εμείς, ενώ βλέπουμε ότι πέφτει η τιμή, συνεχίζουμε και κόβουμε. Αγνοούμε το γεγονός ότι ο έμπορος τα ίδια θα πουλήσει είτε με 0,50 ευρώ είτε με 0,60 ευρώ΄΄.

Σύμφωνα με τον τ. πρόεδρο του μοναδικού Συνεταιρισμού με αντικείμενο το λεμόνι, στην περιοχή, ΄΄και πρόπερσι είχαμε κάνει την ίδια έκκληση, να σταματήσουν να κόβουν για ένα χρονικό διάστημα ώστε να σταματήσει και το κατρακύλισμα της τιμής. Και βέβαια, τότε είχαν κι ένα ελαφρυντικό. Φοβούνταν δικαιολογημένα, την είσοδο των τουρκικών. Φέτος όμως, ήταν η «χρυσή ευκαιρία» για το δικό μας προϊόν και είναι λάθος να το απαξιώνουμε μόνοι μας΄΄.

Αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες, σημείωσε: ΄΄Είναι αλήθεια ότι η ξηρασία έχει πάει κάπως πίσω το προϊόν. Όμως, από την άλλη μπορούμε να πούμε πως βοηθάει, τα λεμόνια δεν θα σαπίσουν, δεν θα παγώσουν αν δεν κοπούν για δέκα ημέρες. Δεν πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί θα βάλουμε την «ταφόπλακα» πάνω μας. Απευθύνω έκκληση προς τους λεμονοπαραγωγούς της περιοχής να περιμένουν λίγο. Είναι βέβαιο πως αν δεν κόψουν, η τιμή θα ανέβει. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, σε ένα μήνα οι έμποροι θα ψάχνουν για λεμόνια και δεν θα βρίσκουν και κάποιοι θα ψάχνουν για μεροκάματο…΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr