background img
banner
banner

«Προπομπός» των εκδηλώσεων μνήμης στα Καλάβρυτα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΖΑΧΛΩΡΟΥ

Γεμάτη συγκινήσεις και με υψηλό το αίσθημα του πατριωτισμού αλλά και της αναγνώρισης του ηρωισμού των ντόπιων κατοίκων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκε την ημέρα εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, η εμβληματική εκδήλωση μνήμης της 8ης Δεκεμβρίου ‘43 στο χωριό της Κάτω Ζαχλωρούς.

Εκτελέστηκαν 23 κάτοικοι

Οι παρευρισκόμενοι, τιμώντας με ευθύνη τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που αφαίρεσαν τη ζωή σε 23 άτομα κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή, συμμετείχαν σε μία όμορφη εκδήλωση που γέμισε υπερηφάνεια τους σύγχρονους απογόνους των ηρώων, αλλά και όλους όσους βρέθηκαν στις δραστηριότητες της περιοχής. Η βροχή, την ώρα της κατάθεσης των στεφάνων, δεν εμπόδισε καθόλου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εκδήλωση που τελέσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και θρησκευτικής πίστης.

Ποιοι παρέστησαν

Στο μνημείο των ηρώων, αποδίδοντας φόρο τιμής στους άδικα δολοφονημένους κατοίκους του χωριού, παραβρέθηκαν αρκετοί συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων, άνθρωποι που “κουβαλούν” ακόμα ζωντανές τις μνήμες τους, από την αγριότητα των ναζιστικών στρατευμάτων εκείνης της εποχής. Μαζί τους παρέστησαν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην βουλευτής Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καλαβρύτων Ευθύμης Φλογεράς, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζαχλωρούς Αντώνης Πλιατσικούρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Ιωάννης Καραπαναγιώτης, εκπρόσωποι από την Αστυνομική Αρχή και την Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής, ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης, ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία Δημήτριος Μποϊλές, ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαχλωριτίκων Γιώργος Κακκαβάς καθώς και αρκετός κόσμος από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ και ο π. Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

Γ. Καραπαναγιώτης: “Για εμάς η αιματοχυσία αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα”

«Συμμετείχαμε ως σύλλογος στην συγκεκριμένη εκδήλωση και το πραγματοποιούμε πολλά έτη τώρα. Η συνεργασία με τον δήμο Καλαβρύτων είναι άψογη και για άλλη μια φορά, με το συγκινητικό μνημόσυνο που ολοκληρώθηκε, τιμήσαμε τους νεκρούς του χωριού στα χρόνια της κατοχής. Κάποιοι από αυτούς που εκτελέστηκαν μάλιστα, ήταν εργαζόμενοι στον Οδοντωτό Σιδηροδρομικό Σταθμό και αυτό για τον σύλλογό μας, έχει μία επιπλέον βαρύτητα. Βρεθήκαμε βεβαίως και στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του πολιούχου, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια…» ήταν τα λόγια του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Ιωάννη Καραπαναγιώτη, μιλώντας στo protionline.gr  για την θρησκευτική εορτή και την ημέρα μνήμης και τιμής των πεσόντων.

Το ολοκαύτωμα αποτέλεσε “αφορμή” για τη μετακίνηση πληθυσμών

Οι Γερμανοί, εκτέλεσαν συνολικά 23 άτομα από την Άνω και την Κάτω Ζαχλωρού, που μαζί με τους 22 οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στον μαντρότοιχο απέναντι από την Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, (λαϊκοί και ιερομόναχοι) αποτέλεσαν την “κραυγή” ελευθερίας της ευρύτερης περιοχής, καθώς έμελλε να είναι οι προτελευταίοι άνθρωποι που θα σκότωναν οι ναζιστικές δυνάμεις, πριν το μεγάλο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων την 13η Δεκεμβρίου του ‘43. Όλοι ήταν από 18 έως 49 ετών. Να σημειωθεί ότι, την εποχή εκείνη και κατά την διάρκεια της αποχώρησης των Γερμανών από τα Καλάβρυτα, πολλοί εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού Άνω Ζαχλωρού μετακινήθηκαν προς την σημερινή Ροδιά Αιγιάλειας και κάποιοι άλλοι από την Κάτω Ζαχλωρού κατέληξαν στην περιοχή των Ζαχλωριτίκων, όπου δημιούργησαν νέα αποικία.

Χρ. Λελούδας: “Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τιμούμε τους προγόνους μας κάθε χρόνο”

Μιλώντας στo protionline.gr ο εκπρόσωπος και Γενικός Γραμματέας του Φιλοπροοδευτικού Μορφωτικού Συλλόγου “ΗΡΑΚΛΗΣ” που εδρεύει στα Ζαχλωρίτικα και συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις, Χρήστος Λελούδας, επισήμανε για την συμμετοχή 35 περίπου κατοίκων του χωριού στην ιδιαίτερη τελετή μνήμης, στην Ζαχλωρού: “Τιμήσαμε τους πεσόντες και όσους εκτελέσθηκαν από την θηριωδία των ναζί που πέρασε από την Ζαχλωρού. Η γερμανική κτηνωδία κατέκαψε το χωριό και λεηλάτησε τα πάντα στο πέρασμά της. Οι προπαππούδες, οι παππούδες και οι θείοι μας βρήκαν φρικτό θάνατο. Ακόμα πιο τραγικές φιγούρες όμως, έγιναν οι προγιαγιάδες και οι γιαγιάδες μας που αντίκρισαν αυτό το σκηνικό, έγιναν μάρτυρες αυτών των εικόνων και πήραν στους ώμους τους το βάρος να συνεχίσουν την ζωή του χωριού. Ως σύλλογος, θα είμαστε κάθε χρόνο εκεί, γιατί είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να κρατήσουμε αυτή την μνήμη ζωντανή. Οι επόμενες γενιές πρέπει να μην ξεχάσουν πως ένα βράδυ, έτσι απλά, οι Γερμανοί “έσβησαν” από τον χάρτη την Ζαχλωρού ξεσπιτώνοντας τόσες οικογένειες”.

Δεν ξεχνούν τους πεσόντες, τιμούν τη θυσία τους

Τέλος, να επισημανθεί ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκε στον κόσμο άφθονος άρτος, καθώς και παραδοσιακά κεράσματα με κυρίαρχα γλυκά, τους τοπικούς κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, ενώ μοιράστηκαν σπιτικά κόλλυβα και πιοτό τεντούρα. Οι μνήμες κάθε χρόνο, ενισχύονται όλο και πιο πολύ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε ανάλογες τέτοιες στιγμές και προσπάθειες. Και όπως πολύ σωστά ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, “λαμβάνουμε μέρος κάθε χρόνο σε αυτό το μνημόσυνο για να κρατάμε “ζεστές” τις επόμενες γενιές από εμάς για το ποιοι ήταν οι πρόγονοι τους και τι ηρωισμό έδειξαν απέναντι στον άνανδρο εχθρό. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε την μνήμη τους και τιμούμε τη θυσία τους, η οποία είναι επίκαιρη και διαχρονική και τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν το καλύτερο δίδαγμα, μια παρακαταθήκη ιστορίας και ηρωισμού για τις επόμενες γενιές”. Και η μνήμη του χθες αποτελεί πάντα “φως” για το αύριο. Έτσι έχει αποδειχθεί από την ίδια την Ιστορία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr