background img
banner
banner

Στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΤΙΜΑ ΤΗΝ 79Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Μ’ έναν κύκλο 25 εκδηλώσεων μνήμης ο Δήμος Καλαβρύτων τιμά φέτος την 79η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στις 10 π.μ., με την τέλεση μνημόσυνου για τους Καλαβρυτινούς ήρωες, στον Καθεδρικό Ναό της Μαρτυρικής Πόλης, προεξαρχόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Θ’ ακολουθήσει ομιλία απ’ τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου.

Αμέσως μετά προβλέπεται μετάβαση στον Τόπο Εκτέλεσης, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο εκτελεσθέντων ηρώων και κατάθεση στεφάνου απ’ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η πρόσκληση του δημάρχου Καλαβρύτων

«Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας ν’ αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη των Καλαβρυτινών ηρώων που την πιο δύσκολη στιγμή, με την αυτοθυσία τους, έδωσαν παράδειγμα ηρωισμού και γενναιότητας», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» Θανάσης Παπαδόπουλος.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στην Ζαχλωρού, με την τέλεση μνημόσυνου -στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου- για τους εκτελεσθέντες απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα χωριά Άνω και Κάτω Ζαχλωρού. Θ’ ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα στο Σκεπαστό θα τελεστεί μνημόσυνο για τα θύματα του βομβαρδισμού του Σκεπαστού απ’ τα γερμανικά στούκας, στις 29 Νοεμβρίου 1943. Θ’ ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου (10 π.μ.), στο Βραχνί, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τους εκτελεσθέντες στο Βραχνί και στο Σούβαρδο. Την ίδια μέρα, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Μια κρυφή ζωή», εμπνευσμένη απ’ τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στους Ρωγούς και στην Κερπινή

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης στους Ρωγούς (ώρα 10 π.μ., Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας) και στην Κερπινή (11 π.μ., Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής), με την τέλεση μνημόσυνου, επιμνημόσυνης δέησης, προσκλητηρίου πεσόντων και κατάθεσης στεφάνων για τους εκτελεσθέντες ήρωες των δυο χωριών.

Την ίδια μέρα, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στην Αθήνα (Φρειδερίκου Σμιθ και Λαγουμιτζή, Νέος Κόσμος), απ’ την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας θα τελεστεί τρισάγιο στην μνήμη των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών.

Δέηση στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση (9.30 π.μ.) για τους εκτελεσθέντες -απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής- μοναχούς και επισκέπτες της Μονής, στις 8 Δεκεμβρίου 1943.

Την ίδια μέρα, στις 8 το βράδυ, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Ο δρόμος της διαφυγής»».

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης στο Σκεπαστό, για τα γεγονότα της 9ης Δεκεμβρίου 1943 και στις 7.30 το βράδυ θα εγκαινιαστεί, στο Πέτρινο Κτίριο Καλαβρύτων, η έκθεση ζωγραφικής «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων», της ζωγράφου Ζαχαρής Σμέρου-Μπανταβάνου.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στον Αυχένα Πριολίθου.

Την ίδια μέρα (Σάββατο 10 Δεκεμβρίου) στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων:

  • Στις 11.30 π.μ. θα ξεκινήσει η αφιερωματική εκδήλωση «Ήμουν τότε παιδί…». Η εκδήλωση αναφέρεται στους ήρωες των Καλαβρύτων, με συντελεστές τους μαθητές του Γυμνασίου Καλαβρύτων, του 1ου Γυμνασίου Αιγίου και του 1ου και 2ου Λυκείου Αιγίου.
  • Στις 7 μ.μ., θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα-Γκέρνικα» της θεατρολόγου και σκηνοθέτη Ισμήνης Σακελλαροπούλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον θεατρικό όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
  • Στις 7.30 μ.μ. θ’ ακολουθήσει η συζήτηση «Ρητορική Μίσους», με διοργανωτική επιμέλεια της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαβρύτων Σπηλαίου Λιμνών Καστριών.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας και η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, υπό την αιγίδα του Δήμου, φιλοξενούν την εκδήλωση «Μνήμη και φωτογραφία της σφαγής των Καλαβρύτων».

Ενώ την ίδια μέρα, στις 12.30 μ.μ. ξεκινά ο Δρόμος Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μπροστά απ’ τον σιδηροδρομικό σταθμό, υπό την κοινή αιγίδα του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Κέντρου Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων.

Συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές

Το απόγευμα, στις 7, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων, ξεκινά η ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση «Πολεμικές Αποζημιώσεις ανά τον κόσμο», με οργανωτική ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαβρύτων Σπηλαίου Λιμνών Καστριών.

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 πρωί με την προσκυνηματική επίσκεψη των μαθητών των Καλαβρύτων στον Τόπο Εκτέλεσης. Στις 12.30 το μεσημέρι ξεκινά ο Δρόμος Θυσίας, με συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου «Αγλαΐα Κόντη-Ελένη Χάμψα» και του σχολικού συγκροτήματος «Ευσέβιος Κηπουργός».

Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο θα παρουσιαστούν η ποιητική συλλογή «Πνοές Ειρήνης», τόμος Β’ και τα βραβευθέντα ποιήματα του Πανελληνίου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού «Άθλον Ποιήσεως Γιάννη και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα».

Θ’ ακολουθήσει η εκδήλωση «Ωδές στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα», με μελοποιημένα ποιήματα απ’ την ποιητική συλλογή «Πνοές Ειρήνης», σε μουσική σύνθεση Ανδρέα Αδαμόπουλου και Λουκά Αδαμόπουλου.

Στην Αγία Λαύρα και στην Κλειτορία

Ο κύκλος των εκδηλώσεων που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαβρύτων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, μ’ εκδηλώσεις στις 10 π.μ. στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας (Μνημείο Εκτελεσθέντων) και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κλειτορίας (ώρα 9 π.μ.) με την τέλεση μνημόσυνου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, σε μνήμη των ηρώων των γεγονότων της 14ης Δεκεμβρίου 1943 στην Κλειτορία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr